1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO! Dan Brule: kõik edukad ja andekad inimesed teevad oma hingamisega tööd
VIDEO! Dan Brule: kõik edukad ja andekad inimesed teevad oma hingamisega tööd

VIDEO! Dan Brule: kõik edukad ja andekad inimesed teevad oma hingamisega tööd

Dan Brule Tao Keskuses

11.-25. veebruaril toimub munkade ja mediteerijate hingamismeistri Dan Brule reis Baja BioSana ökoküla kommuuni, kus toimub 7-päevane teadliku hingamise intensiivkursus.

See omapärane küla on Eestiski juba tuntuks saamas. Seetõttu on Dan Brulé õige inimene rääkima nii kursusest kui ka kohast üldse. Peagi läheb Mehhikosse Dan Brule hingamislaagrisse ka Eesti grupp. Palusime Dan Brulel ökokülast ja seal toimuvast ka heade uudiste portaali lugejatele rääkida.

Kõik kõrgel positsioonil, edukad või ülimalt andekad inimesed teevad oma hingamisega tööd

“Edu võti on teadmises, et kui inimene suudab kontrollida oma hingamist, kontrollib ta ka oma emotsionaalset ja psüühilist seisundit, samuti aga ka füsioloogiat ehk füüsilist keha – kõik kõrgel positsioonil, edukad või ülimalt andekad inimesed teevad oma hingamisega tööd. Eriti stressirohkel ajal, kui inimesed hakkavad tavaliselt valesti hingama, keskenduvad nemad õigele hingamisele,” räägib Dan Brulé esmalt hingamise olulisusest.

VAATA TELESAADET “MAATRIKS” DAN BRULEGA!

Dan, mitmendat aastat Mehhiko laager toimub?

See on meie kümnes aasta, aga alguse sai see omal ajal, kui vajasin iseenda jaoks kohta, kus taastuda ja lõõgastuda. Reisin ju tohutult palju ringi ja suhtlen tuhandete inimestega. Mul oli vaja leida koht, kus saan olla looduses üksinda ja süüa mahedat täisväärtuslikku toitu oma aiast. Baja BioSana ökokülas on kuumaveeallikad, ookean ühel ja mäed teisel pool. See on koht, kus ma laen oma energiavarusid ja saan inspiratsiooni. Aastate jooksul tuli sinna aina rohkem inimesi ja me lõime kommuuni. Nüüd on meil veebruaris tulemus uus koolitus „“Isiksuse kasv ja personaalse väärtuse juurdekasv. Äriline ja sportlik tippsooritus.” See on elumuutev transformatsioonireis, mis toob tagasi looduse juurde.

See on koht, kus ma laen oma energiavarusid ja saan inspiratsiooni.

Olen 9 kuud järjest ringi reisinud ja talve alguses ei ole midagi paremat, kui hüpata kuumaveeallikasse. Laagris  sööme jaanuari keskel maasikaid, korjame apelsine ja greipe, banaane ja papaiasid – see on paradiis ja kõik väärivad seda, et saaks olla paradiisis.

Kõik väärivad seda, et saaks olla paradiisis.

Mis peale toidu muudab selle paiga teie jaoks paradiisiks?

Kõikvõimsad pühakud ja meistrid käisid kõrbes, et leida inspiratsiooni. Tänapäeva  õpetajad ja koolitajad otsivad samuti paika, kus taastuda ja inspiratsiooni ammutada. See on koht, kuhu igaüks saab minna ja ennast taasvõimendada. Inimese endas on tegelikult tohutu vägi sees, ta peab selle lihtsalt üles leidma.  Ta peab saama taas ühenduse oma vaimu ja Emakese Loodusega. Enamus inimesi, kes elavad linnades ja harrastavad väga kiiret eluviisi, kaotavad tegelikult sideme iseendaga – seega on minu arvates äärmiselt oluline aeg-ajalt oma igapäevaelust välja tulla ja arendada oma isiksust, et leida taas ühendus iseendaga. See on minu jaoks äärmiselt tähtis.

On äärmiselt oluline aeg-ajalt oma igapäevaelust välja tulla ja arendada oma isiksust.

Kes on enim oodatud teie veebruarikuisele koolitusele?

Esiteks kõik inimesed, kes on huvitatud õigest hingamisest ja vastavatest tehnikatest. See on ilus paik, kus hingata ja inimesed, kes on muutusteks valmis ja on poolel teel tervenemisele, on sinna oodatud. Kõik, kes tunnevad, et nad vajavad muutust elus. Mõne jaoks on see vaikus, mõni otsib abi meie programmist. Samuti on teretulnud inimesed, kes otsivad luksuslikku matkamist ja telkimist. Äärmiselt tähtis on ka selle eluviisi propageerimine, mida meie kommuun edendab. Loodame, et kui inimesed lähevad koju tagasi, annavad nad õpitu teistele edasi.

See ei ole ainult hingamine, mida Te seal õpetate?

