1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Positiivse mõtlemise jõud
Positiivse mõtlemise jõud

Positiivse mõtlemise jõud

17.07.13 Laine Randjärv
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Laine Randjärv

Möödunud aasta 7. aprillil (pühenduse järgi) kinkis paps mulle mõni aeg pärast meie armsa ema kaotust Norman Vincent Peale rahvusvaheliseks bestselleriks kujunenud raamatu “Positiivse mõtlemise jõud” ning lisas, et loeksin ridade vahelt ja nopiksin tunnetuslikult selle, mis tundub mulle sobilik. Tean, et raamatusse pandu ei ole lõpuni, või vähemasti kinkimise hetkel polnud, vastavuses tema maailmakäsitlusega. Tema soov oli pakkuda tröösti.

Ajad olid valusad ja kogu mõttetegevus juhtunuga toimetulekuks blokeeritud. Aasta otsa üritasin, kandsin kaasas nii nagu mõni mees kannab Piiblit, ja see raamat mitte kuidagi ei kõnetanud mind.

Täna, mil raamatukogust varutud “saak” kapinurgal oli läbi hekseldatud, jäin jõllitama mainitud raamatut ja mõtlesin, et kas tõesti? Jah, tõesti!

Mulle meeldib number 13. Lükkasin kaaned laiali ja lehitsesin vastava peatüki: “Uute mõtete juurdevool uuendab sind” ja nüüd refereerin seda teilegi, head lugejad, läbi omapoolsete kohanduste.

“Inimesed suudavad muuta oma elu, kui nad oma mõtlemishoiakuid muudavad” (William James)

Nagu mõtlete, selline ka olete. Seega tuleks loobuda kasututest, ajast ja arust vangistavatest mõttemustritest, mis ikka ja jälle toovad tagasi nullpunkti, konfliktidesse, ebaedusse ning täita oma vaim värskete, loominguliste mõtetega armastusest, headusest, küllusest, inimsuhetest, üldse elust. Seda tehes muudate oma elu. Maailm, milles elame, ei ole määratletud mitte niivõrd väliste tingimuste ja oludega, kuivõrd mõtetega, mis meie meeli valdavad.
Inimloomusel on kalduvus muutuda täpselt selliseks nagu ta ennast tavatseb ette kujutada. Öeldakse, et mõttel on liikumapanev jõud. Selle mõjujõudu nähes pole raske niisuguse hinnanguga nõustuda. Võite sõna otseses mõttes mõelda ennast olukorra sisse või sellest välja. Teie mõtted võivad teid teha haigeks ja tervendavat laadi mõtted võivad tervendada. Mõelge ühtpidi ja tõmbate ligi seda tüüpi mõtlemisega määratud tingimusi. Mõelge teistpidi ja loote täiesti teistsugused tingimused.

“Inimene on see, mida ta kogu päeva mõtleb” (Ralph Waldo Emerson)

Mõtted loovad olusid kindlamalt, kui olud mõtteid. Teisisõnu panevad positiivsed mõtted liikuma positiivseid jõude, mis toovad enesega kaasa positiivseid tulemusi. Positiivsed mõtted loovad atmosfääri, mis on positiivsete tulemuste arengule soodus. Oma tingimuste muutmist alustage teisiti mõtlemisest, mis tähendab senisest sootuks teistsugust lähenemist. See on universumi olulisemaid seadusi, mis lühidalt öeldes tähendabki seda, et kui teie mõtted on negatiivsed, saate negatiivseid tulemusi ja kui teie mõtted on positiivsed, saate positiivseid tulemusi. See seadus laieneb mõttetasandil millele iganes.
Ükskõik kui täbar on teie olukord, suudate seda ikkagi parandada. Peamine põhjus, miks inimene ei suuda leida rahu, on temas eneses peituv viga – mõttemall. Kui mõtted on olemuselt valed, on ka tagajärjed paratamatult valed. Mõtlemises tekkinud viga saab parandada. Ärge püüdkegi edu saavutada selles, mis on juba algusest peale väär. Viga annab vigase tulemuse. Piiratud (eelarvamuslik) suhtumine positiivse mõtlemise võimalikesse viisidesse on algusest peale negativistlik, s.t välistav ehk eitav. Loov lähenemine annab piiramatuid võimalusi.

“Inimese elu on selline, milliseks tema mõtted selle teevad” (Marcus Aurelius)

Vaimu töö seisneb visualiseerimises. Ärge kujustage raskusi, ebaõnnestumisi, negatiivset hoiakut, vaid tõuske oma vaimus kujuteldavast kõrgemale ja vaadake sellele ülalt alla, mitte alt üles. Selliselt avaneb julgustav vaatepilt. Loov areng kulgeb järgmiselt: visualiseerimine, probleemi teadvustamine ning esitamine palves ja elluviimine.

Allpool on viis lihtsat näidet vaimse hoiaku muutmiseks negatiivsest positiivseks, et vabastada uusi, loovaid mõtteid ja lülitada ümber eksimallidelt tõemallidele, mis on kooskõlas mainitud seaduspärasusega. Tehke proovi. Loovus toimib.

1. Järgmised kakskümmend neli tundi rääkige meelega lootusrikkalt kõigest – oma tööst, tervisest, tulevikust jms. Võtke vaevaks rääkida optimistlikult absoluutselt kõigest. See on raske, sest on võimalik, et pessimistlik jutt on kujunenud harjumuspäraseks.

2. Kui olete kakskümmend neli tundi lootusrikkalt rääkinud, tehke seda veel nädal ja siis lubage endale paar päeva olla “realistlik”. Avastate, et see, mida nädal tagasi pidasite silmas “realistliku” all, on tegelikult pessimistlik ja see, mida nüüd kogete realistlikuna, on midagi täiesti uut: paistmas on positiivse maailmapildi tervik. Kui enamik inimesi ütleb, et nad on realistlikud, siis nad petavad ennast: nad on lihtsalt negativistlikud.

3. Toitke oma vaimu samuti nagu keha ja et vaimu tervendada, peate talle andma toitvaid, täisväärtuslikke mõtteid. Seepärast tehke täna algust ümberlülitumisega negatiivselt mõtlemiselt positiivsele.

4. Koostage oma sõprade nimekiri, et kindlaks teha, kes neist on kõige positiivsem mõtleja ning otsige tema seltskonda. See ei tähenda, et tuleb hüljata negatiivselt mõtlema kippuvaid sõpru, vaid lihtsalt suhelge mõnda aega rohkem nendega, kel on positiivsed seisukohad, kuni olete nende vaimu omaks võtnud, ning siis võite negatiivsete hulka tagasi minna ja kinkida neile oma uusi mõtlemismudeleid, laskmata end mõjutada negativismist.

5. Hoiduge vaidlustest, kuid negatiivseid seisukohti pareerige positiivsete ja optimistlike arvamusavaldustega.
Lõpetuseks ei saa öelda, et leidsin peatükist midagi niisugust, mida veel ei teadnud, aga see tuletas meelde, et sellist laadi teadmisi saab kinnistada ainult läbi praktiseerimise. Meie aga lükkame need reservi mustadeks päevadeks ega suvatsegi välja võtta enne, kui miski lõpuks sunnib.

Kokkuvõtvalt peitub parema ja edukama elu saladus vananenud, elutute, ahistavate ja ebatervete mõtete kõrvaleheitmises ning nende asendamises uute, elujõuliste, vabastavate mõtetega. Tehke ruumi ja uskuge!
 
Toimetas Erika Räpp 

Blogija

Monika Kuzmina Peatoimetaja