1. Avaleht
  2. Hingele
  3. TÄNA KELL 15! Heade uudiste raadiosaade keskendub joogafestivalile
TÄNA KELL 15! Heade uudiste raadiosaade keskendub joogafestivalile

TÄNA KELL 15! Heade uudiste raadiosaade keskendub joogafestivalile

Raadiosaade_headuudisedKuma Raadio ja portaali GoodNews ühises raadiosaates on seekord lisaks mõlemapoolsetele saatejuhtidele Mati Palmetile ja Monika Kuzminale veel kaks külalist, mis lükkab ümber klassikalise formaadi “Üks külaline, üks teema”.

Põhiteema on siiski üks ja selleks on juulis Haapsalus toimuv suurejooneline Joogafestival, millest on tulnud rääkima selle ellukutsuja ja korraldaja Merit Raju.

Teiseks külaliseks on kirjamees Jüri Kukk, kes nüüdseks on ennast sidunud heade uudiste portaaliga GoodNews, ajakirjaga Golf ja Mediamarketingi agentuuriga ning kirjutab muuhulgas ümber ka heade uudiste raadiosaateid.

head-uudised.jpg

Mati esimene küsimus kõlabki nii, et kuivõrd paljud raadioinimesed ja telenäod kirjutavad tehtud intervjuudest raamatuid, siis kas Monika kavandab samuti 7-köitelist raadiosaadete põhjal kirjutatud sarja, mille ilmudes võiks raamaturiiulites suurpuhastust tegema hakata. Monika pareerib vihjet, öeldes, et Mati saabki oma meelislektüüri, nõukaaegsed teosed, minema visata. Kuma raadiohääl tunnistab, et Tammsaare kui maalt pärit kirjanik, keda keegi ei loe, ongi positsiooni riiulitel loovutanud. Igal juhul jõutakse arusaamisele, et raadiosaadete kirjapanek annab ka kuulmispuudega inimestele võimaluse seda nautida.

head uudised2

Monika lisab veel, et kui Merit on tema sõprusringkonda alles sisenenud, siis Jüriga on nad tuttavad aegadest, kui kaunis daam oli veel lillelaps ja lendles põldudel ringi.

Aga saade on siiski Joogafestivalist ning Monika alustabki küsitlusega. “Räägi, Merit, kõik ära festivalist, kuhu on tulnud ei-tea-kust tuhat inimest.” Ja Merit alustabki sellest, kuidas ta kõndis kord Haapsalu lossihoovis ning talle kangastus pilt heledates riietes inimestest joogamattidega. Tookord ajas ta selle uitpildi eemale, kuid umbes pool aastat hiljem tuli see samas kohas uuesti ette. “Mõtlesin siis, et see on vist siiski sõnum. Vaatasin oma meile ja seal oli üks sentens – tee 10 esimest sammu ära ja vaata siis, mis edasi saab. Edasi läks kõik kergelt – kui küsisin õpetajatelt, kas nad on nõus tulema, siis nad olid nõus; kui küsisin linnuserahvalt, siis selgus, et üks nädalavahetus on suvel vaba ja just minu sünnipäeval,” meenutab festivali algataja. Mõistagi oli veel kaks nädalat kartusi, aga edasine on olnud vapustav – esimesel kahel festivalil umbes tuhat külastajat, kolmandal 1200.

head uudised3

“Kui kaugele võib joogaga minna?” tahab Mati teada ja alustab kujutlusega: “Üldlevinud arvamuse järgi saavad joogaga tegelejad panna mõlemad jalad kaela taha, kui tahavad, panevad südame seisma või sammalduvad, et siis 500 aastat ühe paiga peal istuda. Selline inimene istub 10 aastat ühe koha peal, siis tuleb keegi nõu küsima ja ta on väga häiritud, et rahvas edasi-tagasi voorib ja ta peab veel 20 aastat sama mõtet uuesti mõtlema. Selline asi nõuab vist rohkem kui ühel festivalil käimine või see, kui vaatad Youtube`ist videot ja üritad jalga kaela taha panna …” Selle monoloogi katkestab Monika vahelesegamine, sest vastus ootab oma korda.

