1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. PILLET PUUDUTAB! Kümme mõtet raamatust „Emotsioonide alkeemia“, mis puudutasid
PILLET PUUDUTAB! Kümme mõtet raamatust „Emotsioonide alkeemia“, mis puudutasid

PILLET PUUDUTAB! Kümme mõtet raamatust „Emotsioonide alkeemia“, mis puudutasid

Kaia-Kaire Hunt on nõustanud kliente ja tegutsenud emotsioonitöö vallas üle kümne aasta. Oma raamatuga toob ta meieni oma kogemused, oma õpetajate tarkused ja annab igale inimesele teekonnale kaasa mõtteid, lisaks konkreetseid harjutusi, kuidas oma tunnetega tegeleda.

Foto: Pixabay
  1. Me oleme üles ehitatud selliselt, et ükskõik mida me teema, kuhu liigume või milliseid otsuseid teeme, on kõige selle tegelik ja sügavam mõte tunda ennast hästi.
  2. Emotsioonide tekkimise eest vastutab suurel määral meie peas asuv tilluke mandelkeha, valvekoer, kes on ära õppinud ja teab, millal kuidas reageerida. Muidugi mõista on mõned koerad väga närvilised ja hauguvad juba esimese impulsi peale, teised aga on väga rahulikud ja magavad suure hulga juhtumusi oma elus maha.
  3. Hea uudis on see, et me saame alati otsustada mõelda midagi muud kui ennast kahjustavaid mõtteid. Halb uudis on see, et alailma ei viitsi me seda siiski teha.
  4. Meeleplekid on emotsioonid või vaated, mis teevad meile haiget ja võivad isegi hävitavalt mõjuda, kuid mis kuuluvad siiski lahutamatult inimeseks olemise juurde. Need on (budistliku maailmavaate järgi) viha, ignorantsus ja iha. Ja neil põhinevad kõik meie ülejäänud emotsioonid.
  5. Mida kaugemale me oma tõelisest teest läheme, seda suuremaks muutub masendus. Ma julgen sellele alla kirjutada: kui oled oma südame teelt eksinud, ei ole võimalik leida rahulolu.
  6. Kas ma kuulen jälle egopärdikut? „Nojah, sina võid ju nii teha või rääkida, aga sa ei tea, mida tähendab muretsemine või hirm.“ Vale jutt. Tean. Sama hästi nagu sina, tema, nemad.
  7. Kurvad emotsioonid on seotud millegagi, mis on minevikus halvasti läinud, olgu see kellegi kaotus, untsu läinud suhe, töölt vallandamine või haigus. Mure ja hirm on alati tulevikku Me oleme juba ette hirmul, et midagi juhtub või läheb valesti, kuigi see pole veel ju juhtunud.
  8. Kes ma olen? Miks ma olen? Pühendudes liigselt iseendale, unustades ära ümbritseva, võib juhtuda, et eneseareng saab hoopiski ego järjekordseks hävitavaks mängukanniks.
  9. Selleks, et luua endale meelerahu täis maailm, on lisaks meelerahu loomisele oluline oskus palvetamine. 13 põlisrahva vanaema õpetasid: ära kunagi alahinda palve jõudu. Palve on oma energia suunamine, tuleb südamest, on konkreetse fookusega ja pole suunatud iseenda egoistlike soovide täitmiseks.
  10. Ja Kaia-Kairelt veel üks lause: „…Kuniks mõistsin, et see, mis mind õnnelikuks teeb ja millest ma näen, et see loob väärtust, on just minu enda töö, minu panustatud aeg ja energia.“

Tekst: psühhoterapeut Pille Teearu

Head Uudised GoodNews