1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. TV3 VIDEO! Hingamisguru Dan Brulé teadliku hingamise õpetused aitavad kontrollida kogu oma elu
TV3 VIDEO! Hingamisguru Dan Brulé teadliku hingamise õpetused aitavad kontrollida kogu oma elu

TV3 VIDEO! Hingamisguru Dan Brulé teadliku hingamise õpetused aitavad kontrollida kogu oma elu

24.-28. augustini on Tallinnas hingamismeister Dan Brulé USA-st, keda peetakse kogu maailmas teadliku hingamise parimaks asjatundjaks ja õpetajaks. Neljapäeval toimus tema uue raamatu “Just breathe” esmaesitlus Eestis koos teadliku hingamise esmatutvustusega, täna kell 14 algas loeng “Keha tarkus ja südame intelligentsus”, laupäeval, 26. augustil kell 9.30 “Personaalne kasv. Äriline võimekus ja juhtimine. Sportlik tippsooritus”, pühapäeval, 27. augustil kell 9.30 “Loominguline vägi. Tervendajate tervendamine. Spirituaalne ja ülim potentsiaal” ning esmaspäeval, 28. augustil saab tellida individuaalseansi Daniga. Praegu on koolitustel veel vabu kohti, seega maksab huvilistel kiirustada.

Paranayama jooga esindaja Eestis Heiki Tomson nimetab Dan Brulé`d tippude tipuks hingamise alal ja tema raamatut “Just breathe” teadliku hingamise käsiraamatuks, tema koolituse kohta aga ütleb, et see avardab inimeste arusaama hingamisest ja selle seostest tervisega, sobides nii neile, kes vajavad abi, kui ka neile, kes soovivad piire avardada. Tema ise leidis enda juures üles mitmeid enese seatud piiranguid, mis on teda enese teadmata elus tagasi hoidnud. “Dani õpetuste võlu on selles, et nendega saab kohe tegelema hakata, nendega on võimalik 2-3-minutiliste harjutustega oma närvisüsteemi vabaks lasta,” lisab ta.

Dan Brulé ise räägib, et hingamine tundub loomuliku tegevusena ja varasemalt seda ei uuritudki, kuigi vanades kultuurides, näiteks Hiinas, pöörati sellele suurt rõhku ja ka joogid on õpetanud hingamistehnikaid pikka aega. “Ühendriikides ja kogu maailmas üldse on viimastel aastatel tehtud selle kohta palju teaduslikke uuringuid ja on avastatud palju huvitavaid seoseid närvisüsteemi ja ajukeskuse vahelisest koostööst hingamise ajal ning sellest, kuidas erinevad hingamis- ja käitumismustrid mõjutavad emotsioone. Tänapäeval töötan ma paljude ärijuhtide, spordiliidrite või võitluskunstide sportlastega. Nende edu võti on teadmises, et kui inimene suudab kontrollida oma hingamist, kontrollib ta ka oma emotsionaalset ja psüühilist seisundit, samuti aga ka füsioloogiat ehk füüsilist keha, seega kogu oma elu,” selgitab Dan Brulé. Ka paljude USA ja Austraalia koolide programmides on teadlik hingamine sees ja see on laste puhul palju häid tulemusi andnud.

Teadliku hingamise oskused kuluvad inimestele ära praktiliselt igal elualal, alates terviseprobleemidest, näiteks astma puhul, ja lõpetades kasvõi esinemisoskusega. Läbi hingamise on võimalik tõsta eneseteadlikust – keskendumisvõime ja mälu paranevad, see on väga vajalik oskus kogu eluks. Hingamise abil õpitakse stressiolukorras rahunema ja lõdvestuma. Koolitusel õpitakse ka seda, kuidas tõsta energiataset, see tehnika on eriti populaarne spordimaailmas. Kõiki neid tehnikad saab õppida ühe nädalavahetusega, tulemused on nähtavad väga kiiresti ja omandatud oskustega saab edasi ise kodus jätkata.

40 aastat teadliku hingamisega tegelenud Dan Brulé ütleb: “Täna saan ma seda kinnitada – kõik kõrgel positsioonil, edukad või ülimalt andekad inimesed teevad oma hingamisega tööd ja keskenduvad õigele hingamisele. Eriti stressirohkel ajal, kui tavaliselt inimesed hakkavad valesti hingama, keskenduvad nemad õigele hingamisele.” Teadlikku hingamist saab õppida juba sel nädalavahetusel Tallinnas City Yogas tema workshop-treeningul “Teadlik hingamine. Keha, meele ja hinge transformatsioon.”

Jüri Kukk Ajakirjanik