head uudised4

Meriti selgitus on põhjalik. “Traditsiooniline jooga võib küll aastateks koopasse ajada,” nõustub ta. “See, mida mina taga ajan, on selleks, et elus liigsete emotsioonideta paremini hakkama saada, et olla parema tervise ja rahuldustpakkuvate suhetega.” Saatejuht siiski ei jäta ja tahab teada, mis on selle kõige mõte – kas avaldada naabritele oma vaimses kohas käimisega muljet kui ussikestele enda kõrval. Joogaõpetaja lisab, et joogas on tegelikult üle 4000 erineva stiili, sealhulgas näiteks une- ja tantsujooga, aga filosoofia ja meditatsiooniga seotud variandid.

Nüüd sekkub ka tulesäde Monika, kes meenutab, kuidas ta kord joogatrennis käis ja kui rahulikult seal kõik olid ja ta tahab teada, kas tema oma üliaktiivsuses sinna seltskonda üldse sobib? Merit muigab seepeale, meenutades seminari edasijõudnutele, kus üheks ülesandeks oli mediteerida 15 minutit vaikuses e-kirju tšekkamata. Ta soovitab alustada füüsilisest painduvusest, jutustades ka kuumast joogast, füüsilisest treennist ja higistamisest 40 kraadi juures, mis võttis tõesti võhmale.

“Miks seda vaja on?” kõlab Mati higistamisvastane küsimus. Meriti teadmist mööda on see vajalik tervisele, sest füüsiline painduvus on seotud vaimse painduvusega ja nii saadakse valmidus muutustega kohanemiseks, parim tervis, uni, nooruslikkus ja palju muud. Alustada võikski kas füüsilisest või vaimsest joogast, mis on omavahel seoses.

“Jooga on siis enese kontsentreerimine, mis paneb ennast toimima,” võtab saatejuht kokku. “Kui saad jala kaela taha, oledki parem sell!”

Monika tahab teada, kas Mati oma diktofoniga, ja võimalik, et ka õllepudeliga näpus, on festivalile oodatud ehk siis kas seal on olemas meestehoidla, kuivõrd meessaatejuhi jutu järgi on tal “valed elukombed ja täielikult puudulik valmisolek selle hülgamiseks”. Meriti teada on umbes kümnendik festivali külalistest tugevamast soost, kuid õllepudelita, sest 72 tundi enne joogaga tegelemist ei tohiks alkoholi pruukida. “Aktiivne meditatsioon ja füüsiline jooga võivad siis halvasti mõjuda ja tunda anda, võivad hirme tekitada ja seda tuleb välistada,” selgitab ta. “Alkohol ja jooga kokku ei sobi,” konstateerib saatejuht ja küsib teiste mõnuainete kohta: “India ja kanep ju peaksid sobima?” Joogaõpetaja sõnul on joogas keelatud samad asjad, mis autosõidus. Kuivõrd Monika tahab Mati sootuks värava taha jätta, siis Merit lubaks raadiohääle siiski tasuta sissepääsuga tervisekaupade turule.

Saatejuhi järgmine uurimus tuleb selle kohta, kui kaua läheb aega enne, kui jõutakse reaalse tulemuseni, kus ise tunned, et miski mõjub. Meriti arvates tuleb see tunne juba pärast esimest joogatundi, kuid seda peab ise kogema. Selleks tulevadki festivalile 12 stiili parimad õpetajad, kelle käe all saab huviline aimu, milline stiil talle sobib.

Merit Raju

“Joogas kaheldakse aastaid enne kui tuleb selgus, kas seal saab selguse loetud tundidega?” küsib Mati taas ja saab vastuseks: “Seal saad oma füüsilises kehas füüsilise õndsuse tunde, sest jooga tekitab õnnehormoone nagu mistahes trenn, aga joogas on õnne ja rahu tunne püsivam!” Mati arvates saabki siis kanepilt ja piinlikult ebaseaduslikelt toimingutelt kokku hoida.

