1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Osho lihtsalt nipid kiireks meditatsiooniks
Osho lihtsalt nipid kiireks meditatsiooniks

Osho lihtsalt nipid kiireks meditatsiooniks

Osho raamatust “Meditatsioon hõivatud inimesele” leiab stressi vähendavaid tehnikaid inimene, kellel pole mediteerimiseks aega. Meditsiiniteadlane John Anrewsi hinnangul on tegemist vapustava raamatuga, kust leidub palju lihtsaid tehnikaid, mis aitavad lõõgastuda ja minna seisundisse, mida nimetatakse meditatsiooniks. Samuti annab raamat vastused kõigile neile keerukatele küsimustele, kuidas meditatsioontegelikult toimib, kuidas sellest aru saada ja kuidas võib see meie hõivatud elus kasulik olla.

Jagan sinuga Osho raamatust igapäevaseid meditatsiooni tehnikaid, mis aitavad mediteerida lihtsalt ja loomulikult.

Lihtne ja loomulik 

Alati, kui sul on aega, lõdvesta mõne minuti jooksul oma hingamissüsteem, aga muud mitte midagi – pole tarvis lõdvestada kogu keha. Rongis, lennukis või autos ei saa keegi aru, kui sa midagi sellist teed. Lihtsalt lõdvesta oma hingamissüsteemi. Olgu see niisugune nagu see on loomulikult. Seejärel sule silmad ja jälgi, kuidas sa hingad sisse ja välja, sisse…

Ära keskendu! Kui keskendud, tekitad probleeme, sest siis hakkab kõik sind häirima. Meditatsioon pole keskendumine. See on lihtsalt teadlikkus. Sa lihtsalt lõdvestud ja jälgid hingamist. Selle jälgimisega ei välista sa midagi. Auto müriseb – tore, lepi sellega. Teised sõidukid mööduvad – hästi, see on osa elust. Kõrvalistuja norskab – lepi sellega. Ära sõdi millegi vastu.

Võtmeks on hingamine 

Jälgi last: nii on õige hingata. Kui laps hingab, siis ta rinda see üldse ei mõjuta. Kõht käib üles-alla. Laps hingab kõhu kaudu. Kõigil lastel on kõhuke ees: see on nende hingamise ja energiatagavara tõttu. Nii on õige viis hingata. Pea meeles, et sa oma rinda liiga palju ei kasutaks; seda tuleks kasutada vaid harva – hädaolukorras. Kui jooksed elu eest, et end päästa, siis võid seda kasutada. See on vahend hädaolukorraks. Siis võid kasutada pinnalist kiiret hingamist ja joosta. Rind on mõeldud ainult hädaolukorraks, sest hädaolukorras on raske loomulikult hingata. Kui hingad loomulikult, oled rahulik ja enesega üks. Ja kui sa hädaolukorras hingad loomulikult – näiteks kui maja põleb -, siis sa pole suuteline midagi päästma.

Niisiis on loodus varustanud meid hädaolukorraks; rind on vahend hädaolukorraks. Kui on ohuolukord, peaks loobuma loomulikust hingamisest ja hingama rinna kaudu. Siis suudad paremini joosta, võidelda, põletada kiiresti energiat. Ja hädaolukorras on ainult kaks võimalust – põgene või võitle. Mõlemad vajavad väga pealispindset, aga intensiivset energiat, väga häiritud, pingsat seisundit.

Kui hingad aga pidevalt rindkere kaudu, on sul peas pinged. Kui hingad pidevalt rinnaku kaudu, oled alati hirmul, sest rinnahingamine on mõeldud vaid hirmuolukordadeks. Ja kui oled teinud sellest harjumuse, siis sa pidevalt kardad, oled pinges, alati valmis põgenema. Vaenlast pole, aga sa kujutad ette, et on. Nii tekitatakse paranoiat.

Jälgi, kuidas laps hingab – see on loomulik hingamise viis – ja hinga ise ka niimoodi. Lase kõhul sisse hingates tõsta ja välja hingates alla langeda. Ja olgu see sellises rütmis, et sellest saab peaaegu su energia laul, tants rütmi ja harmooniaga – ja sa tunned end nii lõdvestunult, nii elusana, nii vitaalsena, et sa poleks kunagi arvanud, et niisugune vitaalsus on võimalik.

