1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. VIDEO! Tema muudab maailma! Rootsi koolitüdruk Greta Thunberg: ma hoolin elavast planeedist!
VIDEO! Tema muudab maailma! Rootsi koolitüdruk Greta Thunberg: ma hoolin elavast planeedist!

VIDEO! Tema muudab maailma! Rootsi koolitüdruk Greta Thunberg: ma hoolin elavast planeedist!

Rootsi koolitüdruk Greta Thunberg alustas mullu augustis Stockholmis parlamendihoone juures istumisstreiki, et nõuda riigi ja kogu maailma juhtidelt konkreetseid tegusid ähvardava kliimakatastroofi ärahoidmiseks. Väike tüdruk sai kiiresti maailmakuulsaks ja täna järgivad teda kümned tuhanded noored üle kogu maailma.

Kuigi tema ooperilauljast ema ja näitlejast isa arvasid, et tütar peaks hoopis kooli minema, istus tol ajal 15-aastane Greta parlamendihoone juures iga päev kuni 9. septembril, mil toimusid  parlamendivalimised.

Tema sõnum maailmale oli järgmine: 

Ma ei hooli sellest, et olla populaarne. Ma hoolin elavast planeedist. Meie tsivilisatsiooni ohverdatakse väga väikese arvu inimeste võimaluse eest, et jätkata tohutute rahasummade teenimist. Biosfääri ohverdatakse nii, et rikkad inimesed võivad elada luksuses. Sa ütled, et armastad oma lapsi ennekõike. Aga kui te ei hakka keskenduma sellele, mida tuleb teha, ei ole meil lootust. Aastal 2078 tähistan oma 75. sünnipäeva. Kui mul on lapsi, siis võib-olla nad veedavad selle päeva koos minuga. Võib-olla küsivad nad minult, miks ma ei teinud midagi!
Te räägite ainult samade halbade ideedega edasi liikumisest, mis meid selles segaduses saatsid, isegi kui ainus mõistlik asi, mida teha, on tõmmata hädaolukorra pidurit. Ja kui süsteemi lahendusi on nii võimatu leida, siis võib-olla peaksime süsteemi muutma?
Olen õppinud, et sa ei ole kunagi liiga väike, et midagi muuta. Kujutage ette, mida me saaksime koos teha, kui me seda tõeliselt tahaksime.
Aga selleks peaksime rääkima selgelt, olenemata sellest, kui ebamugav see võib olla. Me ei saa kriisi lahendada ilma seda kriisi käsitlemata. Me tulime siia, et teile teada anda, et muutus on tulemas, kas see teile meeldib või mitte. Tegelik võim kuulub inimestele.

Head Uudised GoodNews