1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. Panchakarma terviseprotseduur puhastab keha ja aitab terveneda
Panchakarma terviseprotseduur puhastab keha ja aitab terveneda

Panchakarma terviseprotseduur puhastab keha ja aitab terveneda

20.-25. augustini korraldatakse Lääne-Eestis asuvas turismitalus koduse panchakarma retriit, mis algab 20. augustil kell 18.00 ja lõpeb 25. augustil lõuna paiku. Panchakarma on ajurveedalik puhastav, uuendav ja noorendav terviseprotseduur. Sanskritikeelne sõna panchakarma tähendab viit tegevust, mille käigus tasakaalustatakse organismisisesed loodusjõud ja luuakse eeldused ja keskkond füüsiliseks ja vaimseks tervenemiseks.

Panchakarma on sügavaim protseduur, mida ajurveedas kasutatakse. Pehmete ja leebete kehaprotseduuride, kindla päevakava ja toitumisega on võimalik terveneda kroonilistest tervisehädadest ja muuta ebasobivaid mõtte- ja käitumismustreid. Tavaliselt tehakse panchakarmat spetsiaalses kliinikus kuu aega. Paljudele pole see aga kättesaadav, sest on kulukas ja aeganõudev.

On olemas ka lihtsam lahendus nn. koduse panchakarma näol, mida viiakse läbi vähem reglementeeritud tingimustes. Koduses panchakarmas kasutatakse organismi sisemiseks puhastamiseks gheed (võiõli) ja protsessi toetatakse toitumise, pranayama, meditatsiooni, massaži ja joogaga. See on hea võimalus puhastada oma organismi ja ning seeläbi suurendada võimet kuulda oma keha.

Aeg enesevaatluseks ja lõõgastumiseks

Panchakarma on aeg enesevaatluseks ja lõõgastumiseks. Oluline on veeta aega looduses ja vältida liigset stimulatsiooni nagu telekas või raske töö. Võtta aega, et peegeldada, mediteerida, puhastada meelt, keha ja vaimu seest ja väljast. Retriidi käigus läbivad osalejad koduse panchakarma puhastusprotseduuri toetatud keskkonnas väljaspool argiaskeldusi. Saadud kogemus annab kindluse seda vajadusel iseseisvalt kodus korrata.

Mida retriit täpsemalt sisaldab?

Retriit sisaldab personaalset tervisekonsultatsiooni, tervisliku olukorra hinnangut panchakarma alguses ja personaalseid soovitusi väljumisel; protseduuride tutvustamist ja nende juhendatud praktiseerimist; massaaži kõikidel päevadel; joogat, pranayamat ja meditatsiooni; toitumise ja toidu valmistamise õpetust; teemakohaseid vestlusringe; sauna, toitu ja ööbimist, mõnusat seltskonda ja rahulikku sissevaadet endasse.

Millised on eelmisel panchakarmal osalenud inimeste muljed?

“Mirjami kehasõbralik ja armastav suhtumine viib Sind väga sügavale enesevaatluses, tervendamises, aktsepteerimises. Tänapäeva ühiskonna saavutamise, tegemise, pingutamise mentaliteet viib meid eesmärkide poole suundumisel tihti endast kaugemale, teeme endale liiga ja ei saavuta seatud eesmärke. Panchakarma ei ole “range eesmärgistatud puhastumine”, vaid pehme ja kehasõbralik teekond, mis viib su sügavale enserännakule nii oma kehas kui emotsioonides. Keha saab puhkust, tasakaalustub, taastub. Selle protsessi käigus puhastub ka meel, emotsioonid ja tulemuseks on sügav keha-meele harmoonia ja tasakaal. Loodus ei kiirusta, kuid kõik saab valmis. Samamoodi kulgeb mõnus panchakarma, sügava enese austuse ja hoolivuse kingitus oma kehale ja meelele,” räägib joogaõpetaja ja Isvara Joogakooli asutaja Karolin Tsarski.

Massaaži- ja Terviseakadeemia looja ja eestvedaja Alar Krautman lisab: “Tulin otse teisest laagrist ja jõudsin kohale, kui potis püha toitu keedeti… muudkui keedeti ja keedeti ja keedeti ja siis ma sain aru, et asi pole keetmises vaid selles, et aeg seisab. Siin polnud enam kiiret ega muresid ega üldse teist maailma. Olid vaid ayurveda rituaalsed toimingud ja jooga ja massaaž ja saun ja siis otsast peale täpselt see sama…ainult sina oled iga päev erinev ja rohkem tasakaalus. Tükk aega oli veel tasakaalus…”

Registreerimiseks helista +372 5222725 või kirjuta aadressil mirjam.ajurveeda@gmail.com

*Retriit tähendab süvenemist, tagasitõmbumist eemale igapäevaelust ja -melust, kärast, et saaks segamatult mõtiskleda, korrastada oma suhteid iseenda (ja vajadusel kõiksusega), leida üles see rahu ja kindlus, mis igapäevaelu probleemide rägastikus võib olla kaduma läinud.

Head Uudised GoodNews