1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. PÜHADEVIDEO! Mari Metsallik: parem mitte lugeda halbu uudiseid
PÜHADEVIDEO! Mari Metsallik: parem mitte lugeda halbu uudiseid

PÜHADEVIDEO! Mari Metsallik: parem mitte lugeda halbu uudiseid

Kuidas kohata maailmakriise ja tulla toime neist sündiva lootusetusega ökoloogias, majanduses, elementaarses toimetulekus? Loov Maatriks kohtus 2013. aastal loodusnaise Mari Metsallikuga.

Metsallik oli kirjutanud artikli lennukite keemiasabadest ja selle ümber kujunduvast üsna masendavast õhkkonnast: me ei tea, mida meile sealt taevast kaela pihustatakse. Metsalliku vastus sellisele nähtusele ja selle serveerimisele oli armastus.

„Ma arvan, et kõik inimesed saavad sellega hakkama, sest maailmas ei ole mitte midagi tugevamat inimese mõttest ja armastusest. Armastus on kõige tugevam energia. Kurjus kui selline on ainult armastusepuudus, nagu pimedus on valgusepuudus. Kui suhtuda inimesesse armastusega, siis saab selles inimeses vastata ka ainult armastus,” ütles Metsallik.

Asjadest positiivselt mõeldes saame esile kutsuda positiivseid asju, saame ennast ümber programmeerida. Teine asi aga on üldisemad nähtused. Kas ma saan ära hoida ökoloogilist kriisi või katastroofi, vaesust, nälga paljalt sellega, et ma mõtlen sellest armastusega? Kui võimas see maagia on üldises mõttes?

See on võimas. Kõik algab inimesest endast. Inimene muudab enda sees maailma ja siis maailm muutubki.

Ajaloost on teada üldrahvalikke palvepäevi, mille efektid olid väga võimsad. Kaasajal on ka palju kollektiivseid meditatsioone. Sellel võib tõesti olla suur mõju.

See on väga õige, koos inimesed loovad väga palju. Sellepärast meie meedias ei räägita kunagi armastusest. Ühiskond ei taha, et inimene armastaks. Kui inimene armastab, siis kaovad ära sõjad. Meie meedia annab meile ainult negatiivseid kujundeid. Isegi teksti läbilugemine on meditatsioon. Meie keha reageerib ja universum reageerib sellele.

Kuivõrd erineb siin mehe ja naise olemus? Tingimatu armastusega seostub mulle ikkagi eeskätt ema armastus. Kas mehe ja naise kohanemine kriisiolukordadega ei ole erinev? Naisel on kergem leida tingimusteta armastus ja selle jõul ka asju muuta? Mees peaks ikkagi ka võitlema ja sõdalane olema?

Naine ongi mehele muusa, kes äratab temas seda tingimusteta armastust ja muidugi peab olema ka sõdalane, aga võib olla ka rahumeelne sõdalane. Ei pea minema kurja vastu kurjaga, vaid heaga, siis saab ka vastata hea. Kurjaga saab vastata ainult kuri. Kõigepealt on vaja lahti lasta enda hirmudest. Praeguses ühiskonnas on tingimusteta armastust vähe.

Sa oled öelnud, et sinu kodu kohal on alati taevas puhas. Kas sa tunnetad, et sinu armastus hoiab looduse ja taeva puhta väega, mis sinust kiirgab?

Ma olen märganud, et mida enam inimesed loevad positiivseid uudiseid selle teema kohta, mitte neid negatiivseid, mida meedia meile annab, siis seda puhtam taevas on.

Kas on nii, et mõttejõu mõju mateeriale on kasvanud, kuna kõik on peenekoelisemaks muutunud?

Ma arvan, et need, kes on selle taga, teavad väga hästi inimese mõtte tugevust. Sellepärast ei tunduks loogiline, et nad pritsiksid midagi, mis oleks ka neile kahjulik. Nad on leidnud teise tee, mis on palju tugevam: läbi meedia kontrollida inimese mõtet ja sinna hirmu ja mürki pritsida. See töötab palju paremini.

Sa tõid näite ühest inimesest, kes jõi mürki ja ei juhtunud mitte midagi. Mul tuleb meelde Rasputin, keda mitte kuidagi ei saadud ära mürgitada.

See oligi tõestuseks sellest, et ainus, mis loeb, on inimese mõte. Mürk on kahjutu. Kui inimesed loevad negatiivseid uudiseid ja mõtlevad negatiivseid asju, siis nende keha kuuleb ja kui keha kuuleb, et me oleme suremas ja maailm on lõppemas, siis keha hakkab ennast ise hävitama. Ei tohi lasta endasse hirmu ja lootusetust. Parem mitte üldse lugeda neid uudiseid. Need on kavalalt läbimõeldud ja pole meie aitamiseks. Vastupidi.

Kas sa usud, et kurjad jõud mingil määral toituvad sellest energiast, mida inimesed  negatiivsete emotsioonidega kaotavad?

Ma arvan, et sellepärast nad neid uudiseid teevadki. Mida rohkem inimene elab enda emotsioonides, seda rohkem saavad nemad toitu. Peamised emotsioonid ongi hirm ja viha ja tänu nendele emotsioonidele saavadki nemad elada. Sest kui inimene hakkab armastama, siis ei ole neil enam mingit jõudu.

Miks on läinud viimasel ajal need nähtused suuremaks? See ongi sellepärast, et inimesed on nii palju avanenud ja on saanud palju targemaks ja teadlikumaks. Mida rohkem inimene enda silmi avab, seda suuremaks muutub see viimane vastupanu, seda rohkem mõtlevad tumedad jõud välja mooduseid, kuidas proovida inimest maha suruda. Ma arvan, et see ei lähe läbi enam, sest inimesed on juba nii teadlikuks saanud.

Sa ütled isegi, et kui me armastame neid inimesi, kes teevad kurja, siis nad varsti ei saa enam sellisel määral kurja teha.

Me peaksime muutma seda, kuidas me maailma näeme. Väga paljud näevad seda väga saastununa ja väljasuremas. Maa reageerib meie mõtetele. Kui me hakkame maailma nägema nagu paradiisiaeda, siis maailm saab ka selleks jälle muutuda.

Head Uudised GoodNews