1. Avaleht
  2. Hingele
  3. GOODNEWS ENESEARENGUFESTIVALIL HEA ELU I Raivo Ilmsalu: konflikt pole halb. Halb on see, kui konflikti ei lahendata!
GOODNEWS ENESEARENGUFESTIVALIL HEA ELU I Raivo Ilmsalu: konflikt pole halb. Halb on see, kui konflikti ei lahendata!

GOODNEWS ENESEARENGUFESTIVALIL HEA ELU I Raivo Ilmsalu: konflikt pole halb. Halb on see, kui konflikti ei lahendata!

Täna toimub Haapsalu linnuses enesearengufestival Hea Elu, kus 12 tunni jooksul astub üles 12 esinejat, sealhulgas Inga Lunge, Mihkel Raud, Raivo Ilmsalu, Merike Villard, Roland Tokko, kes jagavad häid mõtteid ja ideid, kuidas viia oma elu järgmisele tasemele. Pereterapeut Raivo Ilmsalu rääkis sellest, kuidas konflikt on armastuse süda.

Konflikt on osa armastusest

Ilmsalu tõdes, et kõige rohkem paneb teraapiasse tulevaid inimesi imestama see, et konflikt ei ole halb. Halb on see, kui konflikti ei lahendata.

Ta selgitas, et konflikt on osa armastusest sel moel, et kui hakkame kellegagi suhtlema, on tutvumisfaas, kus kasutatakse palju sõna mina – näiteks mina olen Raivo. Sealt liigutakse edasi konfliktifaasi, kus kasutatakse sõna sina – sina ei tee nii nagu mina tahan. Seda on võimalik ületada minnes leppimisfaasi, kus luuakse teistsugused lahendused, kui need, mis siiani on toiminud ning luuakse ühisosa – siis on sina ja mina.

Samas tõdes ta, et kui oleme jõudnud koostööni ja armastuseni ja meie ellu tuleb mõni uus olukord, näiteks sünnib laps, viib see meid tagasi tutvumisfaasi, sest sellel teemal me pole ehk rääkinud.

Ta kinnitas, et kui armastust luua läbi teadlikkuse, et konflikt tuleb ületada, on see suhe viljakas. Ning kindlasti on konfliktid ületatavad, mis ka ei juhtuks.

Andestamise harjutus

Kui konflikt on nii kaugel, et suhe lõppeb, on see Ilmsalu sõnul samasugune lõpp nagu surm ning sellele järgneb lein. Sellega on tarvis tegeleda ega tasu joosta järgmisesse suhtesse, vaid teha paus ja vana suhet leinata, muidu võtad uude suhtesse kaasa vanad teemad.

Küll aga saab konfliktis suhet kindlasti taastada. Kui ühel on tahtmine, siis selgub ka, kas teisel tekib tahtmine või mitte. Kui mitte, ei tasu end tunda süüdi, sest süütunne tõmbab kinni.

Ta soovitas lugeda Vishen Lakhiani raamatut “Erakordse elu kood”, kus on sees väga hea andestamiseharjutus.

  • Pane kirja inimesed, kellele oleks vaja andestada
  • Vali esimene kord välja inimene, kellele on lihtsam andestada
  • Keskendu 2 minutit, mitte väga pikalt, olukorrale, kus see inimene ütles või tegi midagi, mis sind endast välja viis
  • Võib ropendada ja solvata ja öelda, mida iganes tunned
  • Siis väike hingamispaus ja rahunemine
  • Siis tasub mõelda, mida see olukord sulle õpetas, kus teine sind solvas
  • Jälle hingamispaus
  • Mõtle sellele, mis võis olla selle inimese valu, mis ta sinu solvamiseni viis. Fantaseeri julgelt – näiteks, et ta kaotas just töö või tal oli jalg sinine või raske lapsepõlv

Ilmsalu kinnitas, et pärast seda inimene vabaneb ja toimub andestamine, ilma et see teine inimene isegi tema vastas istuks või olukorrast midagi teaks. Andestada saab ka teise inimeseta.

Head Uudised GoodNews