1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Andestage või marineerige oma mahlas edasi! Andestamine ei tähenda teise vastu kena olemist, see on heategu iseendale
Andestage või marineerige oma mahlas edasi! Andestamine ei tähenda teise vastu kena olemist, see on heategu iseendale

Andestage või marineerige oma mahlas edasi! Andestamine ei tähenda teise vastu kena olemist, see on heategu iseendale

Menukite autori  ja edukusetreeneri Jen Sincero raamat “Sa oled tegija” on kirjutatud inimesele, kes soovivad oma elu paremaks muuta, rohkem nautida, aga ei taha seda tehes ribadeks ennast tõmmata. Autor rõhutab raamatus andestamise olulisust.

Avaldame raamatust inspireeriva katkendi.

Andestage või marineerige oma mahlas edasi 

Millal te viimati füüsiliselt haiget saite? Mida tegite selleks, et valu lakkaks? Ja kui kaua ootasite, enne kui midagi ette võtsite? Kui meil on mingi füüsiline valu, mõtleme väga kiiresti välja, kuidas sellest ruttu lahti saada, sest, teate ju küll – valus on. Isegi kui teame, et peame kannatama veel rohkem valu lahtist haava antiseptikuga puhastades või lastes haava kokku õmmelda, ei kõhkle me, sest oleme täielikult keskendunud lõppeesmärgile: kergendusele.

Kui meil on mingi füüsiline valu, mõtleme väga kiiresti välja, kuidas sellest ruttu lahti saada.

Emotsionaalne valu 

Emotsionaalse valu puhul me aga palju tõenäolisemalt nii kiireid meetmeid tarvitusele ei võta ning kannatame piinu, püherdades oma süütundes, häbis, kibestumises ja enesepõlguses, mõnikord terve elu. Me pikendame oma õnnetust, kui hoiame kinni halbadest tunnetest, räägime halvasti oma ämmast, ärpleme kolleegide ees ebakompetentsetele ülemustele ärategemisega, lükkame oma vead teiste kaela ja veeretame peas miljoneid põhjuseid, miks meie vaenlased eksivad ja meie mitte.

Me pikendame oma õnnetust, kui hoiame kinni halbadest tunnetest.

Klammerumine kibestumise külge 

Selle asemel, et neil minna lasta, elame ikka ja jälle läbi oma halvimaid hetki, nokime oma emotsionaalsete kärnade kallal ega lase haavadel paraneda ja valul taanduda. Me ei peatu enne, kui oleme saanud kindlust, et see, kelle pärast meie ennast halvasti tunneme, tunneb end sama halvasti. Kui mina pean kannatama terve elu, siis hoolitsen selle eest, et näeksid, kui palju halba sa oled mulle teinud! Me klammerdume kibestumise külge, mis võtab ruumi meie ajus, raiskab meie aeg, keerab meid üles, hoiab meid vihasena ja masenduses ja muudab meid väga sageli füüsiliselt haigeks ja mõnikord lausa tapab meid … aga miks?

Juhtus, mis juhtus 

Süü, häbi, kibestumise ja enesepõlguse endaga kaasas lohisemine ei muuda midagi. Juhtus, mis juhtus. Sellest kinni hoidmine ei muuda asja, see lihtsalt hoiab elus negatiivseid tundeid minevikust, hoiab teid teie valu vangis ja vähendab teie võnkesagedust.

Süü, häbi, kibestumise ja enesepõlguse endaga kaasas lohisemine ei muuda midagi.

Andesta

Andestades hoolitsete iseenda eest, mitte selle isiku eest, kellele te peaksite andestama. Te peaksite kõige olulisemaks pidama soovi end hästi tunda, mitte õigust taga ajama. Tea peaksite võtma vastutuse oma õnne eest, selle asemel, et teeselda, nagu oleks see kellegi teise kätes. Tea peaksite kogu oma jõu suunama sellele, et valu, kibestumine ja valu te elust kaoks.

Andestades hoolitsete iseenda eest.

Selgita tundeid süüdistamata

Kui teil on probleeme kellegagi, kellest hoolite, selgitage talle oma tundeid ilma teda süüdistamata, ja andestage talle, olgu tulemus milline tahes. Teie vestlus võib aidata teil taas lähedaseks saada, aga te võite ka avastada, et ei tahagi enam temaga kas nii palju või üldse koos olla, aga üks on selge – kui tahate olla vaba, peate juhtunul minna laskma.

Heategu iseendale 

Kui tunnete end solvununa või olete kibestunud mingi tõpra pärast, kellest te ei hooli, siis vabastage end ja laske suhtel minna, ärge jääge selle juurde konutama või kättemaksu hauduma. Miks peaksite hoolima sellest, kas ta saab või ei saa aru, kui nõme ta on. Mis kasu teil sellest on? Ja ärge teeselge, et teete seda soovist temast parem inimene teha. Võiksite vähem hoolida. Te tahate karistust või vabandust või kinnitust selle kohta, et teil on õigus. Saage üle. Laske sel minna. Mida kauem te sellest süüdistatava seisusest kinni hoiate, seda kauem püsib see teie teadvuses ja rikub teie elu. Ärge jääge vale uskumuse ohvriks, et kellelegi andestades lasete nad konksu otsast lahti. Kui andestate kellelegi, siis lasete iseennast konksu otsast lahti. Andestamine ei tähenda teise vastu kena olemist, see on heategu iseendale.

Andestamine ei tähenda teise vastu kena olemist, see on heategu iseendale.

Head Uudised GoodNews