1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO! Kristina Tudeberg: esimene samm õnne poole on olla halastamatult aus iseendaga
VIDEO! Kristina Tudeberg: esimene samm õnne poole on olla halastamatult aus iseendaga

VIDEO! Kristina Tudeberg: esimene samm õnne poole on olla halastamatult aus iseendaga

Fotod: Pixabay.com

Rahvusvaheliselt tunnustatud kõneleja, mitme menuki autori ning keha ja meele tervendamise eksperdi Brandon Baysi loodud rännak on lihtne, kuid samas võimas meetod, mis aitab inimeste elus lahendada nii füüsilisi, vaimseid kui ka emotsionaalseid probleeme.

Rännakumeetod aitab jõuda probleemide algpõhjusteni ja need kõrvaldada. See võimaldab elada oma elu sisemiste piiranguteta, realiseerida enda täit potentsiaali ja elada vabaduses. 13.–15. aprillini on Brandon Bays Tallinnas, kus ta viib läbi intensiivseminari „Journey Intensive“, kuhu on oodatud kõik huvilised.

Rännakumeetodiga töötavaid terapeute kutsutakse rännakupraktikuteks ja Eestis on üks neist Kristina Tudeberg, kes jõudis iseendani läbi tunneli, mille lõpus paistis valguse asemel karp antidepressante.

Kristina, olete teinud rännakuid ligi viiesajale inimesele, tooge näiteid, kuidas see on muutnud inimeste elu?

See metoodika on muutnud inimeste elu elamisväärsemaks ja vabamaks teemadest, mida aastaid õlgadel kantud. Puhtamaks uskumustest, mida on alateadlikult tõeks peetud. Olen teinud rännakuid alates seitsmeaastastest lastest ja vanusepiirangut rännaku suhtes ei olegi. See  metoodika on aidanud koolikiusamise teemadel, erinevate negatiivsete emotsioonidega toimetulemise teemadel, depressiooni, eluisu või elumõtte puudumise teemadel, erinevate sõltuvuste või hirmudega seotud teemadel, suhete teemadel, füüsiliste haiguste teemadel, leinade ja lahkuminekute teemadel.

Kõige eredamalt on mul meeles üks 16-aastane tüdruk, kes oli veendunud, et ta ei taha enam elada. Ta lõikus ennast, suitsetas, pruukis alkoholi ja kogu tema olemus kiirgas kõigele käega löömist. Pärast neljandat korda rännakus käimist muutus tema elu päris palju. Kadusid enesetapumõtted, ta vahetas välja oma sõpruskonna, kes ei toetanud tema tõelist olemust, tagasi oli lapse elus rõõm, enesekindlus ja usk tulevikku. Kusjuures see tüdruk oli pärit väga korralikust ja viisakast perekonnast.

Naiste teemad on olnud seotud tavaliselt armastuse puuduse, hüljatuse- või kontrolliteemadega ja meeste teemadeks on olnud allasurutud raev, depressioon, läbipõlemine, tühjusetunne või mõttetuse tundmine.

Rännaku metoodika on muutnud inimeste elu elamisväärsemaks ja vabamaks teemadest, mida aastaid õlgadel kantud.

Millised võiksid olla need märgid, et noor inimene saab aru, et tal on depressioon?

Tavaliselt võib-olla see 16-aastane inimene ei saagi ise sellest aru. Vanemad või kõrval olevad inimesed näevad. Sellisteks tunnusteks võivad olla rusutud meeleolu, huvipuudus ümbritseva vastu, endassetõmbumine, virtuaalmaailma põgenemine, eluenergia vähenemine, pidev väsimustunne, unehäired ja söömishäired.

Kas sellisel juhul on vaja väga palju last pressida, et ta sulle ära räägiks?

Hea oleks kui lapsel oleks kasvõi ühe vanemaga selline turvaline usaldussuhe, kellega saab kõigest rääkida. Pressida ei ole muidugi mõtet.

Hea oleks kui lapsel oleks kasvõi ühe vanemaga turvaline usaldussuhe, kellega saab kõigest rääkida.

Andke mõni soovitus noortele vanematele, kuidas seda teha?

Lapse jaoks, nagu ka kõigi teiste lähedaste inimeste jaoks, tuleb võtta teadlikult aega. Ma mõtlen just seda kvaliteetaega, kus ollakse üksteise jaoks sada protsenti kohal. Kui lapsevanem on avatud energias, siis erinevate koostegemiste käigus hakkavad igasugused teemad justkui loomulikult voolama. Siin on nüüd oluline jääda kohale ja kuulata, mitte reageerida – rahumeelselt arutada. Nii saab laps sõnumi, et sinuga on turvaline.

Lapse jaoks, nagu ka kõigi teiste lähedaste inimeste jaoks, tuleb võtta teadlikult aega.

Millal ja miks te ise rännakuni jõudsite?

