1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. RAAMATUSOOVITUSED: Heiki Tomson
RAAMATUSOOVITUSED: Heiki Tomson

RAAMATUSOOVITUSED: Heiki Tomson

Hingamisõpetaja Heiki Tomson loeb enesearendus- ja kaasaegse meditsiini kirjandust.

Milline on teie lemmikteos ja miks?

See on suurepärane küsimus. Erinevatel aegadel on mul olnud erinevad lemmikteosed. Näiteks kui olin kristlane, siis oli mu lemmikraamat Piibel. Enne seda Vladimir Tarassovi raamat “Elu põhitõed: raamat kangelastele” (Volli Targa pseudonüümi all).

Täna on minu lemmikraamat Dan Brulé raamat “Lihtsalt hinga”. Seda raamatut on Tony Robbins nimetanud “põhjapanevaks hingamise käsiraamatuks”. Mulle meeldib lihtne elu ja see raamat räägib, kuidas läbi hingamise luua endale lihtne elu. Hingamine on meie võtmeharjumus ja ma mõistan, et selles on piiritu potentsiaal oma elukogemuse muutmiseks väga lühikese ajaga. Dan Brulé on globaalne hingamismeister, kes oskab kaasahaaravalt ja lihtsalt lahti kirjeldada tänapäeva teaduslikus keeles hingamise maagia. Ja hingamispraktikule avaneb selle raamatu sügavam sisu nagu kristlasele Piibel, samm-sammult läbi praktika ja tunnetuse. Minu jaoks on teadliku hingamise õpetus vabaduseõpetus. Kuidas olla kõigist ja kõigest vaba ning olla ka samal ajal kõigi ja kõigega ühenduses.

Tänapäeval on olemas palju mentaalseid praktikaid, mis lubavad sulle imeasju. Ma mõtlen neid “miljonäri mõtlemise” õpetusi. Mentaalsetest lugudest ja teooriatest sügavam on minu arvates isiklik kogemine ja autentne olemine ning seda on võimalik läbi kohalolu ja lõdvestumise luua. Ja seda, kuidas kohalolu ja lõdvestumist luua hingamise kui võtmeharjumusega, on võimalik lugeda raamatust “Lihtsalt hinga”.

Raamat, mis muutis teie elu.

Kindlasti on selleks raamatuks seesama Dan Brulé raamat “Lihtsal hinga”. Täiesti juhuslikult olen ka ise episoodiliselt olnud selle raamatu eesti keeles avaldamise protsessiga seotud (aitasin tõlkijat erialaste sõnade täpsustamisel).

Ma ütlen niimoodi, et see raamat muudab ka praegu ja tulevikus minu elu, sest ma praktiseerin selles raamatus olevaid hingamistehnikaid ja -printsiipe nii täna kui ka tulevikus.

Hingamistreening on praegu levimas nii äri- kui ka meditsiinimaailmas, muutes seeläbi paremaks füüsilist, emotsionaalset ja psühholoogilist tervist. See omakorda tähendab paremat sooritust, kõrgemat produktiivsust ja rohkem edu.

Teadlikku hingamist kui enesearendustehnikat peetakse kaasaja joogaks. Sul on võimalik õppida selgeks sind toetavad või arendavad hingamismustrid ja need regulaarse praktikaga tuua igapäevaseks harjumuspärasesse hingamisse. Ja läbi sellise hingamismustrite muutmise muutubki elukvaliteet: kehakaal alaneb, keskendumisvõime ja mälu taastuvad, oled rahulikum, rõõmsam, energilisem ja vabam.

Need on kvaliteedid, mis on minu elus muutunud tänu sellest raamatust õpitule. Kindlasti lisaks raamatu lugemisele võtmesõna “praktika”.

Mõni põhimõte, mida mõnest raamatust lugesite ja mis teid siiani saadab.

Platoni viirus. Alateadlik mõtteprogramm. Hea – halb. Suur – väike. Raske – kerge. Õige – vale. Teen – ei tee. Ehk siis Platon tuli ca 2500 aastat tagasi välja absoluutse tõe kontseptsiooniga.  See on väga populaarne globaalne mõtteprogramm, kuid kahjuks väga kahjulik. Selline mõtlemine tekitab vastandumist ja eraldatust. Selline mõtlemine on igasuguse vägivalla ja agressiooni õigustus nii läbi ajaloo riikidevahelistes suhetes kui ka ühiskondlikes ja perekondlikes suhetes. Tülid ja eraldatus. Kas tegelikult on olemas asja, mis on ainult halb või ainult hea?

“Lihtsalt hinga” raamatus räägitakse mõtteprogrammist „hea – parem“. Selline ühe poole vaatekoht – teise poole vaatekoht. Palutakse abi – kui saan, aitan. Ehk siis olukorra aktsepteerimine ning enda ja teise osapoole austamine. Olukorra, seisundi, eseme jne võtmine sellisena, nagu see on, süüdistamata ja hinnanguid andata. Ning koostöö kõigiga, kellega on võimalik.

Varem ma polnud Platoni viirusest teadlik ning alateadlikult rakendasin seda oma elus kõikjal. See aga tekitas pingeid ja konflikte, võitlemist nii enda sees kui mind ümbritsevates suhetes. Ma ei ütle, et ma olen Platoni viirusest täiesti vaba, kuid koostööle ja parema lahenduse loomisele suunatus aitab mul paremini teisi mõista ja aktsepteerida ning loomisprotsessi rohkem nautida.

Raamatud, mida soovitaksite lugeda.

Osho “Julgus. Rõõm ohtlikust elust”

Volli Tark “Elu põhitõed: raamat kangelastele”

Piibel

David Deida “Tõelise mehe tee”

Dan Brulé “Lihtsalt hinga”

Head Uudised GoodNews