1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ÄRA SURU EMOTSIOONE MAHA I Terapeut selgitab: miks peidetud emotsioonide teadvustamine on tähtis?
ÄRA SURU EMOTSIOONE MAHA I Terapeut selgitab: miks peidetud emotsioonide teadvustamine on tähtis?

ÄRA SURU EMOTSIOONE MAHA I Terapeut selgitab: miks peidetud emotsioonide teadvustamine on tähtis?

Rännaku meetodi terapeut Irene Kaljuste selgitab, et kehas on aistingud, füüsilised tundmused ja kehas on ka meie emotsioonid, mis väljenduvad füüsiliste aistingutena. Ja tihti, kui meil puudub teadlikkus enda emotsionaalsest pagasist, me kogemegi neid lihtsalt füüsiliste tunnetena — tüki tunne kõhus, südame pekslemine, hingamisraskused, liblikad, torked siin ja seal, pearinglus ja väsimus. Kõik need võivad olla allasurutud emotsioonide põhjustatud. Ja vahel me ei tunne väga midagi, kogeme hoopis tuimust, ükskõiksust, jäätumist. Ka see on märk, et midagi on vaiba alla lükatud. Kui me oleme aastaid hoolega tegelenud teatud emotsioonide allasurumisega või kokku pakkimisega, võib päris keerukas olla neid esialgu lahti pakkida ja läbi tunnetama hakata.

Emotsioonide vabastamine loob rahulolu

Kaljuste soovitab emotsioonid läbi tunnetada ja vabastada, et saavutada sügav ja kõigutamatu rahulolu seisund. Nii vabaneme üleliigsest koormast, mida endas kanname ja jõuame kergusesse, rahusse ja loomulikku olemise seisundisse. On hämmastav kogeda, kuidas meie aktiivne mõistus vakatab, kui emotsioon, mille eest aastaid on alateadlikult põgenetud, saab läbi tuntud ja vabaks antud.

Kaljuste soovitab küsida endalt lihtsa küsimuse – kas sina jalutad koeraga või jalutab koer sinuga?” See lause tuli minu juurde 10 aastat tagasi joogaõpingute ajal, siis kui ma parajasti võitlesin sisemiselt selle vastu, et ma pidin iga päev 40 päeva järjest erinevaid jooga praktikaid tegema. Tõlkes tähendab see: kes juhib minu elu, kas minu mõistus või minu hing?” räägib ta.

Me oleme nii targad teadmaks, mis on õige ja vale, kuidas peab elama ja kuidas kohe kindlasti mitte ja ometigi kipume selle juures tihti õnnetud olema. “Aga miks siis ometi, kui me “teame” kuidas…?”. Mõistus on imeline tööriist, kui seda õigesti suunata ja läbi meditatsiooni, liikumise ja toidu puhtana hoida. Paraku aga, kui väga ka me ei püüa, ei suuda me enda õnnetunnet selle peale ehitada.

Minnes läbi hirmu endas, avastame, et see kaob

“Minu jaoks oli kõige olulisem teadvustamine, et kui ma ei too tähelepanu sügavamatele hoovustele endas, nendele mittesoovitud tundmustele, juhib minu mõistust ja elu allasurutud emotsionaalne pagas. Mulle endale täiesti märkamatult muidugi,” räägib Kaljuste.

Ta sõnab, et me väldime kontakti kehaga, sest kohtumine oma emotsionaalse pagasiga on ebamugav. Sisemise põrgu eest ära jooksmine ei aita, allasurumine ka ei aita, tuleb lihtsalt enda kollidele otsa vaadata. Minnes läbi hirmu ja valgustades pimedaid nurki endas, avastame ühtäkki, et see, mida kartsime, on kadunud.

Elada läbi keha tunnetuse ja eluterve emotsionaalsuse, kasutades oma imelist mõistust, lood elu, mis on kooskõlas sinu enda isikliku sügava tõega. Tõega, mis ei ole ehitanud enda alustalad millegi vältimisele, vaid tõega, mis on harmoonias elu endaga ja seega tuleb sinu jumalikust allikast.

Sisemise põrgu eest ära jooksmine ei aita, allasurumine ka ei aita, tuleb lihtsalt enda kollidele otsa vaadata.

Leia hetk päevas, et tähele panna, kus kehs toimub mingit laadi tunne, aisting

Võta hetk ja küsi endalt: “Kui see aisting oleks emotsioon, siis mis emotsioon see on?” või lihtsalt “Mida ma praegu tunnen?”. Ja kui vastus on käes, siis luba sellel emotsioonil tulla ja sinust justkui üle lainetada. Vahel juhtub nii, et selle alt tuleb üks emotsioon veel või isegi mitu

Üks on kindel, selle kõige all on alati “põhjendamatu” ja kõikehõlmav rahu ja rõõm.

Irene Kaljuste sõnab, et rõõm ja rahu on koguaeg meiega, lihtsalt tuleb see sealt sibulakoorte alt üles leida. Selleks vajame natuke julgust ja valmisolekut sukelduda ellu 100%, isegi kui meil pole õrna aimugi, kuidas see käima peaks.

Rõõm ja rahu on koguaeg meiega, lihtsalt tuleb see sealt sibulakoorte alt üles leida.

Head mõtted! 

  • Sisemise põrgu eest ära jooksmine ei aita, allasurumine ka ei aita, tuleb lihtsalt enda kollidele otsa vaadata.
  • Kui me oleme aastaid hoolega tegelenud teatud emotsioonide allasurumisega või kokku pakkimisega, võib päris keerukas olla neid esialgu lahti pakkida ja läbi tunnetama hakata.
  • Minnes läbi hirmu endas, avastame, et see kaob.
  • Leia hetk päevas, et tähele panna, kus kehs toimub mingit laadi tunne, aisting.
  • Emotsioonide vabastamine loob rahulolu.
Head Uudised GoodNews