Lõdvestunud tähelepanu

Kuhu iganes su tähelepanu langeb, koge kohe. Selle tehnika puhul pead kõigepealt arendama tähelepanu. Sa pead arendama tähelepanelikku hoiakut. Tähelepanu tähendab seda, et kui vaatad näiteks lille, siis vaatad lille ega tee mitte midagi muud – nagu oleks mõistus peatunud, nagu poleks sel hetkel olemas mõtlemist, vaid on ainult lihtne lillekogemus. Sa oled siin, lill on siin, ja teie kahe vahel pole mõtteid. Kui sa suudad seda teha, siis äkki leiad, kuidas su tähelepanu tuleb lille juurest tagasi, põrkub sellelt sinule tagasi. Sellest saab ring. See juhtub siis, kui mõtteid pole. Siis ei vaata sa ainult lille, vaid ka vaatajat. Siis on vaataja ja lill muutnud kaheks objektiks ja sinust on saanud mõlema jälgija. Aga kõigepealt tuleb treenida tähelepanu. Tähelepanu tähendab vaikset virgust, kui pole segavaid mõtteid. Arenda seda. Sa saad seda arendada vaid seda tehes, teist teed pole. Tee seda rohkem, ja sa arendad seda. Millega sa iganes tegeled, kus iganes sa oled, püüa seda arendada.

Sa sõidad auto või rongiga. Mida sa seal teed? Püüa arendada tähelepanu, ära kaota aega. Kui sõidad bussiga, arenda tähelepanu. Lihtsalt ole seal. Ära mõtle. Vaata kedagi, vaata rongi või vaata välja, aga ole see vaatamine, ära mõtle midagi. Peata mõtlemine. Ole kohal ja vaata. Su vaatamine muutub otseseks, läbitungivaks, ja igal pool peegeldub su vaatamine sulle tagasi. Iga vaatamine tuleb tagasi, kõike peegeldatakse, sellele vastatakse, jää paigale, ole kohal. Selleks pole vaja eraldi aega võtta. Mida iganes sa teed – sööd, oled vannis, seisad duši all – lihtsalt ole tähelepanelik. Aga milles on probleem? Probleem on selles, et me teeme kõike mõistusega ja kavandame pidevalt tulevikku. Sa võid sõita bussiga aga su mõistus võib korraldada teisi reise; programmeerib, planeerib. Lõpeta see ära.

Üks zen-munk, Bokoju, on öelnud: “See on ainus meditatsioon, mida ma tean, Kui ma söön, siis ma söön. Kui ma kõnnin, siis kõnnin. Ja kui ma tunnen, et olen unine, siis magan. Mis juhtub, see juhtub. Ma ei sekku kunagi.” Sellega on kõik öeldud – ära sekku. Ja lase juhtuda sellel, mis juhtub; lihtsalt ole kohal. See annab sulle tähelepanelikkuse. Ja kui sul on tähelepanu olemas, siis on sul see tehnika käes.

Sellel, miks see tehnika võib kasulik olla, on sügav põhjus. Sa viskad palli vastu seina – ja pall tuleb tagasi. Kui vaatad lille või kellegi nägu, siis antakse ära teatud energia – sinu vaade on energia. Ja sa ei tea, et kui vaatad, siis annad sellega energiat ära. Teatud osa su eluenergiast on ära antud. Seetõttu oledki sa nii kurnatud, kui oled päev otsa vaadanud: inimesed, reklaamid, rahvamass, poed. Kui sa midagi vaatad, siis see kurnab sind, sa tahad silmad kinni panna, lõdvestuda. Mis toimub? Sa oled energiat minema visanud.

Kui vaatad, siis viskad ära teatud hulga energiat. Oota, ole vaikselt, lase energial tagasi tulla, ja sa üllatud. Kui saad lasta energial tagasi tulla, siis pole sa kunagi kurnatud. Tee seda. Proovi seda teha homme hommikul. Ole vaikselt, vaata midagi. Ole vaikselt, ära mõtle sellele, oota kannatlikult  energia tuleb tagasi; tegelikult annab see sulle vitaalsust juurde. Kui sa ei mõtle, tuleb energia tagasi; pole mingit takistust. Ja kui oled kohal, siis imad seda uuesti sisse ning sellel on noorendav jõud. Ja su silmad, mis olid väsinud, on nüüd rohkem lõdvestunud, vitaalsemad, täidetud suuremast energiast.

Ole lihtne ja loomulik, hinga nagu laps ning arenda tähelepanu! 

Monika Kuzmina Peatoimetaja