1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ENNETAGEM! 7 harjumust, millega programeerite ennast vaesusele
ENNETAGEM! 7 harjumust, millega programeerite ennast vaesusele

ENNETAGEM! 7 harjumust, millega programeerite ennast vaesusele

RahaHarjumused mõjutavad meie füüsilist ja emotsionaalset seisundit ning praktiliselt programmeerivad meie käitumist ja kujundavad elu voolu. Nende hulgas on ka selliseid, millised tasuks oma elust välja visata ja igati neist hoiduda. Millised need oleksid?

1. Komme ennast haletseda

Vaesuse harjumus algab pidevast enesehaletsemisest ja oma raske saatuse üle kurtmisest, kui kõik ümbritsev tundub olevat teie mittevedamise põhjuseks. Ennast haletsema harjunud inimesed kaotavad kiiresti lähedased. Vaesekest võib ju lõputult haletseda, aga midagi peaks ju ette võtma! Pidevast hädaldajast hakatakse eemale hoidma, teda ei kutsuta enam seltskonda. Selle tulemusel kitseneb tema suhtlusring, milleta on võimatu teha karjääri, sattuda huvitavasse projekti ja nii edasi. Enese haletsemine on parim moodus jääda madalapalgalisele kohale ja elada halli elu.

2. Komme pidevalt kokku hoida

Kui te poes lähete kõigepealt allahinnatud kaupade juurde, kui te ei anna kunagi kellelegi midagi võla peale, ei jäta kelnerile jootraha, leiate, et teie palga juures ei saa lubada last sünnitada — siis tähendab see seda, et vaesuse kombed on teis juba sees. Analüütikud väidavad, et püüd totaalselt kokku hoida pole mitte mõistlik kokkuhoid, vaid oskamatus leida tasakaal kulude ja tulude vahel. Jõukas inimene on valmis maksma kauba eest nende tõelist hinda. Peale selle on nad valmis maksma tehtud töö eest ja ootavad seda ka teistelt.

3. Komme arvestada kõike ümber rahasse

Ainult vaesusele programmeeritud inimesed usuvad, et õnnelikuks teeb nullide arv palganumbris. Et ei saa olla õnnelik ja nautida elu, kui sul pole kalleid riideid, oma maja, uhket autot. Sotsioloogid väidavad, et vaid vaesed hakkavad vastuseks küsimusele: “Mis teeks teid õnnelikuks?” üles lugema materiaalseid väärtusi. Kõrgemapalgalised nimetavad esmalt armastust ja sõprust, kuid mitte arve suurust pangas. Nende arvates on rikkad need, kes oskavad raha ligi tõmmata, mõelda välja uusi rahateenimise viise alustades ei millestki. Edukas inimene ei sõltu rahakoti paksusest.

4. Komme sattuda paanikasse, kui raha otsa saab

Kui ainuüksi mõttest, et teil tuleb pisut kokku tõmmata, hakkab pulss meeletult pekslema, võib see olla märk sisemise vaesuse programmist. Rikastel on raha määramatu suurus — täna on, homme pole. Ja vastupidi.

5. Komme kulutada rohkem, kui teenid

Te rabelete mitmel kohal, aga raha ikkagi ei jätku? Peate midagi muutma, kuid mitte krediidi arvelt, võlgu elades te kindlasti rikkaks ei saa.

6. Komme tegelda asjaga, mida te vihkate

Kes siis veel, kui mitte mina? Psühholoogid väidavad, et inimesed, kes tegelevad neile vastiku asjaga, on valmis vaesuseks ja tagasiminekuks. Põhjuseks on komme tegelda vastumeelsete asjadega. Et sellest üle saada, otsige endale tegevus, millest tunnete mõnu. Ainult selle juures avanevad teie võimed ja te saavutate edu.

7. Komme hoiduda lähedastest eemale

Kõigil rikaste dünastiatel on oluline pere — elu kõige suurem väärtus. Sest vaid nende juurest saate leida tuge ja lohutust, kui kõigil muudel elualadel on kriis.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews