1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Toob Roland Tokko tõesti Richard Bransoni või Robin Sharma Eestisse?!
Toob Roland Tokko tõesti Richard Bransoni või Robin Sharma Eestisse?!

Toob Roland Tokko tõesti Richard Bransoni või Robin Sharma Eestisse?!

Edu Akadeemia juht Roland Tokko korraldas 27. oktoobril Saku suurhallis suurejoonelise jõukusefoorumi Robert Kiyosakiga. Tänavu 5. novembril on tal plaanis uus üritus, kuhu tuleb kas Richard Branson, Robin Sharma, Jay Shetty või Anthony Robbins.

Te olite üks tavaline noormees, kellel olid suured unistused. Ühel hetkel võtsite ette Saku suurhallis ürituse korraldamise. Enamik inimesi ei kujuta ettegi, et võiks seal suurürituse korraldada. Kust teil selline julgus tuli?

Ma alustasin muusikaüritustest. 2011. aastal tuli idee teha suurüritus lauluväljakul.  Pingutasime suure tiimiga, aga lõpetasime miinusega. See pani mind otsima võimalusi sellest välja saada. Paari aastaga mul see õnnestus läbi tutvuste ja töötegemise. Väiksed probleemid muutusid minu jaoks tühiseks. See andis julguse asju suurelt ette võtta. Kui koolitusi hakkasime tegema, alustasime ka väikselt. Erinevus oli see, et need väiksed sündmused olid edukad. Kui saime võimaluse tuua suur nimi Eestisse ja kaasasime oma ala professionaalid, siis uskusime, et suudame selle ära teha.

Uskusime, et suudame selle ära teha!

Kuidas te selle hirmu ületasite?

Hakkasin pärast lauluväljakuprobleemi otsima lahendusi ja sain aru, et sellest on võimalik välja saada. Olen näinud ka teisi inimesi, kellel on olnud probleeme ja nad on nendest välja tulnud. Väga oluline oli see, et meil olid ümber inimesed, kes olid kinnisvaras ja mujal edukalt tegutsenud. Lauluväljaku üritust korraldades meil neid inimesi kõrval ei olnud ja arvasime, et oleme ise piisavalt targad.

Kui Saku suurhalli ürituse piletid olid müüki minemas, siis pelgasin, et kas üldse ostetakse neid. Meil oli vaja vähemalt paar tuhat piletit müüa. Võtsin ühendust koolitajaga, kes on Eestis korduvalt käinud. Tema ütles: „Roland, pane silmad kinni ja kujuta ette, et oled seal üritusel ja sul on 3000 inimest saalis. Need inimesed on rõõmsad, õnnelikud ja plaksutavad. See üritus toimib.“ Ma tegingi seda ja see andis ka esimese rahutunde. Müüsime paari päevaga 900 piletit. See andis enesekindlust. Üks asi on toetavad inimesed ja teine õiged inimesed, kes annavad usu ja teadmise, kuidas neid asju teha.

Kuidas te selle hirmu ületasite? Üks asi on toetavad inimesed ja teine õiged inimesed, kes annavad usu ja teadmise, kuidas neid asju teha.

Lõpuks oli saal täis ja esineja kohal. Kõik sujus, teil oli hea meeskond ja teil endal õhtujuhina hea olla. Ühel hetkel vaatasite pilte sellest sündmusest ja mõtlesite: „Mida me ära tegime?“

Jah, nii see oli. Meil pidi tegelikult olema teine õhtujuht. Kaks nädalat enne üritust saime temaga kokku ja ta arvas, et seda peaksin siiski tegema mina. Olin seni esinenud  paarisaja inimese ees. Nüüd pidin astuma 2500 ette ja tegema seda inglise keeles. See oli suur samm, kuid otsustasin selle ära teha. Päev varem läksin suurhalli ja nägin 2500 tühja kohta. Mul polnud mingit hirmu, kuigi olin tegemas midagi, mis on väljaspool minu mugavusstsooni. Mõtlesin, et äkki on see halb enne. See läks tegelikult paremini, kui oskasin oodata. Inimesed olid rõõmsad ja plaksutasid. Halb oli see, et olin terve ürituse lava taga ega näinud ise, mis seal toimus. Ma ei näinud, milline see lava välja näeb ja milline on see sündmus. Tegelesin esinejate lavale saatmise ja muude asjadega. Kui neid pilte nägin, olin hämmastunud. Mõtlesin, et kas see tõesti oli meie üritus. Kõik läks laitmatult, produktsioonitiim oli tasemel. See oli meie esimene suurüritus. Olen käinud kogu maailmas erinevatel suurtel üritustel ja saan öelda, et meie üritus oli üks parimatest, mida näinud olen.

Kuidas Kiyosakile ettepaneku tegite?

See on üks küsimus, mida tõesti minult väga palju küsitakse. Mulle pakutakse neid koolitajaid. Minu enesearengu teekond algaski Roberti „Rikas isa, vaene isa“ raamatuga. Natukese aja pärast osalesin lauamängu „Cashflow“ sündmustel, mida Peeter Pärtel Eestisse tõi. Kuna see tegevus Eestis väga hästi toimis, kutsuti Peeter Kiyosaki siseringi üritusele. Peeter kutsus mind kaasa, sest aitasin tal sündmusi läbi viia.

Siiski suurürituse raames tuli Kiyosaki Eestisse jõudmine läbi rahvusvahelise korraldusettevõtte. Pakkumine seda teha tuli tänu sellele, et olime aastaid viinud nende üritusele inimesi Eestist ja lisaks veel seitsmest muust riigist. Rääkisin ühe omanikuga muudel teemadel ja jutu käigus tõstatuski, et Kiyosaki on tulemas Euroopasse ja kas me sooviks temaga üritust korraldada.

