1. Avaleht
  2. Hingele
  3. PEATU JA MÕTLE! Positiivne mõtlemine ja maagiline koostisosa “tegevus”
PEATU JA MÕTLE! Positiivne mõtlemine ja maagiline koostisosa “tegevus”

PEATU JA MÕTLE! Positiivne mõtlemine ja maagiline koostisosa “tegevus”

Paljude motivatsioonikõnelejate arvates on positiivne mõtlemine võti edukuse ja õnne juurde, et saada maailmas seda, mida sa saada tahad. Muidugi võib palju öelda positiivse mõtlemise kiituseks – see on kahtlemata juba iseenesest palju targem kui negatiivne mõtlemine, kirjutab Ernie J. Zelinski oma raamatus “101 olulist asja, mida sa juba tead, aga kipud unustama”.

Pole kahtlust, et positiivne mõtlemine aitab sul saavutada mõningaid tõeliselt märkimisväärseid asju. Aga sealjuures tuleb meeles pidada, et positiivne mõtlemine ei tähenda ainult positiivsete mõtete mõtlemist, on raamatu autor kindel. Täna jagan sinuga Zelinski mõtteid positiivse mõtlemise ja tegutsemise vajaduse kohta.

Optimismi peaks saatma oskusteave, hea reaalsustaju ja maagiline koostisosa, mille nimi on “tegevus”.

Paljud on lasknud end tüssata, uskudes, et positiivselt mõeldes suudavad nad “nii kaua teeselda, kuni see tõeks osutub”. Elus pole aga palju valdkondi, kus see toimiks. Selge on see, et teeselda kedagi, kes sa pole – näiteks kuulsat ja rikast – on kujuteldav hullumeelsus. Inglise kirjanik Charles Caleb Cotton on öelnud: “Hea on näidelda, nagu oleks. Aga veel parem on kasvada nii kaugele, et see pole enam näitlemine”. See pole enam näitlemine, kui su optimismi saadavad oskusteave, hea reaalsustaju ja maagiline koostisosa, mille nimi on “tegevus”.

Halb uudis on see, et oma unistusi ellu viies kohtad sa palju tegureid, mis ei allu sinule. Hea uudis on aga see, et sul on võime nendest üle olla. Meil kõigil on oma tugevad ja nõrgad küljed ning elus erinevad väljakutsed. See ongi elu juures üks suurepärasemaid asju. Meie saame endale teatud jaotuse ja elu üks suuremaid rõõme on välja mõelda, kuidas seda jaotust kõige parem mängida oleks.

Diivanilt püsti tõusmine võib imepärasel moel asjad sinu heaks tööle panna.

Lõppude lõpuks on segadust tekitavatest takistustest edule ja õnnele võimalik üle saada vaid tegutsedes. Diivanilt püsti tõusmine võib imepärasel moel asjad sinu heaks tööle panna ja aja jooksul su unistused tõeks muuta. Moraal tuleb üles leida ühtedest kõige mõjusamatest sõnadest, mida Johann Wolfgang Goethe on kunagi kirja pannud: “Hakka pihta kõigega, mille kohta sa arvad või usud, et sa seda suudad. Tegevuses on nõidust, graatsiat ja jõudu.”

Erakordseid asju teevad tavalised inimesed, kellel on erakordsed unistused.

Erakordseid asju teevad tavalised inimesed, kellel on erakordsed unistused ja kes teevad sihilikke pingutusi nende elluviismiseks. Lühiajaliselt ei pruugi järjepideva tegevuse tulemused olla nii imetlusväärsed, aga pikemas perspektiivis on. Peamine erinevus tavalise ja erilise tegevuse vahel on “eriline”. Eksimatult tähendab “eriline” lisategevust.

Selleks, et elu täiel rinnal elada, vajad sa palju pühendumust, kohusetunnet ja seda, et sa endale kindlaks jääksid.

Oma unistustele järgnedes leiad aeg-ajalt, et on raske säilitada tunnet elu elamisväärsusest. Nagu ütles Nelson Mandela: “Kui oled roninud kõrge mäe otsa, avastad sa ainult, et on veel palju mägesid, mille otsa ronida.” Kahjuks pole olemas seitset lihtsat sammu paradiisini. Tegelikult on vaja selleks, et elu täiel rinnal elada, palju pühendumust, kohusetunnet ja seda, et sa endale kindlaks jääksid. See tähendab, et enamiku jaoks on nõudmised tõelise edu saavutamiseks liiga kõrged.

Selleks, et saavutada täisväärtuslikku, pingevaba, rahuldust pakkuvat ja õnnelikku elu, pead enne vaeva nägema.

Ehk kui asjad lähevad keeruliseks, enamik inimesi kaob. Ära sina ole üks nendest. Sa pead selleks, et saavutada täisväärtuslikku, pingevaba, rahuldust pakkuvat ja õnnelikku elu, enne vaeva nägema. See tähendab, et pead olema täielikult pühendunud eesmärgile, mille sa endale valinud oled. Tehes midagi vähemat, tähendab see seda, et tõenäoliselt põgened sa esimeste probleemide tekkimisel, ükskõik kui palju raamatuid sa positiivsest mõtlemisest lugenud poleks ja kui palju motivatsioonikursusi läbi teinud.

Universum aitab neid, kes ennast ise aitavad.

Selleks, et edukas olla, tuleb alustada sihilikku tegevust! Universum aitab neid, kes ennast ise aitavad. Sinu pikemaajaline huvi pole ju olla see, kes räägib kõigile, et midagi pole võimalik teha. Selle asemel liitu edukate inimestega, kes seda juba teevad. Sa pead oskama võimalused ära tunda ja siis püüdma neist kasu saada. Veel peab sul olema ambitsioone, otsustavust ja võimet oma vigadest õppida kui kõik kohe ei õnnestu.

Lootusrikkad mõtted vajavad pühendumist, ja vastutust.

Lühidalt – positiivne mõtlemine iseenesest ei too sulle seda, mida sa tahad. Lootusrikkad mõtted vajavad pühendumist, ja vastutust. Kui sa tahad enda elukorraldust parandada, kui tahad anda oma loovusele võimaluse selles maailmas midagi ära teha, pead seda tegema. Ainus motivatsioon, mida sa selleks vajad, on teadmine, et miljonid küsitava intelligentsi ja andega inimesed on edu mängus võitnud. Kui nemad sellega hakkama saavad – saad sina ka!

Monika Kuzmina Peatoimetaja