1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Chris Kala: pidutse sellel aastavahetusel teistmoodi – alkoholivabalt ekstaatilise tantsu saatel
Chris Kala: pidutse sellel aastavahetusel teistmoodi – alkoholivabalt ekstaatilise tantsu saatel

Chris Kala: pidutse sellel aastavahetusel teistmoodi – alkoholivabalt ekstaatilise tantsu saatel

Aastavahetus on pea kõigi inimeste jaoks oluline sündmus. Seda ootavad enamik inimesi, olenamata sellest, millises maailmaruumi nurgas nad elama peaksid. Aastavahetuse ootusärevus tugineb mitmele olulisele põhjusele nagu näiteks lihtsalt kalendriaasta ehk numbri vahetus, millega tähistatakse justkui uue tsükli algust; paljud tähistavad aastavahetusega uute lubaduste elluviimist; mõned soovivad aastavahetusega elus uue lehe pöörata; on neid, kes soovivad lihtsalt pidutseda; vana mina maha jätmine või hoopis midagi muud.

Chris Kala
Chris Kala

Kokkuvõtvalt võib öelda, et vana-aasta lõpu ja uue aasta alguse vaheline periood on paljude jaoks sündmus, mida tähistatakse ühel või teisel viisil. Esile kerkib aga küsimus, kuidas oled sina seda harjunud tähistama?

Kui enamik inimestest otsivad aastavahetuse veetmiseks avalikku suuremat pidu, kuhu alates kesköö varajastest tundidest, peale koduseinte vahel alustatud istumist koos minna, siis leidub üha rohkem Eestis neid, kes soovivad aastavahetust tähistada pisut teistmoodi. Siit ka teine küsimus mida endalt küsida, kuidas oleks, kui veedaks seekord aastavahetuse ilma alkoholita?

Väekate Sündmuste Agentuurist alkoholivaba pidude korraldaja Margit Foht on uut aastat alkoholivabalt vastu võtnud juba neli järjestikulist aastat. Tal tekkis ühel hetkel mõte korraldada pidu, kuhu saaks kokku kutsuda sarnaselt mõtlevad inimesed, kes ei soovi uut aastat vastu võtta vanade traditsioonide kohaselt pika söögi-joogilaua taga, vaid kes soovivad luua uusi traditsioone, teha koos midagi sellist, mis annab hea enesetunde, loob rõõmu alkoholita.

„Minule tähendab pidu tantsimist ja laulmist ning nii ma sellise peo endale tegingi. Mul on siiralt hea meel, et minuga sarnaselt mõtlevaid inimesi on palju. Eelmisel aastal osales alkoholivabal peol suisa üle 50 inimese. Tantsisime ja pidutsesime nii kaua, kui jaksasime. Kui soovid oma elus muutusi, siis tuleb teha midagi täiesti teistmoodi, teha uusi valikuid. Äkki siis alustada juba uut aastat uut moodi?!“ naeratab Margit kirjeldades seda, mida ta hinges tunneb.

Margit selgitab, et igasugune tantsimine on väga vabastav, annab mõnusa koormuse kehale ja südamele, annab energiat, loob rõõmu, kergust, tekib parem ühendus oma keha ja sisemise tarkusega. Vabalt tantsimine vabastab meid endale seatud piirangutest, õpetab ennast usaldama, ennast rohkem armastama. ”Uuringud on näidanud, et tantsimine teeb meid õnnelikuks, aktiveerib kehas õnnehormooni tootmist ja pidurdab keha vananemisprotsesse.”.

Alkoholivabapeo korraldamise võtmeteguriks on sõna ”uutmoodi”. Miks mitte proovida midagi uut? Miks mitte mõelda sellele, et võib-olla saab pidutseda ka pisut teisiti. Miks mitte mõelda kastist välja?

Paljud eestlased, kes on otsustanud näiteks loobuda alkoholi tarbimisest ja klassikalistest pidutsemistest ööklubides, on öelnud mõne aja möödudes, et selline justkui suur muutus oli tegelikult lihtne juhtuma. Tihtipeale muutustega nii tegelikult ongi. Me arvame, et suured muutused vajavad suuri ohverdusi, kuid tegelikult võib olla asi sootuks vastupidine. Vahel ongi nii, et mitte muutus ise ei ole raske, vaid teadliku otsuse langetamine on see, mis tekitab tihtipeale raskusi, sest sellistel hetkedel võib valikuga kaasneda ühiskondlik ja lähikondlaste poolt mitte mõistmisest tulenev hukkamõist.

Vaatamata ühiskondlikule hukkamõistule või mitte mõistmisele, tuleks igal indiviidil teha igapäevaselt seda, mis talle sisimas tegelikult meeldib ja rõõmu valmistab. Niimoodi käitudes ja oma elu elades, ei vaja inimesed alkoholi, ega ka ka alkoholiga pidusid, et põgeneda enda igapäeva murede ja mustrite eest. Olles ja jäädes iseendaks, saavad inimesed alles tõeliselt õnnelikud ja rahulolevad olla. Iga uus asi on alguses ebamaine ja harjumatu, kuid aeg on see, mis asjad paika loksutab.

Sellel aastal korraldab Väekate Sündmuste Agentuur aastavahetuspeo Tartus, kus toimub elamusterohke ja väekas aastavahetuspidu, kus saab ekstaatiliselt tantsida Jagaspace’i elektroonilise muusika ja Margiti enda valitud ekstaatiliste rütmide saatel. Peomöll lõpeb gongihelide saatel mõnusas lõdvestuses pikutamisega. Jagaspace’i liikmed on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikateraapiakursuse lõpetanud heliterapeudid ja gongimeistrid.

Chris Kala 

Head Uudised GoodNews