1. Avaleht
  2. Hingele
  3. RAAMAT EMADELE! Merit Raju menuk „Kõhule pai“ räägib olulistest sünnitusjärgsetest nädalatest
RAAMAT EMADELE! Merit Raju menuk „Kõhule pai“ räägib olulistest sünnitusjärgsetest nädalatest

RAAMAT EMADELE! Merit Raju menuk „Kõhule pai“ räägib olulistest sünnitusjärgsetest nädalatest

Merit Raju Foto: Virge Viertek
Merit Raju
Foto: Virge Viertek

Sünnitamisest ja rasedusest räägitakse palju, vähem aga on juttu sünnitusjärgsest perioodist. Tegelikult on sama oluline äsja sünnitanud naise sisemaailm, mis on segunenud hirmust, imetlusest ja erakordsest armastusest, aga ka ebakindlusest ja kurnatusest. Merit Raju on enda raamatus „Kõhule pai“ pannud kirja nõuanded ning ideed, mida vajab tulevane ema ning äsja sünnitanud naine.

Naise füüsilise poole pealt vastab 40 päeva umbkaudu sünnitusest taastumise ajale: platsentast jäänud haava veritsus lõpeb, sünnitusteed taastuvad, emakas ja teised organid liiguvad tagasi oma kohtadele.

40 päevaga laps kohaneb, saab oma edaspidise elu enesekindlust mõjutava baasturvatunde ning loob tugeva sideme ema ja isaga. Need nädalad kestab püha privaatsus ja rahu, mida on üks kord elus sellisel kujul ning nendest ei tohi võimalusel beebit ega ennast ilma jätta.

Öeldakse, et kui värske ema ei võta endale 40 päeva puhkust muudest kohustustest, kulub naisel kaks ja pool aastat, et oma jõud ja energia tagasi saada. Pärast sünnitust tuleb nimelt taastada tasakaal kogu kehas – lisaks füüsilisele kehale ka tšakrad, energeetilised kehad, meelekehad, emotsioonid, psüühika. Äsja sünnitanud ema vajab lisaks füüsilisele abile kindlasti ka emotsionaalset toetust.

Toome teieni raamatust mõned nõuanded värsketele emadele:

  • Emana oleme ohverdanud oma keha ja saanud kingituseks lapse.
  • Keha taastumiseks sünnitusest läheb aega umbes kuus nädalat – anna endale puhkust.
  • Söö parimat toitu – imetamine nõuab kuni 1000 kilokalorit päevas lisaks.
  • Ära häbene küsida ükskõik millist abi sul just tundub vaja olevat – nii lihtne on värske emana läbi põleda.
  • Maga igal võimalusel, kui beebigi magab.
  • Hoia tervislikud snäkid nt datlid ja imetamistee käepärast.
  • Tänulikkus peab säilima igas olukorras, ehkki imiku eest hoolitsemine on väga intensiivne.
  • Kui pead last öösiti sagedasti toitma või laps nutab palju, siis säilita armastuse ja valguse andmise hoiak, hingates aeglaselt ja sügavalt ning kujutledes, kuidas laps saab koos piimaga sinult valgust ja kuidas sa kannad talle koos piimaga üle puhast armastust.
  • Need väiksed on meile ainult laenuks ja see aeg, kui nad meid tõesti pidevalt vajavad, on tegelikult üürike.

Meriti raamat „Kõhule pai“ on leitav kõigis tuntud raamatupoodides ning kindlasti suureks abimeheks sinu teel lapseni ja lapsega. Raamatus on ka retseptid, mis sobivad eriti imetavale emale.

Head Uudised GoodNews