1. Avaleht
  2. Carmen Pritsoni blogi
  3. Carmen Pritson: paljud inimesed ei teagi, mis tähendab elada ilma pideva vihkamise tundeta
Carmen Pritson: paljud inimesed ei teagi, mis tähendab elada ilma pideva vihkamise tundeta

Carmen Pritson: paljud inimesed ei teagi, mis tähendab elada ilma pideva vihkamise tundeta

Manifesteerides tulevikku on vaja aru saada enda julgusest, reaalsetest võimalustest ja pingutust nõudvatest tegevustest. Iga mõte on homse päeva emotsioon ja seejärel tegevus, seega oleme me kõik oma tegevuste ja tulemuste autorid. Carmen Pritsoni raamat „Manifesto“ on arengukalendrina justkui inspiratsioonivedur.

„Manifesto“ on unistuste ja eesmärkide loomise võimalus. Raamat on tööriist, mis aitab jõuda lähemale nendele eesmärkidele, millest lugeja on unistanud, aga pole mingil põhjusel veel saavutanud. Raamat kingib edumaa, et olla kindlam oma valikutes ja kiirem nendeni jõudmisel.

„Põhjused, miks me ei liigu edasi, on aga tihti seotud just sellega, et me ei pane eesmärke ja plaane kirja. Kas sa teadsid, et kirja pandud eesmärkidel on lausa 40% suuremad võimalused täituda?“ küsib Carmen raamatus.

Heade uudiste portaal avaldab raamatust katkendi pealkirjaga „Mis on sinu viha põhjus tegelikult?“. Carmen kutsub raamatus üles viha targalt kasutama.

Loovus sünnib tulest

Paljud inimesed ei teagi, mis tähendab elada ilma pideva VIHKAMISE tundeta. See on saanud paljudele nende elu lahutamatuks osaks.

Vihatakse enda tööd, vihatakse naabrit, poliitikuid, lärmi ja vägivalda või koguni päikest ja tuult. Viha on olnud üsna edasiviiv tunne juba inimajaloo algusaegadest. Just VIHA oli see, mis tegi loomast lõpuks inimese ja kui see loom meis jälle pead tõstab, siis kogeme seda tunnet ikka ja jälle. Tuleb sulle meelde mõni selline juhus, kus sa vihkasid mingit olukorda või inimest nii palju ja nii teravalt, et ainuke reaktsioon, mis sinust väljus, oligi vaid MÖIRE ehk lihtlabane KARJUMINE.

Sa karjusid justkui loom ja hiljem, rahunedes, kui inimlikkus hakkas sinus taas pead tõstma, küsisid endalt: Mis juhtus? Mis see nüüd oli? Miks ma nii vihastasin? Kas see olukord oli tõesti seda väärt?

Loom sinu sees on rahulik, kui sinu tunded on tasakaalus. Looduses ei kannata ju ükski loom ehmatusi. Inimlikust seisukohast tähendab see ärevust ja ootamatuid olukordi. Mõtle pisut sellele, mis viib sind tavaliselt tasakaalust välja. Kui palju saaksid neid olukordi rohkem kontrollida ja endale teadlikult teadvustada? Olles juba ette teadlik enda võimalikest reaktsioonidest, saaksid olukorra tekkimisel olla rohkem tasakaalus.

Viha ei ole aga ainult VIHA. See on samuti valu. Sina, inimene oled sellele tundele lihtsalt andnud tähenduse. Kui loom on saanud haiget, siis ta ei unusta seda iial ja hoiab alateadlikult end sellistest olukordadest tulevikus eemale. Sama on vast ka sinuga? Hoiad sa end eemale inimestest, kes on sulle kunagi haiget teinud, sest kardad uuesti seda sama valu tunda? Sinu teadlik meel on sellele olukorrale või inimesele andnud kunagi tähenduse ja see seostub sinu jaoks kõige paremini sõnaga VIHKAMINE.

Kui laps ütleb emale või isale, et ta vihkab neid, siis tegelikult tahab tema hing öelda: andke andeks, aga te olete mulle haiget teinud ja selleks, et te seda enam teha ei saaks, ma väljendan end sõnaga, mis teile samuti haiget teeks – ma vihkan teid. Sellistel hetkedel kasutavad lapsed tihti koera energiat. A la ära tule, ma hammustan. Olen kuri koer ja parem oleks, kui sa lähedale ei tuleks. Sellised võrdlused annavad sulle võimaluse analüüsida enda käitumist ebameeldivates olukordades.

Küsi endalt: Millise looma energiat tunnen endas kõige enam, kui olen vihane? (Karu? Tiiger? Koer?) Kuidas kipud käituma ja kuidas rahunema?

Looma energiat on alati võimalik muuta aga  LOOVAKS energiaks. Mis see tähendab? Loovus on loovalt mõtlemine. Näiteks kasutada seda võimast (tulist) loomenergiat laulu, luuletuse või mingi muu teose loomiseks. Suured võidud spordis on sündinud just tänu sellele loom- ehk loovale energiale, mida nimetame  ka vihaenergiaks.

Kasuta seda targalt! Ära raiska seda karjumisele või enesehävitusele. LOO midagi suurt.

Raamatu saab tellida Carmen Pritsoni e-poest!

Head Uudised GoodNews