Siin siis tuleb natuke õnne ka mängu?

Põhiasi oli see, et enne tuleb anda, kui soovid midagi saada. Minu üks eesmärk oli viia nende korraldatavale Anthony Robbinsi koolitusele võimalikult palju inimesi. Ma teadsin, et kui ma annan neile seda, mida nemad tahavad, siis ühel hetkel tuleb see mulle kasuks. Kui olime sellele kolme aasta jooksul viinud üle 1000 inimese, mulle seda võimalust pakutigi.

Korraldajad on aru saanud, et koolitused liiguvad tänapäeval videotesse, paljud inimesed enam koolitustel ei käi, ometi olete suutnud korraldada tuhandete inimestega seminari. Mis on teie edu võti?

Väga suur osa seminare ei sisalda seda, mis meid kõnetaks, vaid ainult seda, et me saame lihtsalt midagi praktilist. Meie eesmärk on tuua välja inimeste tegelik potentsiaal. See kutsubki inimesi meie koolitustele. Me näeme, et meil on inimesi nimekirjas järjest rohkem ja see annabki lükke korraldada järjest suuremaid sündmusi. Meie põhiväärtus on tuua kõnelema parimaid, kes teavad, kuidas neid teadmisi parimal viisil edasi anda. Inimesed saavad meilt reaalseid tulemusi ja teadmisi, lisaks väärtuslikke kontakte. Kui me anname inimestele seda, mis nende elu päriselt muudab, siis see kõnetabki inimesi. Laivis olemise võlu on see, kui sul on head esinejad, siis see on kordades võimsam kui netis. Tundub, et oleme siiani hästi teinud.

Vestleme maailma tipptasemel koolitaja seminaril, mis toimub Meritoni hotellis. Eric Edmeades on tema nimi. Mitte väga tuntud inimene meil. Kuidas on nii kalli piletiga saadud üritusele pea 100 inimest?

Ericu puhul on tegemist inimesega, kes jõudis minuni juba aastal 2014 ja me tegime esimese ürituse temaga Eestis. Ta on huvitav tegija, tal on pikaaegne ettevõtluse kogemus ja ta on olnud selles osas väga edukas. Alles hiljuti sai ta oma terviseprogrammi ja Kanada senatilt medali. Tema eripära ongi see, et ta on tipptasemel. Üks asi on sisu ja teine see, kuidas ta teadmisi edasi annab. Alati on tunne, nagu oleks koomiku etendusel. Ta annab edasi praktilisi teadmisi, mida saab elus kohe rakendada. Eric on üks inimene, kes loob sellise standardi, et raske on tema koolitusele üldse saada, sest tema koolituste sisu on kõrgel tasemel.

Mida ta siin õpetab?

Tänasel koolitusel on teemaks ettevõtlus. Ta õpetab, kuidas ettevõtlusvabadust saavutada. See annaks vabaduse olla rohkem perega või alustada muud vajalikku projekti, mis aitab maailmas midagi paremaks muuta. Eric tahab aidata ettevõtjaid, et nad saaks teisi inimesi rohkem aidata. See on mõned korrad Eestis toimunud ja väga märkimisväärsete tulemustega. Paljud on saavutanud ettevõtlusvabaduse.

Eric tahab aidata ettevõtjaid, et nad saaks teisi inimesi rohkem aidata.

Kes seda korraldab ja mis on teie roll?

Põhikorraldaja on Ericu tiim. Meie aitame kohapeal läbi viia. Piletiostjaid on 120, sest see on ainus sündmus, mis toimub sel aastal Euroopas. Koolitusel on inimesi 18 riigist, eestlasi kõige rohkem.

Novembris on tulemas samuti midagi väga suurejoonelist. Olete välja hõiganud mitu tuntud nime ja kavatsete ühe neist Eestisse tuua. Saab see olema järgmine kvaliteedihüpe?

See saab olema kindlasti järgmine tase, ka osalejatearvu mõistes. Tänaseks julgen öelda, et me korraldame Eesti suurimat seminari, mida on üldse kunagi tehtud. Samal ajal, 4.-8. novembrini toimub Eestis maailmakonverents ja Eestisse on tulemas 4000-5000 inimest. Sealt tuleb meie üritusele 3000 inimest. Meie eesmärk on tuua veel 3000. Võib-olla saaks teha ka suurema ürituse, aga Saku suurhalli rohkem inimesi tuua ei saa. Kuna meil on juba kogemus olemas, siis saame kindlasti viia selle järgmisele tasemele. Tõesti on tulemas Eestisse üks tipptasemel tegija, keda ka paljud eestlased juba teavad. Ta on ka muutnud paljude eestlaste elusid. See saab kindlasti olema väga vinge kogemus.

Julgen öelda, et me korraldame Eesti suurimat seminari, mida on üldse kunagi tehtud.

Soovijaid on juba 1500. Kuidas see võimalik on?

Jah, inimesed isegi veel ei tea, kes tuleb. Eelregistreerimine algab alles, kuid soovijaid on juba ligi 1800. See on üks meie lähenemisi sellest, et enne, kui pakkumisega välja tuleme, tekitame palju huvi selle vastu. Piletimüügi ajaks, mis algab 3. aprillil on juba nii palju inimesi, et on suur tõenäosus ühe nädalaga piletid välja müüa. Meil on vaja müüa 3000 piletit ja üle poolte vastu on juba huvi üles näidatud.

Monika Kuzmina Peatoimetaja