1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Tänulikkus on kõigi eluhüvede ema
Tänulikkus on kõigi eluhüvede ema

Tänulikkus on kõigi eluhüvede ema

Me võime ükskõik missuguse olukorra eest tänulikkust või tänamatust ilmutada. Relatiivsusteooria järgi luuakse meie reaalsus üksnes võrdlemise teel. Osa kõrge aastapalgaga inimesi tunneb õndsat tänulikkust. Teised sama suure summa teenijad on aga rahulolematud. James Artur Ray selgitab raamatus “Edu teadus” tänulikkuse võtmerolli põhjalikult lahti.

Sinu praegune olukord on mineviku mõtete ja tegude tagajärg 

Põhimõtteliselt on meil palju asju, mille eest tänulik olla. Me oleme elus. Enamik meist omab tuttavaid, piisavalt süüa, puhkeaset ja riideid. Selleks, et langeda tänamatuse meeleseisundisse, peame hulgale asjadele, peame kõik need hüved unustama ja keskenduma piiratud hulgale asjadele, millega me rahul pole. Näiteks ei pruugi sa praeguse palgaga rahul olla. Rahulolematus tekib üksnes juhul, kui võrdled oma palka millegi muuga, suvaliste kriteeriumitega. Suuremas palgasoovis pole midagi halba, ent kunagi pole kasulik mõelda, et raha on liiga vähe või palju. See ei pruugi täpselt sinu soovile vastata, kuid on tõenäoliselt küllalt suur summa võrreldes Bangladeshi elanike sissetulekuga. Kui lähened palga suurusele selle nurga alt, siis võib sinu suhtumine muutuda. Sinu praegune olukord on sinu mineviku mõtete ja tegude tagajärg. See pole halb ega hea, vaid lihtsalt on. Kuna sa võid teadlikult otsustada kas tänulikkuse või tänamatuse kasuks, siis miks mitte valida meelestatust, mis tõmbab sinu ellu rohkem head? Tänulik suhtumine on üks universumi võimsamaid magneteid. Kasuta seda oma soovide täitmiseks.

Tänulik suhtumine on üks universumi võimsamaid magneteid.

Sinu praegune elu on tulvil asju, mille eest tänulik olla 

Jätkuva tänutunde kogemiseks on oluline meeles pidada, et sinu elu on tulvil asju, mille eest tänulik olla. Õpi iga päev meelde tuletama või koostama nimekirja kõigest, mille eest oled tänulik. Põhjus, miks paljud inimesed ei oska tänulikud olla, on selles, et nad eitavad kõike head, mis neil on, ja keskenduvad üksnes valdkondadele, mida soovivad parandada. Selle asemel võiksid keskenduda oma praegusele rikkusele. Näiteks mõtle oma silmanägemisele. Kui suure summa oleksid nõus maksma, et seda tagasi saada, kui oleksid pimedaks jäänud? Kui palju oleks väärt kõndimis- ja jooksmisvõime, kui sa selle kaotaksid? Missugust hinda oleksid nõus maksma armastava ja truu pere ning sõprade eest? Kui palju su tervis väärt on? Kui palju oleksid valmis selle tagasisaamiseks maksma, kui sul diagnoositakse surma lõppev haigus? Kui oled võimeline nägema, kõndima, armastama ja igal hommikul voodist tõusma, siis oled kirjeldamatult rikas.

Kui oled võimeline nägema, kõndima, armastama ja igal hommikul voodist tõusma, siis oled kirjeldamatult rikas.

James Artur Ray soovitab igal hommikul esitada endale küsimuse: “Mille eest ma täna tänulik olen?” See on märksa innustavam küsimus kui: “Miks ma pean nii vara tõusma?” või “Miks ma eile normaalsel ajal magama ei läinud?” või “Miks ma pean täna tööle minema?”. Ray soovitab lugejal kolmekümne päeva vältel igal hommikul endalt küsida: “Mille eest ma täna tänulik olen?” See aitab sul elu ilusaid asju meeles pidada. Vasta sellele küsimusele, lähtudes oma tervisest, võimetest, tööst, perest ja sõpradest.

Kui pead meeles, kes sa oled ja missugused vahendid on sinu käsutuses, siis koged tänulikkust kõigi imeliste kingituste eest.
Head Uudised GoodNews