1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Vaimukeha tervisemessi korraldajad: sellel üritusel tahaksime ka ise osaleda!
Vaimukeha tervisemessi korraldajad: sellel üritusel tahaksime ka ise osaleda!

Vaimukeha tervisemessi korraldajad: sellel üritusel tahaksime ka ise osaleda!

Tallinnas toimub 20. jaanuaril Vaimukeha tervisemess. Juba 4. korda toimuv mess toob külastajateni terviseteadmisi täis päeva. Korraldajad Sille Martma ja Mai-Liis Kivistik tahavad näidata, kuidas meie vaim ja keha koostööd teevad ning teineteist mõjutavad.

Tegime vahva eksperimendi, esitasime korraldajatele samad küsimused ja samal ajal. Kas vastused on sarnased või lausa samad? Head lugemist!

Miks te selle konverentsi ellu kutsusite?

Sille: See algas hästi juhuslikult. Me mõlemad korraldasime omaette pisikesi üritusi ja siis ükskord kohvikus mõtlesime, et korraldaks midagi suurt. Kuna me polnud kumbki varem nii suurt asja teinud, siis me ei kujutanud ette, et see võiks keeruline olla ja siis tuli välja, et ei olnudki! Põhimõtteliselt me korraldame sellist üritust, kus me ise ka osaleda tahaksime. Me õpime ise esinejatelt samamoodi nagu külastajad.

Minul algas see kõik enda “valust”. Olen ise palju küsinud igasugustel elulistel teemadel ja nende vastuste saamine on minu elu aina toredamaks ja rõõmsamaks teinud. Tahan näidata ka teistele inimestele, mis kõik veel on võimalik ja et nad ka iga päevaga aina rohkem endasse ja oma võimetesse usuksid. Alguses oli see, et tahtsin ise teisi inimesi õpetada. Arvasin kõrvalt, et inimene vajab mingit abi või suunamist. Siis sain aru, et see ei toimi. Üritust korraldades anname inimestele vaba valiku, kas nad tahavad kuulama tulla ja õppida või mitte. Kui kõnetab, siis tulevad.

Mai-Liis: Konverents sai tehtud, kuna vaatasime enda ümber ja kuulsime pidevalt negatiivset joont ka lähedaste vestlustes: küll on töö kehv, elukaaslane halb või tervis jukerdab. Saamata sealjuures aru, et meie endi mõtted ja vaimne seisund määravad ära selle, kes meie ümber on ja kuidas meie elu kulgeb. Saime aru, et meid ei kuulata, sest oleme inimesele liiga ligidal, aga kui “ekspert” räägib, siis on lootust muutusteks rohkem. Rõõm on näha, et see test toimib!

Millist suuremat eesmärki järgmine konverents endas kannab?

Sille: Minu jaoks selline mõte, et inimesed ei elaks paratamatuses. Et inimesed avaneksid ja näeksid, mida kõike nad oma ellu luua saavad. Et me ei kaoks ära infomürasse, mis meid ümbritseb ja oskaksime kuulata ennast ja oma keha. Kui oskame kuulata oma keha ja hingesõnumeid, saame olla päriselt õnnelikud. Seekordne konverents avabki, kuidas osata igas olukorras ennast kuulata ja endale kindlaks jääda. Ka siis, kui tundub võimatu või keeruline.

Kui me aitame teistel inimestel õnnelikumaks saada, mõjutavad nad olemusega omakorda neid, kellega nad kokku puutuvad ja seeläbi muutubki terve Eesti – ja ilmselt ka maailm – tükkhaaval rõõmsamaks ja paremaks kohaks, kus elada. See päev annab inimesele hullult palju äratundmist, kergust ja huumorit. Usku iseendasse. Usku oma loomingusse. Ausalt! (Naerab.)

