1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Raamatusoovitus: Karolin Tsarski
Raamatusoovitus: Karolin Tsarski

Raamatusoovitus: Karolin Tsarski

Joogaõpetaja Karolin Tsarski loeb peamiselt vaimset kirjandust, joogat ja tantrat käsitlevaid tekste.

Milline on teie lemmikteos ja miks?

Hetkel on mul lemmikõpetajaks David Deida. Olen kuulanud väga palju tema audioloenguid. Üks tema raamat naisele “Dear Lover” on ka juba aastaid südamelähedane. David Deida puhul on minu jaoks imeline, kuidas üks mees suudab naiste sisemaailma nii ideaalselt mõista. Iga sõna, mis ta ütleb, kõnetab mind ning näen väga otseselt endas, kus on arenguruumi ja kuidas jõuda enda sügava olemuseni lähemale. Tema sõnastus ja selgitused suhetest, armastusest, naistest, meestest ja vaimsusest lihtsalt puudutavad mind kuskilt sügavalt ning ma tõeliselt naudin nii tema teoste lugemist kui ka loengute kuulamist.

Raamat, mis muutis teie elu.

Kõige suurema muutuse tõi üks raamat, mille pealkirja ma ei mäletagi. Olin raamatukogus ja otsisin raamatuid reikist, kuid seal kõrval jäi silma üks raamat tantrast. Lugesin seda põgusalt ja kuigi täna tean, et tegu oli väga pealiskaudse teosega, tekitas see siiski piisavalt huvi ja kindla sisemise teadmise, et seda teemat on mul vaja edasi uurida. Panin ennast ühele tantrakursusele kohe kirja, mis tõesti osutus elumuutvaks ja pani alguse teekonnale, kus ma tänaseni kõnnin ning millest vaimustunud olen.

Mõni põhimõte, mida mõnest raamatust lugesite ja mis teid siiani saadab.

Mind väga kõnetab põhimõte, mida lugesin Ingvar Luhaääre raamatust „Erootika ajalugu“, et mitte miski ei ole iseenesest “ebapuhas”, peale meie meele, mis sellise hinnangu millelegi annab. See läheb tantristliku filosoofia alla, kus maailma nähakse kui kõrgema teadvuse väljendust ja kogu loodu on püha. Küsimus on aga selles, kas me suudame seda ka nii näha ning tantra üks põhipraktikaid ongi ennast treenida maailma kogemuslikul tasandil niimoodi nägema ja tajuma.

Milliseid raamatuid soovitaksite lugeda?

„Bhagavad-gita“, „Patandžali joogasuutrad“ (Patandžali), „Magdaleena käsikiri“ (Tom Kenyon ja Judi Sion), „Erootika ajalugu“ (Ingvar Luhaäär), „Lend salajasse taevasse“ (Rumi), „Prohvet“ (Kahlil Gibran), „Maktub“ (Paulo Coelho), „The White Tigress Manual“ (Hsi Lai), „Passionate Enlightenment“ (Miranda Shaw), „Dear Lover“ (David Deida).

Samas mulle meeldis väga ka ühel koolitusel kuuldud õpetaja soovitus, kus üks kursusekaaslane oli koolitusest väga vaimustunud ja küsis õpetaja käest, kas on mingeid raamatuid sellel teemal, mida nad õpetavad. Üldistades võib öelda, et tegu oli vaimse enesearengu kursusega. Õpetaja vastas talle seepeale, et vaata oma elu, see on ainuke raamat, mida sa vajad ning sealt on juba piisavalt õppimist ja tarkusi.

Head Uudised GoodNews