Monika teada on maailmas riike, kus joogat võetakse kui meditsiini ja haigekassa maksab joogatunnid kinni.
“Ma elasin ja õppisin Saksamaal ja seal selgus kulmukergitav fakt, et haigekassa maksab pool joogatundide kulust kinni, kui käid 80-nel protsendil treeningutel – nende arvates tasub kinni maksta pigem joogatunde kui terviseprobleeeme!” jutustab Merit. “Joogat arstid isegi soovitavad.”

Muidugi tahab Mati teada ka seda, kas jooga tervist ikka tugevdab ja joogaspetsialisti sõnul tugevdab mediteerimine immuunsussüsteemi isegi rohkem kui mistahes füüsiline jooga. Kui ta hakkab rääkima festivalil läbi tehtavast pöörlemisjoogast, mis läbiviijate sõnul pead ringi käima ei pane ja mida harrastavad Türgi sufid, tulevad matile kohe meelde keerlevad dervišid ning tema sõnul on mitmel pool maailmas sufide tegevus keelatud. Lõppkokkuvõttes selgub, et idamaisest müstikast hoolimata teaduslik meditsiin joogas konkurente ei näe.
“Tegelikult on joogas palju tasandeid – mediteerimine, füüsiline jooga, õige puhkus, maailmavaade on ehk pisut segasem, sellest võtab igaüks seda, mis talle meeldiv tundub,” jutustab joogaõpetaja.

Positiivitar Monika otsib seepeale sidet positiivsuse ja jooga vahel, sest tema hinnangul on selle alaga tegelevad inimesed rahulikud ja meelerahu saavutanud. Ka Merit tunnistab, et mõtles mingil ajal joogaõpetajatest kui ülirahulikest inimestest, kuid kuus aastat tagasi Prantsusmaal, sealses joogakogukonnas õpetajaks õppides, avastas ta, et juhendajad on elurõõmsad ja isegi vallatud, 60-70-aastaste kortsudki on tekkinud rõõmsatest emotsioonidest. “Ei pea olema tõsine ja endasse süüvinud,” lisab ta.

Monika järgmisele küsimusele, et kas jooga ehk ei tee inimest kellekski teiseks, vaid enda parimaks versiooniks, tõmbab Merit muigamisi paraleele iPhone’iga – joogainimene on selle vidina uusim versioon. Edasi läheb jutt selle peale, kuidas jõuab alani tugevam pool ja Mati püstitab selle küsimuse teisiti – kuidas on selleni jõudnud naised, sest tegu on üsnagi müstifitseeritud alaga, mida saatejuht muide maailmavaatena väga hindab.
“Meile on see tõeline oht, sest riiklik ülesehitus eeldab poolte valimist, truudusevandumist kellegi vihkamise ja välistamise põhimõttel ja seda on joogataustaga inimeselt raske kätte saada, sest ta on rahulik ja vaba,” filosofeerib raadiomees.

Monika tahab endiselt teada, kuidas mehed joogani jõuavad, sest traditsiooniliselt on naised need, kes muretsevad mistahes piletid, teevad need välja, panevad mehe riidesse ja veavad kuhugi. Meriti tutvusringkonnas on paraku just mehed joogasse tulnud ja naised kaasa vedanud. “Ei teagi, kuidas see reaalses elus võib olla, oleme kutsunud kõiki, kes on joogale kasvõi mõelnud, et tulge nuusutama, vaatama, kas ala sobib,” seletab ta. Õpetaja sõnul on joogamehed heas vormis ja heatujulised ning enamik õpetajaid ongi mehed. “Järvamaa parim joogi Kalev Veskimäe on ka mees!” nendib Mati seepeale.

Monika võtab üles nuusutamise teema ja tema teada on päris tegelejaid festivalil vähemus, suurem osa tulebki vaatama. Merit pakub, et pooltel festivali külalistel on esimene kokkupuude joogaga just seal, teised on alaga tegelenud 1-20 aastat.

