1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. Bettina Deuster tuleb Eestisse hakomi’st rääkima
Bettina Deuster tuleb Eestisse hakomi’st rääkima

Bettina Deuster tuleb Eestisse hakomi’st rääkima

Tallinnas Pesas toimub 18.-20. oktoobrini hakomi-kursus.

Hakomi on teadvelolekul põhinev assisteeritud eneseavastamine ja somaatiline psühhoteraapia, mille töötas 1970. aastatel välja Ameerika psühhoterapeut Ron Kurtz. Selle juured on sügaval budistlikes ja taoistlikes põhimõtetes kombineerituna moodsa neuroteadusega. Toetudes veendumusele, et igal indiviidil on sisemine tarkus ja võime tervenemiseks, kasutab hakomi teadvelolekut (ingl k mindfulness), vägivallatust ja kehalist informatsiooni, et soodustada isiklikku kasvu ja muutumist.

Hakomi on leebe ja samas mõjukas viis kasutada teadvelolekut selleks, et uurida sügavaid uskumusi ja harjumusi, mis põhjustavad kannatusi eludes ja suhetes. Hakomi’s uuritakse keha ja meele vahelisi suhteid, et tuua teadvusse tavaliselt teadvustamata tuumuskumused ja neid seeläbi muuta. Fookus on käesoleval kogemusel: keha pingetest, liikumisest, aistingutest ja impulssidest moodustub arusaamine, kuidas maailmaga suhestuda. Hakomi-teraapias pole pikki arutlevaid vestlusi inimese muredest või elukäigust. Inimese emotsionaalne ajalugu toimib siin ja praegu. Vajalik informatsioon peitub mitteteadlikes, mitteverbaalse käitumise aspektides, nagu hääletoon, žestid, kehahoiak ja näoilmed.

Hakomis on välja arendatud lihtsad, kuid samas mõjusad praktilised harjutused – tihti mängulised ja nauditavad –, mis aitavad avastada praeguses hetkes toimivaid mustreid. Kogu meetodi võti seisneb armastavas kohalolus (ingl k loving presence): meeleseisundis, mis loob parimad tingimused tervendava suhte tekkimiseks. See tähendab eelkõige seda, et klienti või teist inimest nähakse kui inspiratsiooni ja kosutuseallikat. Hakomi’s spetsiifiliselt kasutatakse teadvelolekut tundlikkuse tõstmiseks teise inimese suhtes (relational mindfulness).

Kursuse viib läbi Bettina Deuster Düsseldorfist. Kursuse juhendamine on inglise keeles, harjutusi saab teha eesti keeles.

Hakomi’t tuntakse kui teadvelolekul baseeruvat lähenemist, mida ei kasuta ainult psühholoogid, psühhoterapeudid, nõustajad, sotsiaaltöötajad ja kehaterapeudid, vaid ka õpetajad, coach’id ja teised abistavad elukutsed ja tavalised erinevas vanuses inimesed erinevatelt elualadelt, kes soovivad mõista paremini iseennast ja teisi ning elada teadlikumalt ja kaastundlikumalt.

Seega on kursus avatud kõigile, kes on huvitatud inimkogemusest ja -arengust. Kursus on väärtuslik nii siis, kui fookus on enda isiklikul arengul või kui soovitakse taipamisi ja praktilisi vahendeid töötamiseks indiviidide ja gruppidega, olgu siis terapeudi, õpetaja, coach’i, liidri, kunstniku, etendaja jne rollides.

Oodata on õpetust, mis on peamiselt kogemuslik. Grupp teeb harjutusi, mille eesmärgiks on praktilisel ja kogemuslikul viisil edasi anda hakomi ideid. Nende vahele on pikitud mõned lühikesed loengud, arutelud ja demonstratsioonid.  Palju on sügava kuulamise harjutusi nii enda sees, paarides kui ka grupis. Eriline rõhk on armastava kohalolu seisundi saavutamisel. Harjutused võivad mõnikord äratada emotsioone. Sellistes olukordades teavad juhendaja ja tema assistendid, kuidas protsessi juhtida ja toetada.

See kursus on osa pikemast programmist, mis annab vajaliku põhja hakomi-terapeudiks saamisel. Kursusel osalemist võib võtta eraldiseisva kogemusena, mis ei eelda pühendumist kogu programmile. Kuna väljaõpe on avatud ja erineval tasemel inimestele, siis on võimalik liituda väljaõppega ka siis, kui juba toimunud kursustel pole osaletud.

Rohkem infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews