1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. Shiki – idamaine individuaalsuse meetod
Shiki – idamaine individuaalsuse meetod

Shiki – idamaine individuaalsuse meetod

Fotod Erakogu

Shiki meetodi looja on jaapanlane, sensei Tadao Kawahara. Olles aastaid praktiseerinud võitluskunste, märkas karatetreener Tadao Kawahara, et mõned õpilased saavutasid tulemusi teistest kiiremini, mõnedel tekkisid vigastused kergemini. Oma kogemustele ja idamaistele tervenduspraktikatele tuginedes, inimesi ravides ja nende ravikulgu jälgides, arendas Kawahara välja Shiki meetodi. Shiki tähendab jaapani keeles – neli aastaaega, st neli erinevat Qi-energiat (jaapani keeles ki-energia).

Ühest küljest oleme inimestena väga sarnased, samas aga väga unikaalsed ning meil kõigil on oma eripärad, nii füüsiliselt kui energeetiliselt. Sestap lähtub Shiki meetod keha tasakaalustamisel ning tervendamisel inimese konkreetsest energiatüübist. 

Energiatüübi väljaselgitamiseks on lihtne valem. Selle järgi saab inimene endale sobivad harjutused, millega oma keha tasakaalustada ja energiataset tõsta.

Kundalini jooga õpetaja Merike Villard, kes toob shiki meetodi Haapsalu joogafestivalile, jõudis nelja energiatüübi meetodini shindō, Jaapani venitus- ja massažiteraapia kaudu.

 Shiki võlus mind individuaalsusega. See meetod arvestab inimese isikupäraga ja leiab just talle omased harjutused või teraapiavõtted, et aidata keha tasakaalustada ja energia kehas liikuma panna,“ ütleb Merike ja lisab, et lihtsas keeles öelduna on shiki puhul tegu taastusravimeetodiga, mis arvestab inimese eripära. „Shiki meetod on ajas arenev nagu ka shindō venitusteraapia.“

Inimestena muutume ajas kogu aeg. Muutuvad vajadused ja pinged kehas ning meeltes. Ent Jaapani tehnikad arvestavad selle kõigega ning arenevad koos inimese vajaduste ja transformeeruva ühiskonnaga.

„Lääne ühiskonnas räägime rohkem taastusravist, sest oleme endale liiga teinud ning jõuame sageli kehapingete vabastamiseni alles siis, kui oleme kas vaimses või füüsilises kriisis,“ selgitab Merike. „Et selliseid olukordi ennetada, on hea, kui inimene leiab talle sobiva meetodi või tehnika, mis aitab tal iseenda ja ümbritseva maailmaga tasakaalus elada. Jaapani meetodid on üks võimalus. Samas on igaühel isiklik äratundmine, mis teda just sellel konkreetsel hetkel kõnetab ja toetab.“

Shiki meetod sisaldab nii massaaži, moksateraapiat kui ka harjutusi erinevate energiatüüpide jaoks. Moksateraapia on taimeravi, mis pakub kehale harmoniseerivat toimet puju põlemisel tekkiva soojuse ja suitsuga. Moksa toetab sümpaatilist ja parasümpaatilist närvisüsteemi ning aktiveerib vereringet ja organite toimimist. Nii suureneb vererakkude hulk ja tugevneb immuunsüsteem.

„Massaaži ning moksa huvi korral tuleb eravastuvõtule tulla, aga shiki töötoast saavad osa võtta kõik huvilised,“ viitab Merike nädalavahetusel Haapsalus toimuvale joogafestivalile. „Määrame kindlaks energiatüübi ning seejärel saab vastavalt sellele harjutusi teha.“

Festivali shiki töötoa mängualtimad osavõtjad saavad lasta kehal maitsta võõra energiatüübi harjutusi ning õppida seeläbi oma kehatunnetusest paremini aru saama.