1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. GOODNEWSI RAAMATUKOGU! Mees valis 11 tsitaati Jesper Parve raamatust “Mees 2”
GOODNEWSI RAAMATUKOGU! Mees valis 11 tsitaati Jesper Parve raamatust “Mees 2”

GOODNEWSI RAAMATUKOGU! Mees valis 11 tsitaati Jesper Parve raamatust “Mees 2”

Kui novembris andsime Jesper Parve uue raamatu lugeda naislugejale Kajale ja palusime valida raamatust välja mõtted, mis tema hinnangul väärivad lugejatega jagamist, siis seekord valis Madis Aren.

„Mees 2. Minu kari“ on järg bestsellerile „Mees. Otse ja ausalt“. Esimene raamat viis inimesed teekonnale rohkem enda sisse, „Mees 2“ aga keskendub suures osas meie suhetele, meie peredele, meie rahvale ja meie maailmale.

1)         “Mees”. Nagu olete märganud, siis üha rohkem inimesi upub iga päevaga järjest rohkem oma telefonidesse, kõrvaklappidesse ning peagi ka virtuaalreaalsusesse. Minu arust on täitsa ok, kui neid kõiki seadeid mõistuse piires ja oskuslikult kasutada.

2)         “Naine”. Minu jaoks on naise ilu liikunud läbi aegade mööda naise keha justkui alt üles. Kunagi vaatasin ilusaid jalgu, siis ilusaid tagumikke, siis ilusaid rindu ja nüüd vaatan ilusaid ning metsikuid silmi. Sealt on kõik näha ja tunda, mis naise sees peidus on. Sealt on näha naise spontaansus, energia, sära ja nagu ütlesin metsikus. Eks see, mida sealt silmadest lugeda võib, ole kaunis ja hirmutav üheaegselt. Aga just metsik ja spontaanne naine on läbi aastasadade meid, mehi, kütkestanud ja võlunud. Ja see on ainult hea.

3)         “Kohtumine”. Aga mille järgi naine valib? Silmadega? Väljanägemise järgi? Muidugi me, mehed, arvame seda, sest meie ju valime enamasti selle järgi, mida näeme. Aga ei, naine valib mehe selle järgi, mismoodi see mees teda tundma paneb. Kenad poisid saavad küll jala kiiremini ukse vahele, aga edasi peab juba muid oskusi ka olema.

4)         “Mustrid”. Mida rohkem ma erinevate inimestega suhtlen ja neid tundma õpin, seda rohkem olen hakanud mõistma, et meil kõigil on kaasas nähtamatu seljakott, mis on täis negatiivseid peremustreid, lapsepõlve halbu mälestusi ja muid mineviku muresid, mis kõik on haaranud juhirolli ka meie praeguses elus. Seda tassitakse ja tiritakse igale poole kaasa, kuhu aga elu meid viib. Ning kõiki inimesi ja situatsioone nähakse just läbi seal seljakotis peituvate uduste prillide. Kõige hullem on see, et me peegeldame neid mustreid, muresid ja jamasid nii oma laste, kaaslaste kui ka sõprade peale. Me näeme probleemi nendes, kuid tegelikult on probleem meis endis.

5)         “Isa”. Kui sünnib laps, siis peaks toimuma ka liikumine järgmisesse etappi, peaks tekkima vastutus. Ja sa võid arvestada, et kõik su eelnev elu keeratakse pea peale. Ma ei uskunud seda meie esimese lapsega. Ma arvan, et enamik ei usu seda oma esimeste lastega. Eks seepärast ka vast nii raske on, sest seda ei usuta.

6)         “Lapsed”. Kogu päeva hullustest hoolimata suudame teineteisele silma vaadata, kallistada ja naeratada, sest teame, et homme on parem päev. Ja kui ei ole, siis ülehomme. See ongi respekt ja teineteise toetamine, sest on ka selliseid päevi ja vahel ka nädalaid. Teame, et oleme ise omale sellise maailma loonud ja see ongi meie õnn. Ahjaa, kuskil öeldi, et lapsed toovad suhtesse väga palju harmooniat. See vist jäi nüüd siin eelnevas loos küll märkimata. Sest sel päeval lihtsalt ei olnud seda.

7)         “Tasakaal”. Oleme mõistnud ja seda ka teineteisele välja öelnud, et meie mõlema ülesanne on hoida ennast vormis. Nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Ja just selleks, et olla atraktiivne teisele poolele. Maril on ikka õigus mulle öelda, et nüüd on aeg minna ja natuke oma peaasjadega tegeleda või aeg on hakata jalutamise asemel jooksmisega tegelema, sest hakkan kergelt nagu õuna meenutama.

8)         “Seiklus”. Tavaliselt on kolm asja, mis takistavad inimestel ja peredel seiklusi ette võtta. Need on hirm, raha ja töö. Raha just selles mõttes, et tihtipeale hinnatakse materiaalseid asju rohkem kui kogemusi ja kogemist. Aga teadlik investor teab seda, et aja jooksul asjad kaotavad väärtust, kuid kogemuste ja kogemiste väärtus kasvab.

9)         “Õpetus”. On aeg, kus koolis õpetatakse seksiga seonduvat. Aga kuidas sinna seksini jõuda või mis siis saab, kui sellest kirehoost laps sünnib, sellest räägitakse väga vähe. Aga see just ongi see reaalne elu.

10)       “Lahing”. Siin tuleb mängu põhiline asi, mida spordis õpetatakse. Kui sa hakkad vastast passima ja oma käitumist tema järgi sättima, oled persses. Kui jooksed sadat meetrit ja vahid, kui kaugel teised on, siis sel hetkel on kõik. Muidugi, kui sa Usain Bolt ei ole. Sest kui sa juba teisi jälgid, siis sa ei jookse enam täiskiirusel. Selle mõtte võid rahulikult ka ärisse ning muudesse eluvaldkondadesse ümber tõsta. Nii et ole hea ja ära vahi kõrvale, eriti veel tagasi.

11)       “Lõpulugu”. Meie tänavad on meie vägi, meie külad on meie vägi, meie kari on meie vägi. Meie inimesed on meie vägi. Vanasti ju nii hakkama saadigi, et kõik toetasid kõiki. Vahetati toidukaupa, käidi talgutel ning abistati naabrit nii palju kui vähegi võimalik. Sest siis tuli ka naaber appi sulle sinu mures. Lapsi oli kergem kasvatada, koertel oli huvitavam, mehed said oma meeste jutte rääkida ilma, et oleksid pidanud hobusega pealinna kõrtsu sõitma ja naised said omavahel kanu ning porgandeid vahetada. Kõik olid rahul.

Head Uudised GoodNews