Me võtame läbi kõik neli elementi – need on õhk, vesi, maa ja päike. Siin on tohutult ilus tähistaevas, südasuvine ilm, ookean. Seega me õpime taasavastama loodust kui tervendajat, sest ta on elus ja päris. Kui me töötame kontorites, on ainuke elus asi meie kõrval lill aknalaul. Aga laagris on elus kõik, mida me enda ümber näeme, iga heli on eluheli, kõik, mida puudutad, on elus. Seega astud sa justkui ellu tagasi ja taastad enda jõuvarusid sügavamal tasandil. Seda ei juhtu, kui istuda linnas kontoris laua taga. See laager on tasakaalu otsimiseks vajalik. Viibida looduse keskel on äärmiselt oluline, et säilitada side iseenda ja Emakese Loodusega.

Viibida looduse keskel on äärmiselt oluline.

Millised on suurimad elumuutused, mis laagrit läbides võivad aset leida?

Peale laagrit on inimene palju lõdvestunum, sest teeme palju tööd selleks, et vabaneda tööstressist ja stressist üleüldse. Uhume selle organismist minema, võtame suvest viimast, käime mägedes ronimas, ookeanis ujumas jne. Meis endis on tervendav jõud tegelikult olemas, aga kuidas see üles leida – ja see on põhiline asi, mida seal õpime. Kuidas leida endas üles see tervendav vägi ja ennast ise terveks teha, leida uut inspiratsiooni, ühenduse iseendaga.

Meis endis on tervendav jõud tegelikult olemas.

Kas inimestel on sarnased probleemid?

Kui sul on naba ja süda, on sul enamike inimestega väga sarnased probleemid. Takistused ja väljakutsed, mis inimeste teele sattuvad, on tegelikult väga sarnased – algul tunduvad need väga erinevad aga mida sügavamale jõuame, seda sarnasemaks need muutuvad. Seal jõuame väga lühikese ajaga sügavale probleemi  tuumani. See on alati väljakutse ka meie jaoks. Meie juurde sattuvad ka kuulsused, kes vajavad rahu ja aega taastumiseks.

Takistused ja väljakutsed, mis inimeste teele sattuvad, on tegelikult väga sarnased.

Milline näeb välja päevaprogramm?

Meil ei ole otsest ranget päevaprogrammi, aga on kombineeritud tegevused. Mõned inimesed, kes tahavad teha joogat või hommikuti võimelda, nendega teeme hingamisharjutusi. Kindel on vaid grupi ühistegevus kord päevas, üks tegevus vabas õhus ja individuaalne töö minuga. Samuti istume ka öösiti lõkke ümber ja imetleme tähistaevast muusika või trummipõrina saatel. Kord päevas toimub  ühiselt söömine ja kaks väiksemat söögikorda, mida saab soovi korral ka üksi nautida. Käime palju mägedes matkamas ja hoiame end pidevalt tegevuses, kuid samas jätame endale aega ka lihtsalt olemiseks ja lõõgastumiseks.

Kas aeg jääb seal justkui seisma?

Jah, midagi seal ajaarvestusega juhtub, see kaotab oma mõõtme. Me läheme vara voodisse ja ärkame vara. Kuna päeval on üleliia palav ja öösel külm, siis hoiab see inimese organismi tervena. Aga vaatame ka palju päikesetõuse ja päikeseloojanguid. Päike tõuseb ja loojub seal umbes kella 6 paiku, seega kell 9 on seal juba meie mõistes kesköö.

Kuidas seal majutusega on?

Seame üles laagri ja see on inimese enda valik, kas ta tahab olla eraldi telgis, kellegagi koos või lausa  ühistelgis. Mõned inimesed võtavad kaasa oma telgid, sest nii on mugavam, meil on ka väikesed kotedžid, mida saab üürida. Magamiseks on palju erinevaid võimalusi.

Kas söök tuleb endal valmistada?

Meil on oma väike köök ja suur ühisköök, mida soovi korral kõik kasutada saavad. Mulle meeldib, kui mul on mõlemad võimalused, süüa ise omaette ja ka ühiselt kõigiga koos, ning ma jätan selle valikuvõimaluse ka kõikidele teistele.

Kas vaja on spetsiaalset varustust?

Nagu eelnevalt mainisin, me matkame ja ronime mägedes, seega selleks sobivad jalatsid on olulised. Kaasas võiksid olla ka matkamisvarustuse asjad nagu taskulamp jne.  Samuti käime ookeanis ujumas ja sukeldumas. Peab olema valmis ka külmadeks öödeks, nii uskumatult kui see ka ei kõla.

Kuidas Te ise puhkate ja lõõgastute?

Minu töö on ka minu hobi, see on õnnestunud kombinatsioon töötamisest ja õnnelikult elamisest. Hingamine ja selle ümber toimuv on minu suur kirg, ja ma olen tõeliselt õnnelik inimene.

Rohkem infot leiab SIIT!

 

Head Uudised GoodNews