1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Uus raamat! Katkend „Juhi käsiraamatust”: kuidas liidrina oma suhtlemisstiil leida?
Uus raamat! Katkend „Juhi käsiraamatust”: kuidas liidrina oma suhtlemisstiil leida?

Uus raamat! Katkend „Juhi käsiraamatust”: kuidas liidrina oma suhtlemisstiil leida?

Äsja Äripäevalt ilmunud Harvard Business Review’ „Juhi käsiraamat“ seletab kokkuvõtlikult ära põhimõtted, mis on juhi igapäevases edus ja järjepidevas arengus kõige tähtsamad. Suurbritannia juhtimisinstituut (CMI) valis selle eelmise aasta parimaks juhtimisraamatuks.

Avaldame raamatust katkendi.

Liidrina oma suhtlemisstiili leidmine

Oleme harjunud mõtlema, et suurepärastel suhtlejatel on eriline karisma, enda ülalpidamise või kirjalikult väljandamise viis, mis jätab autoriteetse mulje. Lausanne’i ülikooli teadlased John Antonakis, Marika Fenley ja Sue Liechti uurisid kümnete liidrite karismat ning tegid kindlaks füüsilise ja retoorilise taktika, mis avaldas alati mõju – lausa nii suurt, et ühe uurimuse kohaselt parandasid need vaatlejate hinnanguid juhi kompetentsusele 60 protsendi ulatuses.

Karisma ei ole mingi maagiline omadus, mis ühel inimesel on ja teisel puudub. Suurepäraseks suhtlejaks võivad saada kõik, kes omandavad käitumisviisid, mis need teadlased välja pakkusid.

  • Ilmekas hääl. Monotoonne hääl jätab osavõtmatu mulje, nii et püüdke kõneldes hääle tugevust varieerida. Häälega saate väljendada emotsioone ja leida õige tempo. Pausidega võite lisada dramaatilisust ja näidata, et kontrollite olukorda.
  • Näoilmed. Vaadake inimestele silma ja laske neil nii kuulda kui ka näha, et suhtute asjasse kirega. Te ei soovi, et nähtavale tuleks teie iga emotsionaalne reaktsioon (näiteks viha väljendamine tuleb harva asjale kasuks), aga nii naeratused kui ka kulmukortsutused, nii mure kui ka rõõm annavad edasi seda, et teiegi olete inimene.
  • Žestid. Kehakeel aitab öeldut rõhutada. Näiteks suruge käed kokku, et ilmestada „koostööd“, „lõimumist“ ja „solidaarsust“. Või tõstke avatud peopesad, et kinnitada „avatud uksi“, „läbipaistvust“ ja muud sarnast. Ettekandeid peegli ees läbi harjutades saate oma žestidekeelt proovida.
  • Moraalsete tõekspidamiste või ühiste arvamuste väljendamine. Sotsioloogid on juba ammu teadnud, et ühiste veendumuste ja kogemuste kinnitamine võib olla äärmiselt motiveeriv. Kui te rühma liikmetele nende endi väärtusi või ideid tagasi peegeldate, aktiveerite solidaarsuse ja elevuse ürgsed tunded. Keskenduge sellele, mis on teil ühist.
  • Neid on lihtne ära õppida ja kasutada: „Mitte see, vaid teine“ või „Ühelt poolt…, aga teiselt poolt“. Niisugune sõnastus lisab dramaatilisust loomulikult ja meeldib ajule, mis armastab paaride moodustamist.
  • Kolmeosalised nimekirjad. Kolm on tõesti maagiline arv: see näitab teatud mustrit, jätab mulje lõpetatusest ja on lihtne meeles pidada. Kasutage seda siis, kui olete esituses dramaatilisse kõrgpunkti jõudnud, eriti siis, kui tahate kuulajaid tegudele kutsuda.

Nende tehnikate mõjulepääsemiseks peate need oma loomuliku esitlusviisiga kokku sobitama. Žestide või kolmeosaliste nimekirjade mehhaaniline ettekandmine ei avalda mõju, kui need ei seostu teie enda verbaalse stiili ega füüsiliste harjumuste ning kindlasti ka väärtuste ja kogemustega. Eriti siis, kui esinete inimestele, kes teid juba tunnevad – näiteks omaenda meeskonnale -, tuleb meeles pidada, et kuju, keda te etendate „laval“, peab kokku sobima liidriga, keda nad näevad puhketoas. Et see, kuidas te end esitate, paremini teie endaga kokku sobiks, esitage endale järgmised küsimused.

  • Missugustes olukordades on teil kõige mugavam suhelda? Kuidas te saaksite neis olukordades kasutatavaid taktikaid kohandada ka teistele olukordadele?
  • Missuguseid endale iseloomulikke jooni püüate praegu tööl väljendada? Näiteks võib-olla võtate tööd tõelise kirega ja tunnete end enesekindlalt, aga koosolekutel ei suuda sellisena mõjuda. Kuidas võiks mõni neist taktikatest aidata teil seda osa endast selgemalt edasi anda?

Harjutage kirjeldatud taktikate kasutamist, kuni leiate selle, mis on teile kõige omasem ja laseb teil end teiste ees loomulikult tunda ning kõige veenvamalt käituda.

Äsja juhiks saanuna ei pruugi te veel arvata, et olete oma kõige parema väljendusviisi juba leidnud. Kui te aga püüate hoolega mõista, mis on teile kui liidrile tähtis ja kuidas tahate lasta end teiste ees paista, hakkab suheldes ja teisi mõjutades välja kujunema teile omane esitusviis.

Erlis Laur

Head Uudised GoodNews