1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Endine munk: see emotsioon, millega õhtul magama jääd, on kõige suurema tõenäosusega emotsioon, millega hommikul ärkad
Endine munk: see emotsioon, millega õhtul magama jääd, on kõige suurema tõenäosusega emotsioon, millega hommikul ärkad

Endine munk: see emotsioon, millega õhtul magama jääd, on kõige suurema tõenäosusega emotsioon, millega hommikul ärkad

Jay Shetty “Mõtle nagu munk” raamatus lähtub autor oma rikkalikest kogemustest elust mungana, et aidata ka teistel ületada takistused teel rahu ja eesmärgini, mis peitub meis kõigis. Shetty muudab munkade õppetunnid praktiliseteks nõuanneteks ja harjutusteks, mis aitavad vähendada stressi, parandada keskendumisvõimet ja suhteid ning avastada oma peidetud võimed.

Foto: Shutterstock.com

Heade uudiste portaal avaldab raamatust “Mõtle nagu munk” katkendi.

Varane tõusime 

Siin on minu esimene soovitus: ärka praegusest tund aega varem üles.

„Mitte mingil juhul!“ ütled sa. „Miks ma peaksin tahtma tõusta tund aega varem üles kui praegu? Ma ei saa niimoodi piisavalt und. Pealegi, öäk!“ Aga kuula mind ära. Keegi meist ei taha minna tööle väsinuna ja seejärel jõuda päeva lõppedes koju tundega, et oleksime võinud rohkem teha. Hommiku energia ja meeleolu kandub läbi päeva, nii et elu tähendusrikkaks muutmine algab siit.

Me oleme harjunud ärkama üles vahetult enne seda, kui peame minema tööle või kursusele või trenni või lapsi kooli sõidutama. Me jätame endale just piisavalt aega, et käia duši all, süüa hommikust, pakkida asju jne. Ent „just piisavalt aega“ tähendab, et meil ei ole piisavalt aega. Sa hilined. Sa jätad hommikueine vahele. Sa jätad voodi tegemata. Sul ei ole aega, et nautida dušši, pesta korralikult hambaid, lõpetada hommikueine või panna kõik asjad ära, et tulla tagasi korras koju. Sa ei saa teha asju eesmärgikindlalt ja hoolikalt, kui pead kiirustama. Kui alustad hommikut suure pinge ja stressiga, programmeerid oma keha töötama selles laadis terve ülejäänud päeva, kõigi vestluste, koosolekute, kohtumiste ajal.

Varakult ärkamine juhib sisse produktiivsema päeva. Edukad äri- inimesed on sellest juba aru saanud. Apple’i tegevjuht Tim Cook alustab oma päeva hommikul kell 3:45. Richard Branson on üleval kell 5:45. Michelle Obama tõuseb kell 4:30. Kuid on oluline tähele panna, et samal ajal, kui paljud väga mõjukad inimesed ärkavad vara, on tippjuhtide seas olemas ka liikumine, mis nõuab und tagasi. Amazoni tegevjuhi Jeff Bezose prioriteet on magada igal ööl kaheksa tundi, öeldes, et vähem und võib anda küll rohkem aega millegi valmis tegemiseks, kuid see kahjustab kvaliteeti. Nii et kui hakkad vara üles tõusma, pead minema voodisse ajal, mis võimaldab sul korralikult välja puhata.

Elu on keerulisem, kui sul on lapsed või töötad öises vahetuses, nii et kui need või muud asjaolud muudavad tund aega varem ärkamise mõeldamatuks, ära heida meelt. Alusta teostatavate sammudega (vaata „Proovi seda“ allpool). Ja pane tähele, ma ei maininud konkreetset kellaaega, millal üles tõusta. Ma ei palu sul teha seda kell 4 hommikul. See aeg ei pea üldse olema varajane – eesmärk on anda sulle piisavalt aega, et liikuda kavatsusega ja teha asju korralikult. See vaimsus kandub läbi päeva.

Varakult ärkamine juhib sisse produktiivsema päeva.

Foto: Shutterstock.com

Proovi seda: kergenda varasemat ärkamist

Ärka sel nädalal vaid viisteist minutit varem üles. Tõenäoliselt pead kasutama äratuskella, tee seda leebelt. Kui ärkad, lülita sisse nõrk valgus; pane mängi- ma vaikne muusika. Ära võta oma telefoni kätte – vähemalt nende viieteist- kümne boonusminuti jooksul. Nädala pärast nihuta ärkamisaega veel viisteist minutit varasemaks. Nüüd on sul pool tundi ainult enda pärast. Kuidas sa otsustad seda veeta? Võid olla kauem duši all. Rüübata teed. Minna jalutama. Mediteerida. Enne, kui uksest välja astud, kuluta üks hetk, et koristada enda järelt. Õhtul lülita televiisor ja telefon välja ning mine voodisse just siis, kui tunned esimest väsimuse näpistust.

Tekita päeva algusesse lisaaeg või vastasel juhul kulutad terve ülejäänud päeva seda otsides. Ma garanteerin sulle, et sa ei leia seda lisaaega päeva keskel. Näppa see oma hommikuune arvelt ja anna see uni endale õhtul tagasi. Vaata, mis juhtub.

Tekita päeva algusesse lisaaeg või vastasel juhul kulutad terve ülejäänud päeva seda otsides.

Foto: Shutterstock.com

Proovi seda: uus hommikune rutiin 

Tekita igal hommikul pisut aega järgmiseks:

  • Tänulikkus. Väljenda iga päev tänutunnet mõne inimese, koha või mingi asja suhtes. Siia alla kuulub sellest mõtlemine, kirjutamine ja selle jagamine. (Vaata üheksas peatükk)
  • Arusaamine. Kasvata arusaamist, lugedes mõnd artiklit või raamatut või kuulates taskuhäälingut.
  • Meditatsioon. Veeda viisteist minutit üksinda, hingates, visualiseerides või heli saatel. (Helimeditatsiooni kohta rohkem raamatu 3. osa lõpus.)
  • Võimlemine. Meie mungad tegime joogat, kuid sina võid teha tavalisi venitusi või trenni.

Tänulikkus. Arusaamine. Meditatsioon. Võimlemine. T.I.M.E. (ingl Thankfulness. Insight. Meditation. Exercise.) Uus viis, kuidas tuua aega sinu hommikusse.

Väljenda iga päev tänutunnet mõne inimese, koha või mingi asja suhtes.

Foto: Shutterstock.com

Leitud aeg 

Kui oled oma hommikusse ruumi tekitanud, on see ainult sinu päralt; keegi teine ei kontrolli, kuidas sa seda kasutad. Võttes arvesse, kui suurt osa meie ajast kontrollivad kohustused – töö, perekond jne –, on see vaba aeg üks suurimaid kingitusi, mida saame endale teha. Sa võid järgi- da oma tavapärast rutiini, kuid tunda ruumi ja vabadust, mille täiendav aeg on loonud. Võib-olla on sul aega teha ise endale kohvi, selle asemel, et seda tee pealt kaasa haarata. Sa võid hommikusöögilauas vestelda, lugeda ajalehte või kasutada oma uuesti leitud aega trenni tegemiseks. Kui oled mediteerija, võid alustada päeva tänulikkuse kujustamise harjutusega. Võib-olla, nagu terviseekspertidele meeldib soovitada, pargid oma auto töökohast kaugemale, et lisada oma hommikule väike jalutuskäik. Ruumi luues sa taipad, et see annab sulle midagi, millest sul on kõige rohkem puudust: aeg iseendale.

Ruumi luues sa taipad, et see annab sulle midagi, millest sul on kõige rohkem puudust: aeg iseendale.

Foto: Shutterstock.com

Õhtune rutiin 

Aašramis õppisin, et hommikule annab ilme õhtu. Meie jaoks on loomulik kohelda iga hommikut uue algusena, kuid tõde on, et meie päevad kulgevad ringkäigus. Sa ei säti oma äratuskella aega hommikul – sa teed seda eelmisel õhtul. Sellest järeldub, et kui tahad ärgata hommikul kavatsusega, pead andma sellele hoogu, seades sisse tervisliku, rahustava õhtuse rutiini – ja nii hakkab meie hommikutele antud tähelepanu avarduma ja andma ilmet tervele päevale.

Hommikule annab ilme õhtu.