Monika tahab kuulda mõnda toredat lugu jooga avastamisest ja Meritile meenub klassiõde, kes armus tantsujooga graatsilistesse naiselikesse painutustesse, millele järgnes vaba, mõnusate rütmidega ja enda valitavate sammudega tants. Mati laskub taas filosoofiasse: “Tavaline inimene on kui koer, kel on valik, kas nakitseda kaela alt kirpe või mitte, jooga aga on see, mis vabastab ta kaelarihmast sootuks.” Ta tahab teada, kas festivalil toimub ka filosoofilisi arutelusid, sest ilma maailmapildi muutuseta ei saa elus eriti midagi saavutada. Meriti jutu järgi otseselt diskussioone pole, vaid filosoofiat on sortsutatud praktlistesse tegevustesse.

Monika küsib üle, et kas festivalile võib tulla kogu perega, võttes kaasa ka Mati, lapsed, rasedad sugulased ja Merit kinnitab, et festivalil on joogat kõigile, nii lastele vanuses alates kolmest, lapseootel naistele, paarijoogat jne. Vanim joogahuviline on olnud 80 aastat vana, noorimad paarikuised sülelapsed, 45-eurone festivali pass annab võimaluse osaleda vabaõhuüritustel ja siseruumides toimuvatel ettevõtmistel, alkoholivaba festival on kõigi-inimeste-sõbralik ja eriti tore ning kaasakiskuv on olnud päikesetõusujooga. Paarijoogast kuulnud Mati ajab selle segi baarijoogaga ja tahab teada, kas see annab võimaluse pärast kuuendat “tekiilat” sättida keha nii, et baaripukilt maha ei libiseks.

Viimaks võetakse käsile külaline Jüri ja Mati tahab teada tema tausta. Selgub, et Jüri on kümme aastat töötanud Viljandimaa ajalehes Sakala, siis vabakutselisena ja nüüd teeb ta tööd Monika meediaväljaannetes. Kuuldes, et ta elab Võrus, loobub Mati mõttest sarjata külalist reeturiks pealinna ülejooksmise eest, sest too on jooksnud hoopiski teise sama ilusasse linna nagu Viljandi.

Radiosaadete mahakirjutamise kohta ütleb Jüri, et Mati ja Monika vastastikune aasimine annab kirjapildis loole oluliselt sära juurde ja jutt läheb otsese ümberkirjutamise peale. Matil tuleb meelde, kuidas kolleeg Alari Rammo kirjutas sõna-sõnalt ümber Üllar Jörbergi jutu ja see ütles hiljem raadiomehele: “Ta narris mu nii ära”, kuigi tekst oli maha kirjutatud üks ühele.

Jüri räägib veel Matile vastates sellest, et GoodNewsi uudiseid ei pea Monika käsul reaalses töös positiivseks ümber kirjutama, vabakutselisena on ta saanud hoiduda lugudest, mis toovad Mati määratluse järgi kaasa hingesaasta ja kui saatejuht uurib, kas kollasest meediast hoidumine ei kitsenda inimese maailmapilti, siis ajakirjaniku jutu järgi on piisavalt ka tõsiseid meediakanaleid, mis hinge ei saasta. Monika uurib Jürilt, kas GoodNews on tõsiselt võetav kanal ja mis muudab uudise heaks. Vastused on “Jah!” ja “Hea uudis on see, mis jätab positiivse tunde!”

Monika tuletab veel meelde, et kõike Joogafestivaliga seonduvat saab lugeda aadressil www.joogafestival.ee ning koos valitakse muusikapalaks ühe festivaliga seotud väelauliku Tom Valsbergi loo, laul on ühtlasi ka üks Meriti lemmikutest. Seega siis, joogahuvilised, heade uudiste saade Kuma Raadio eetris ikka neljapäeval kell 11.20, kordusena pühapäeval kell 15, räägib selle suve ühest põnevamast sündmusest, Haapsalu Joogafestivalist. Uudiseid sellest saate endiselt GoodNewsi portaali külastades.

KUULA RAADIOSAADET!

[mp3-jplayer tracks=”http://goodnews.ee/raadio/GoodNews Kuma raadios 14.mai 2015.mp3″ width=”400px” height=”140px” images=”http://www.goodnews.ee/wp-content/uploads/2013/05/goodnews-raadios.jpg” style=”dark bars100 btransbars” pos=”rel-C” dload=”n” list=”n” autoplay=”n”]

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews