1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Tehnikad, mis suurendavad sinu elurõõmu!
Tehnikad, mis suurendavad sinu elurõõmu!

Tehnikad, mis suurendavad sinu elurõõmu!

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Kerli Zirk
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Kerli Zirk

Kas soovid igapäevaselt olla säravam ja rõõmsam? Tahad pakkuda ka teistele rõõmu ja sära endast? See on tegelikult väga lihtne! Tuleb muuta oma mõttemaailma ning siis muutub ka tunne sinu sees. Toome sinuni tehnikad, mis suurendavad elurõõmu.

Positiivne valik

Kui me otsustame elada normaalse inimese elu, peame leidma viise elust rõõmu tunda. Valgustunud budasid, kes oma ihadest ja soovidest kõrgemale on tõusnud, leidub maailmas siiski vähe. Tavaliste inimestena peame rõõmu mingite muude vahendite kaudu otsima. Me võime küll teadvustada, et elurõõm lihtsalt olemisest on olemas, kuid isegi 99,99% nendest inimestest, kes kogu elu sellise seisundi saavutamise nimel tööd teevad, lahkuvad siit ilmast ikkagi klammerdudes ning seeläbi kannatades.

Umbes 15 aastat tagasi toimus psühholoogias väga oluline murrang. Nimelt oli seni inimesi psühholoogia kontekstis uuritud eesmärgiga “põhja vajunud” indiviidid normaalsuse piiresse tagasi tuua. See tähendab, et teadus oli ära kaardistanud, kuidas käitub normaalne inimene ja psühholoogia otsis sellest lähtuvalt võimalusi neid indiviide aidata, kes olid sellest normaalsuse piirist allapoole vajunud.

Positiive psühholoogia pioneerid – Phil Stone, Ellen Langer ja Tal Ben-Shahar – märkasid aga, et nii nagu mõned inimesed on kukkunud allapoole normaalsust, ja vajavad seega psühholoogiat, on mõned inimesed ka ülevalpool normaalset, saavutades töö juures ning eraelus palju paremaid tulemusi ning elades seeläbi oluliselt paremat elu. Neid hakkas üha enam huvitama, mida teevad need “erilised” inimesed teisiti, et nad normaalsuse piiridest välja on rebinud ja naudivad niimoodi paremat elukvaliteeti. Sellisel viisil sai alguse uus psühholoogia suund, mis ristiti kiiresti “positiivseks psühholoogiaks” ja mille nime all on viimase 15 aasta jooksul läbi viidud tuhandeid teaduslikke uuringuid selle kohta, kuidas positiivsus ja elurõõm aitavad paremaid tulemusi saavutada.

Positiivne psühholoogia oli teaduses umbes sama murranguline nagu Koperniku avastus selle kohta, et Maa tiirleb ümber Päikese, mitte vastupidi. Samamoodi arvati mitusada aastat, et õnn pöörleb edu ümber: mine heasse kooli, saa hea töökoht, tee karjääri, saa rikkaks ja siis tuleb õnn. Positiivne psühholoogia on selle väite aga oma uuringute kaudu ümber lükanud, öeldes hoopis: ole elurõõmus, positiivne ja õnnelik, ning seeläbi suurendad sa oma suutlikkust kuni 30%, mille tagajärjel saavutada sa ka edu nii töö juures kui eraelus. Proovimist väärt, kas pole?

Positiivsus on sinu enda kätes

Teine väga oluline avastus tehti üheksakümnendate aastate alguses veel. Sedapuhku mitte psühholoogide, vaid ajuteadlaste poolt, kes avastasid, et inimese neuronstruktuur (aju) suudab end ümber programmeerida elu lõpuni, mitte aga ainult kahekümnenda eluaastani, nagu seni oli arvatud.

Kui need kaks avastust – normaalsest kõrgemal leidub teatud hulk väga elurõõmsad inimesi, kes saavutavad palju rohkem, ja aju suutlikkus end vanusest sõltumatult ümber programmeerida – kokku panna, jõuame väga huvitavate faktideni:

Fakt 1 

Sõltumata, missuguseks inimeseks sa end seni oled pidanud, on sinu enda käes võime seda muuta.

Fakt 2 
Muutes end positiivsemaks ja elurõõmsamaks inimeseks, saavutad sa nii töö juures kui ka eraelus palju paremaid tulemusi. Sa oled õnnelikum, sul on paremad suhted ning sa tunned elust rohkem rõõmu.

Kuidas elurõõmu suurendada?

Eelnevaid väiteid arvesse võttes kerkib nii otseses kui kaudses tähenduses miljoni euro küsimus: “Kuidas suurendada elurõõmu, et seeläbi paremat eraelu elada ning paremaid tulemusi töö juures nautida?”

Elurõõmu harjutused

Elurõõmu harjutus 1: Mõtle millegi positiivse peale

Hoia oma mõtted millelgi positiivsel, mis on sinu elus tulemas. Näiteks plaanid sa minna kahe nädala pärast reisile või juba sel reedel ägedale sünnipäevale. Mõtle nende ürituste peale. Uuringud näitasid, et inimesed, kes mõtlevad pelgalt oma lemmikfilmi peale, suurendasid õnnehormooni endorfiini tootmist kehas 27% – nad olid sel hetkel 27% õnnelikumad kui muidu.

Elurõõmu harjutus 2: Tee midagi head

Teadlik ning egovaba heategu tõstab meie enesetunnet väga palju. Üks uuring, milles osales enam kui 2000 inimest, näitas, et inimesed, kes otsustasid iga päev kolmel korral kellelegi midagi ilusat öelda või teha, tundsid end järgnevatel nädalatel oluliselt positiivsemana kui varem.

Elurõõmu harjutus 3: Mediteeri

Teadlased on avastanud, et munkadel ja joogidel, kes on mediteerinud aastakümneid, on aju otsmikusagar, mis on inimese kõige olulisem “õnnekeskus”, palju suuremaks arenenud kui tavalistel inimestel. Siiski ei ole vaja positiivse meeleseisundi loomiseks mediteerida 10 aastat. Uuringud näitavad, et piisab täiesti 5-15 minutist päevas, et meie stressitase langeks ja me tunneksime end positiivsema ja empaatilisemana.

Elurõõmu harjutus 4. Tee natuke füüsilist

See on ammuteada fakt, et füüsiline treening toodab meie kehas õnnehormooni endorfiini, mis tekitab meis hea tunde ning muudab meid positiivsemaks. Lisaks sellele näitavad aga viimaste aastate uuringud, et regulaarne treening vähendab oluliselt ohtu peale treeningute lõpetamist depressiooni tagasi vajuda. Ühes uuringus kasutati depressiooni vastu võitlemiseks nii medikamente kui treeningut, kusjuures medikamente tarbivatest inimestest vajus 6 kuu möödudes depressiooni tagasi 38%, kuid treenivatest inimestest ainult 9%.

Elurõõmu harjutus 5. Luba endale ilusaid kogemusi

Kui sulle meeldib šopata, siis sa tead, kui hea tunde see tekitab. Siiski on tavapärasest ostlemisest saadav nauding väga lühiajaline. Oluliselt tõstab aga meie õnnetaset raha kulutamine mitte asjade peale, vaid põnevate kogemuste peale. Ühes 150 inimest kaasavas uuringus ilmnes, et inimesed, kes otsustasid raha kulutada seikluste, kontsertide jms peale, kogesid teatud perioodil oluliselt rohkem elurõõmu kui need, kes kulutasid sama raha näiteks riiete või elektroonika peale.

Kui proovid elurõõmu harjutusi, muutub sinu maailm. Esmalt saab teise kuju sinu mõttemaailm ning siis tekib sinus igapäevaselt parem tunne. Tänu harjutustele oskad edaspidi särada nii endale kui ka teistele.

Allikas: Sisekosmos

Tuuli Mäemat

Head Uudised GoodNews