Ma kogesin ise seitse aastat väga tugevat depressiooni. Lahutuse ajal ja pärast seda kogesin ma sellist talumatut hingevalu, et ei tahtnud enam elada. Kogu minu identiteet – olla ideaalne ema oma lastele ja naine oma mehele – kukkus kokku ja ma ei teadnud enam, kes ma olen ja mida ma tahan. Olin juba veendunud, et ma ei tule sellest kunagi välja. Käisin psühholoogide ja psühhoterapeutide juures. Lugesin ennast arendavaid raamatuid ja nii edasi. Arstid kirjutasid mulle välja antidepressandid ja rahustid, kuna see emotsionaalne pinge mõjutas ka minu füüsilist tervist. Tekkisid minestushood ja paanikahoo. Xanax oli vähemalt kaks aastat minu parim sõber. Oli hetk minu elus, kui ma ei suutnud ära oodata hommikut, millal ma saan rahusti sisse võtta. Nii kui ma olin selle ära võtnud, ootasin ma õhtut, millal ma saan järgmise doosi sisse võtta. Selleks hetkeks, kui rännak minu ellu tuli, olin kõige suurem skeptik selliste teraapiate suhtes üldse.

Pärast rännakuraamatu läbilugemist läksin ma metsa jalutama ja tegin oma elu esimese rännaku endale ise. Sattusin selle kaudu tõeliselt sügavasse rahusse ja kohalolusse, et alates sellest hetkest panin ma kohe Xanaxi kõrvale. Sain aru, et see on see metoodika, mis toimib ja aitab – vähemalt minu jaoks. Tänu rännakule vabanesin nii rohtudest kui ka depressioonist. Tunnen, et ma ei ole kunagi varem nii õnnelik ja iseendaga kooskõlas olnud. Tänutunne on meeletu!

Tunnen, et ma ei ole kunagi varem nii õnnelik ja iseendaga kooskõlas olnud.

Mida te täna ütleksite naisele, kes on läbi elanud lahutuse ja tunneb suurt hirmu?

Kõigepealt, armas naine, tea et sa ei ole üksi. Kõik läheb mööda. Räägi ja jaga oma tundeid. Rännakupraktikuna soovitaksin nende hirmudega kohe tegelema hakata, sest vastasel juhul elatakse elu hirmufiltriga ja selline elu on väga piiratud. Meil on tänapäeval nii palju erinevaid terapeute, arendavaid kursusi ja raamatuid. Küsi endalt igal hommikul, mida sinu olemus vajaks, ja siis luba talle seda. Jaga ise endale seda armastust, mida sa vajad.

Küsi endalt igal hommikul, mida sinu olemus vajaks, ja siis luba talle seda.

Kas on võimalik, et mõni inimene suudab sellega ise toime tulla ja sealt välja tulla?

Ma arvan küll. Inimeste kogemused ja emotsioonide tasemed on erinevad. Ma arvan, et see on võimalik, iseküsimus, kas see on vajalik – jagatud mure on ikka jagatud.

Kui emotsionaalne on eestlane?

Eestlane on väga emotsionaalne, aga eestlane on kõik oma emotsioonid alla surunud. Kuidagi oleme üles kasvanud uskumusega, et tunnete välja näitamine ei ole sobiv. Tunnetega tuleb osata ümber käia, mitte neid välja elada ega neid alla suruda. Seda rännakumetoodika põhiliselt õpetabki.

Tunnetega tuleb osata ümber käia, mitte neid välja elada ega neid alla suruda.

Mis on teie jaoks õnn ja mis on samm õnneliku elu poole?

Õnn on elamine kohalolus kohaloluna. Esimene samm õnne poole on olla halastamatult aus iseendaga – see on kõige olulisem. Alates sellest hetkest ja otsusest hakkab kõik iseenesest paika minema. Sina ise oled enda jaoks kõige parem sõber ja kõige olulisem partner siin eluteel.

Õnn on elamine kohalolus kohaloluna.

Kas rännakumeetod aitab oma tõde leida?

Jah. Rännakumeetod viib sind otse sinu tõelisse olemusse.

Kas igale inimesele võiks olla kohustuslik rännakumeetodi läbimine või jõuab see iga inimese ellu ikka õigel ajal?

Ma arvan, et see meetod jõuab iga inimeseni õigel ajal. Mõned inimesed ei ole kindlasti valmis selleks. Iga inimese sisetunne annab teada, kas see on tema jaoks või mitte. Usaldage oma sisetunnet. Rännakumetoodikas on see tõde, mis viib inimese iseendaga kontakti – selle iseenda tõe juurde. Ja kui me kõik julgeksime elada oma tões, ilma maskideta, siis tuleksid meie ellu ka õiged ja tõelised inimesed, kes armastavad meid just sellistena, nagu me tegelikult oleme. Ole ise see muutus, mida tahad maailmas näha.

Rännakumetoodikas on see tõde, mis viib inimese iseendaga kontakti – selle iseenda tõe juurde.

Head Uudised GoodNews