Mai-Liis: Liigume selles suunas, et konverents oleks koht, kus inimene tunneb, et ta ei tule lihtsalt kuulama, vaid ta päriselt saab osalemisest kasu ja tema elu hakkab osaledes muutuma, sest ta saab inspiratsiooni elu ohjade haaramiseks, mitte lihtsalt paratamatusega leppimiseks. Ideaalis peaks muutuseid otsiv inimene teadma, et Vaimukeha konverents tähendab kohta, kuhu tuleb tulla, kui otsitakse sisemistele ja ka füüsilise keha küsimustele vastuseid või tahetakse midagi muud, mida elu seni pakkunud on.

Mida külastajad konverentsilt saavad?

Sille: Minu arvates on see üks elu muutev päev. Ei ole nii, et antakse viis nippi ja mine nüüd koju tegema. Selline vaatenurk nõuab tahtejõudu. Meie konverents paneb inimese enda sisse vaatama. Et mida läheb tegelikult vaja, et elada tõeliselt õnnelikku ja tervislikku elu ja niimoodi, et ei pea end sundima, vaid kõik tundub loomulik. Omast kogemusest võin öelda, et see muutub aina lihtsamaks, kui me arvata oskamegi.

Parim osa on teiste inimestega kokkupuutumine ja tutvumine. Hommikuse tutvusringi ajal loome õdusa keskkonna, et inimesed julgeksid omavahel tutvuda ja ehk mõne olulise tutvuse luua. Võib-olla sõbra või koostööpartneri kogu eluks.

Oleme ka mõelnud, et pärast konverentsi võiks hakata tegema Vaimukeha klubi, millega siis seda vaibi ja meeleolu edasi hoida. Et see ei ununeks, nagu tavaliselt juhtub pärast mingil koolitusel käimist. Aga see vajab meil rohkem läbimõtlemist ilmselt, kui ma riigist ära olen. Siis jääks see Mai kanda.

Mai-Liis: Külastaja saab täpselt seda, mida parasjagu tal elus vaja on. Meie konverentsi esinejad on välja valitud voolates ehk me ei sunni peale ühtegi nime, kes justkui on päevakajaline. Need nimed jõuavad meieni iseenesest ja neid on meie ellu sel perioodil vaja. Tuleb see, kes tunneb, et nüüd on aeg tulla, ja kindlasti saab vastuse küsimusele, mis teda parasjagu vaevab.

Mis täpsemalt konverentsil toimub?

Mai-Liis: Konverents on kokku pandud mitmes osas. Meil on kõigile huvilistele tasuta tervisemess, mis toimub rahvusraamatukogu fuajees. Konverentsipileti omanikud saavad üksteisega tutvuda suures saalis, kus korraldame neile interaktiivseid harjutusi, et oleks päevale toredam koos vastu minna ja võõrastus ei tuleks peale. Päeva jooksul astuvad üles kolm imelist esinejat: Kaidi Karilaid, esineja 2 ja esineja 3, kellel igaühel on kaks tundi lavaaega, mille sees saab küsida ka küsimusi publik. Esinejad avaldame erinevatel kuudel.

Sille: Hommiku avame improtrupi Ruutu10 humoorika etteastega „Kui vaim kohtub kehaga“. Me ise Maiga teeme ka mõlemad 15-minutilise etteaste. Räägime enda kogemusloo või midagi muud. Sellega veel voolame ja vaatame, mis me teeme. Hinna sees on hommikukohv ja tutvusring, pastakad ja märkmikud, teise pausi ajal üllatus.

Mis messil toimub?

Sille: Messile võtame vastu sellised pakkujad, kes ka meile endale meeldivad ja meie arvates konverentsi täiustama sobivad. Püüame võtta vastu võimalikult erinevate teemade pakkujad, et need ei korduks. Raamatud, tooted, teenused, midagi ilmselt ka hamba alla.

Mai-Liis: Kõik on kohal selleks, et toetada konverentsilt saadud teadmisi ja inimese edasist teekonda enda eest vastutuse võtmisel.

Rohkem infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews