1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. RAAMATUSOOVITUS: Marge Schwindt
RAAMATUSOOVITUS: Marge Schwindt

RAAMATUSOOVITUS: Marge Schwindt

Saatest „Oled jätnud jälje“ tuntud Marge Schwindt armastab mõtlemapanevaid ja arendavaid raamatuid.

„Psühholoogia paneb mu südame eriti soojalt ja tähelepanelikult põksuma. Poegade pärast olen päris hästi kursis ka kõiksugu lasteraamatutega,“ muigab ta. „Tõsielulised seiklusraamatud lähevad ka korda. Elulood on samuti hingeminevad.“

Milline on teie lemmikteos ja miks?

Lemmikteost on vist pisut keeruline välja tuua, küll aga olen kolm korda läbi lugenud Daniel Golemani „Emotsionaalse intelligentsuse“. See kirjeldab nii lihtsalt elulisi sündmusi ja käitumisi, kuidas olla parem inimene. Kuidas mõista ja saada aru elu päris väärtustest ning kuidas selleni läbi sisemise kasvu jõuda. Väga mitmetahuline ja sügav, tarkust täis raamat. Seda raamatut soovitan hetkegi mõtlemata kõigile, kes tahavad sisemiselt kasvada.

Raamat, mis muutis teie elu.

Iga raamat, mis on elus läbi loetud, jätab mingil määral ellu jälje. Mõni rohkem, mõni vähem. Kooliajast on tugevalt südamesse jäänud „Pal-tänava poisid” ja Nemecseki surm. Ma nutsin ka mitmeid nädalaid hiljem tema pärast. Praegu mõtlen ja ka tulevad pisarad silma. Väga põnev ja haarav raamat, lisaks üdini kurb ja mõtlemapanev.

Paar aastat tagasi ostsin vanimale pojale Riina Kesseri ja Ave Teeääre raamatu „Väike seebimullipuhuja“. Raamatut lapsele ette lugedes jõudsime selle kurva loo tuumani ja nutsime lapsega täiesti ennastunustavalt kurbusest ja valust väikese üksildase Arturi üle. Milline valu on kaotada ema… Igal korral, kui olen seda raamatut uuesti poistele lugenud, näen, kuidas see neile hinge läheb ja nad väärtustavad elu ja koosolemist rohkem. Ei ole korda, kui me ei nutaks ikka ja jälle uuesti. Räägime raamatut lahti ja nad mõistavad elu paremini. Nii et minu hinge on jätnud tugevad jäljed just need kaks lasteraamatut. Südamesse läheb ju palju teisigi raamatuid, aga need olid need kaks, mis kohe meenusid.

Mõni põhimõte, mida mõnest raamatust lugesite ja mis teid siiani saadab.

„Väikest printsi” saadab ilus mõte: „Ära iial unusta last iseendas!“ Ja nii ma püüangi elada, sest nii on ilusam, turvalisem ja „roosam“.

Raamatud, mida soovitaksite lugeda.

Daniel Goleman „Emotsionaalne intelligentsus“

Antoine De Saint-Exupery „Väike prints“

Riina Kasser „Väike seebimullipuhuja“

Madis Jürgen „Liibanon“

Andrew Morton „Diana“

John Gray „Mehed on Marsilt, naised Veenuselt“

Aivar Pihelgas „Praktiline fotograafia“

Head Uudised GoodNews