1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Šamaaniturmm on hea instrument mediteerimiseks ja rahunemiseks
Šamaaniturmm on hea instrument mediteerimiseks ja rahunemiseks

Šamaaniturmm on hea instrument mediteerimiseks ja rahunemiseks

arto-ukko023. ja 4. detsembril tuleb Eestisse Soome trummimeister Arto Jukko Hämäläinen, kes õpetab Taevas ja Maa keskuses tõelise šamaanitrummi ehk Uue Aja Armastuse ja Valguse trummi ning trumminuia valmistamist. Arto räägib lähemalt ka praegusest ajastust ja oma teekonnast.

Šamaanitraditsioonide kohaselt valmistas iga šamaan oma trumminuia ise enda valitud materjalist, sest sellega siirdub teadja südametarkus trummi edasi. Šamaan, kes loodusrahvaste seas on maa ja loodusega kooskõlas olev inimene, saab trummikõla kaudu vajaliku info Universumi avarustest kätte ja annab selle inimestele edasi. Eestlasedki on iidne šamaanirahvas ja tegelikult on need väesed oskused meile südames lähemal kui Idamaade vaimsed tarkused.

arto-ukko

Arto Ukko on trumminud ja trumme valmistanud üle 20 aasta – see on tema kirg. Trumm on suurepärane instrument mediteerimiseks ja rahunemiseks, lisaks on trumm hea reisikaaslane, sõprade abistaja ja lihtsalt hea meelelahutaja.

Esimene päev on valmistamise päev, mis algab kell 10 tseremoonia ja trummimänguga. Arto Ukko toob kaasa valmis kaared ja muud materjalid, mille järel tõmmatakse trummi valmistamise käigus nahk kaartele ja trumm värvitakse. Kaare jaoks on olemas mesilasvahavärvid, mida võib soovi korral kasutada. Samuti on võimalik värvida nahka ehk kõlaosa vesivärvidega. Trummi tegemisel kasutatakse põhjapõdra nahka, sest see kõmiseb teistmoodi, tema kõmin tuleks justkui maa seest. “Esimesena loodi heli ja siis tuli maailm järgi,” jutustab Taevas ja Maa keskuse koolitaja Teresa Mängel, kel on oma trummist sõber juba olemas.

teresa-mangel4

Eraldi teeb igaüks endale ka trumminuia ja kui trummihuvilisel on umbes 30–40 cm pikkune, sõrmejämedune puupulk, mis ootab, et temast valmistataks trumminui, siis võtku ta kaasa. Kui pole, siis leiab vajaliku materjali kohapealt. Trummitegu on määriv töö, mistõttu on soovitatav panna selga mugavad riided, mis ei karda määrdumist.

Arto Ukko õpetab trummiga sõbraks saama ja Universumiga suhtlema, ta räägib trummide hingeelust ja trummi väärtusest ning kõigest, mis trummimängu ehedaks ja nauditavaks muudab. Teisel päeval õpetabki meister trummi mängima ja temaga samastuma. Tegelikult ei peagi selleks olema musikaalne, piisab trummi rütmilisest kõmistamisest ja südamest tulevast jorinast, sest see on üks spontaanne tegevus.

Niisiis, kas oled unistanud oma Armastuse ja Valguse trummist? Nüüd võid teostada oma unistuse koos Arto Ukkoga ja seda juba jõulukuu aguses!

Head Uudised GoodNews