1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. 7 HEA ELU MÕTET: Alen Veziko
7 HEA ELU MÕTET: Alen Veziko

7 HEA ELU MÕTET: Alen Veziko

Viimastel nädalatel on Alen koos Kristjan Õmbluse poolt juhitud Mulgi Segakoori, Kristo Matsoni, Revo Raudjärve ja Joosep Kinkiga kirjutanud, salvestanud ja filminud laulu „Oma maale, omade hulka.“ „Oma maale, omade hulka“ on muusikapala, mis mehele endale tähendab väga palju – Alen on uhke, et on eestlane, elab sellel maal ja teda ümbritseb palju häid inimesi. Laulu enda kohta võiks öelda, et see on nagu vein, mis aastatega vaid paremaks läinud. Nimelt sündis tegelikult laul juba aastaid tagasi, kuid päriselt inimeste südamesse jõuab alles nüüd.

„Oma maale, omade hulka“ on muusikapala, mis mehele endale tähendab väga palju – Alen on uhke, et on eestlane, elab sellel maal ja teda ümbritseb palju häid inimesi.

Laulu „Oma maale, omade hulka“ sünnilugu

Kuna Aleni isapoolsed vanaema ja vanaisa on ingerlased, siis laul „Oma maale, omade hulka“ telliti Alenilt ingeri-soome laulupeole umbes 5 aastat tagasi. Kuigi Alen on küll Soome juurtega, siis soome keelt ta ei valda ja palus teksti enda jaoks ära tõlkida. „See oli elus esimest korda, kus tegin tellimuslugu ja seda veel võõrale tekstile. Tavaliselt kui tegelen loominguga, siis kirjutan ise nii teksti kui ka viisi, aga seekord anti tekst ette. Kuigi olen küll Soome juurtega, siis soome keelt ma ei valda – olen elanud ja kasvanud Eesti kultuuriruumis,“ sõnab Alen.

Alen Veziko. Foto: Rita Talisoo

Lugu jäi muusiku südamesse ning tuli aegajalt ikka meelde. Käesoleva aasta jaanuaris hakkas ta teksti kallal pusima ja pidas plaani, et Vabariigi aastapäeval võiks laulu välja anda. Teadupoolest hakkas aga 24. veebruaril sõda ja Alenil ei tulnud isegi pähe, et sellisel viisil ja sellisel päeval lugu välja anda. „Kui esimene šokk sõjast ja sellest olukorrast oli möödas ja reaalne elu oli tagasi, siis mul oli koguaeg mõte, et see lugu peab saama ka kooriseade. Helistasin oma sõbrale Kristo Matsonile ja ütlesin, et nüüd on aeg järjekordne seade teha. Seejärel rääkisin ka Mulgi Segakoori dirigendi Kristjan Õmblusega, et kas nad on nõus, sest olin teinud nendega paar esinemist,“ räägib ta.

13. augustil saadi Pärnus kokku, tehti proovi ja hakati salvestama. Samal päeval filmiti ka video. „Mul on väga hea meel selle üle, et see on lõppkokkuvõttes nii hästi välja tulnud ja inimesed on tohutult positiivselt selle laulu vastu võtnud,“ räägib Alen laulu sünniloo kohta lähemalt.

Alen Veziko. Foto: Rita Talisoo

Kodutunde tunneb alati ära

Alen lausub, et iga kord kui ta Eestist eemal on ja tagasi tuleb, siis tunneb ta kodutunde alati ära. Viimane kord käis ta näiteks autoga Leedus ning ei jõua ära kirjeldada tunnet, mis teda tabas, kui jõudis oma maale ja oma koju tagasi. „Selleks ei pea üldse kaugele ega kauaks minema – koduigatsus tuleb väga ruttu,“ lausub ta ja lisab, et me kõik tahame sinna omale maale, oma koduküla randa tagasi saada. Ükskõik, kus me ka ringi ei käiks, siis hing ihkab alati koju. „Minu jaoks võib seda ka sedapidi üle kanda, et tegelikult Eestimaal ringi käies… Ja mina, kes ma käin hästi palju ringi, siis olgem ausad… Isegi kui varajasel hommikutunnil autoga tagasi koduväravasse jõuan, siis on ikka hea tunne küll. See on hindamatu tunne, kui sul on see sinu oma kodu, see paik. Ükskõik kui tagasihoidlik või väike see kodu  ka ei ole, aga kui see on ikkagi sinu oma, sinu enda koht, siis see on väga oluline,“ sõnab ta.

Ükskõik, kus me ka ringi ei käiks, siis hing ihkab alati koju.

Alen Veziko. Foto: Rita Talisoo

Alen Veziko seitse hea elu mõtet:

  • Hea elu saladus on see, kui sa oled iseendaga rahu sõlminud ja ei muretse selle pärast, mida sina ise ei saa muuta.
  • Kui sul ei ole unistusi, siis sul ei ole ju tegelikult sihti, kuhu poole püüelda. Me peame unistama selleks, et elada!
  • Kukkumine on elus täiesti normaalne. Kui sa oled kukkunud, oled näoli maas, siis tõuse püsti, klopi ennast puhtaks, naerata ja astu julgel sammul edasi.
  • Koduigatsuse tekkimiseks ei pea üldse kauaks ega kaugele minema.
  • Me kõik tahame sinna omale maale, oma koduküla randa tagasi saada.
  • Ükskõik, kus me ka ringi ei käiks, siis hing ihkab alati koju.
  • See on hindamatu tunne, kui sul on see sinu oma kodu, see paik. Ükskõik kui tagasihoidlik või väike see kodu ka ei ole, aga kui see on ikkagi sinu oma, sinu enda koht, siis see on väga oluline.
Head Uudised GoodNews