On olemas „ei mingil juhul“, et sul oleks aega ärgata tund aega varem, aga kui sageli sa paned mängima televiisori, vaatad üht saadet teise järel ja lõpetad vaatamise alles pärast südaööd? Sa vaatad televiisorit, sest „lõõgastud“. Sa oled liiga väsinud, et midagi muud teha. Aga varasem uneaeg võib anda sulle parema tuju. Inimese kasvuhormoon (HGH) on omamoodi suur asi. See mängib võtmerolli kasvamisel, rakkude parandamisel ja ainevahetuses ning ilma selleta võime lausa surra varem. Tervelt 75 protsenti HGH-st vallandub meie kehas magamise ajal ja uuringud näitavad, et kõige kõrgem HGH puhang leiab aset tüüpiliselt õhtul kella 10 ja kesköö vahel, nii et kui sa oled neil tundidel ärkvel, vead end alt ja jääd HGH-st ilma. Kui töötad ametis, kus tööaeg läheb üle kesköö, või kui väikesed lapsed hoiavad sind üleval, võid mind vabalt ignoreerida, aga ärkamine enne seda, kui algavad sinu päevased kohustused, ei tohiks tulla hea une arvelt. Kui kulutasid aja kümnest õhtul kuni südaööni tõeliselt puhates, ei tohiks olla nii raske leida neid tunde hommikul. Aašramis veetsime õhtuid õppides ja lugedes ning läksime magama kella kaheksa ja kümne vahel. Me magasime pilkases pimeduses, meie ruumis ei olnud mingeid seadmeid. Me magasime T-särkides ja lühikestes pükstes, mitte kunagi oma rüüdes, mis kandsid ärkvelolekuaja energiat.

Hommik annab päevale tooni, kuid hästi planeeritud õhtu valmis- tab sind ette hommikuks. CNBC Make It-ile antud intervjuus ütles Instagrami Shark Tanki staar Kevin O’Leary, et enne magamaminekut paneb ta kirja kolm asja, mida tahab järgmisel hommikul ära teha, enne kui räägib kellegagi peale oma perekonna. Võta tema näpunäide ees- kujuks ja mõtle enne magamaminekut välja esimesed asjad, mida tahad homme korda saata. Teadmine, mille kallale sa kõigepealt asud, lihtsustab su hommikut. Sa ei pea oma meelt survestama ega sundima ajal, kui see on alles üles soojenemas. (Ja boonusena ei hoia need ülesanded sind öösel üleval, kui tead, et hakkad nendega tegelema.)

Järgmisena leia oma mungarüü versioon, vormiriietus, mille paned hommikul selga. Minul on nüüd suurem riiete kollektsioon ja mu naise kergenduseks ei ole nende hulgas ühtki oranži rüüd, kuid ma eelistan sarnaseid riiete komplekte erinevate värvidega. Asja iva on vähendada hommikusi väljakutseid. Need võivad küll tunduda tähtsusetuna, aga kui sa kulutad oma hommiku sellele, et otsustada, mida süüa, mida selga panna ja milliste ülesannete kallale esimesena asuda, muudavad kuhjuvad valikud asja tarbetult keeruliseks.

Endine USA võimlemiskoondise treener Christopher Sommer, kel on neljakümneaastane kogemus, palub oma sportlastel piirata otsuste arvu, mille nad peavad langetama, sest iga otsus on võimalus oma teelt kõrvale kalduda. Kui kulutad oma hommiku tühiste otsuste peale, oled selle energia ära raisanud. Ela korrapärase struktuuri järgi ja langeta otsused eelmisel õhtul ning sa saad hommikul edumaa ja suudad läbi terve päeva paremini langetada keskendunud otsuseid.

Lõpuks vaata, millised on su viimased mõtted enne magamaminekut. Kas nendeks on Ekraan on häguseks muutumas, ma lülitan parem telefoni välja või Ma unustasin emale sünnipäevaks õnne soovida? Ära programmeeri end ärkama üles halva energiaga. Igal õhtul magama jää- des ütlen ma endale: „Ma olen lõdvestunud, ergastunud ja keskendunud. Ma olen rahulik, entusiastlik ja produktiivne.“ Seda paberile kirja pannes kõlab see joogaroboti moodi, kuid minu puhul see töötab. Ma programmeerin oma meelt ärkama energiliselt ja veendumusega. See emotsioon, millega õhtul magama jääd, on kõige suurema tõenäosusega emotsioon, millega hommikul ärkad.

Foto: Shutterstock.com

Raamatu saab tellida kirjastuse Helios e-poest!

Head Uudised GoodNews