1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Oma põhiväärtustele lojaalseks jäämine kingib vabaduse
Oma põhiväärtustele lojaalseks jäämine kingib vabaduse

Oma põhiväärtustele lojaalseks jäämine kingib vabaduse

Fotod: Pixabay

Tunda oma põhiväärtusi on ülimalt tähtis. Põhiväärtused näitavad teile, mida te tõeliselt tahate ja mis teid motiveerib, ning selgitavad, miks te päevast päeva nii käitute ja reageerite. Kas te olete olnud kunagi olukorras, kus midagi juhtub tööl ja teie reageerite sellele vaoshoitult, samas kui teie töökaaslane läheb täiesti endast välja? Teie esimene mõte on ilmselt selline: “No nüüd ta reageeris küll üle!” või “Miks selline reaktsioon?” Võib-olla aga juhtus see, et toimunu läks vastuollu teie kolleegi põhiväärtustega, kuid mitte eriti teie omaga, püstitavad raamatu “Emotsionaalse intelligentsuse treening” autorid küsimuse.

Kui te tunnete oma põhiväärtusi ja teate, mis on teile tõeliselt tähtis, siis saate keskenduda asjadele, millest te tõeliselt hoolite, selle asemel, et raisata aega asjadele, inimestele ja tegevustele, mis ei ole teie jaoks tegelikult esmatähtsad. Mõnikord, sageli teiste inimeste juuresolekul, lähevad inimesed liiga hoogu sellega, mida nad tunnevad, et peaksid tegema, mitte sellega, mida nad tõeliselt tahaksid teha. Teiste sõnadega, oma põhiväärtustele lojaalseks jäämine annabki teile vabaduse, on autorid veendunud.

Kui te tunnete oma põhiväärtusi, siis saate keskenduda asjadele, millest te tõeliselt hoolite.

Küsige endalt, millised on teie põhiväärtused? 

Võtke korraks aega maha ja vastake küsimustele: mis on teie jaoks elus tõeliselt tähtis? Kõige populaarsemad vastused on pere, karjäär, sõbrad või raha. Need on küll olulised asjad, kuid nad ei ole põhiväärtused, sest põhiväärtused on hoopis see, mida nad esindavad.

Kuidas põhiväärtused tekivad? 

Mõned inimesed usuvad, et me sünnime koos oma põhiväärtustega. Teised väidavad, et inimeste põhiväärtusi kujundab see, kuidas neid elu jooksul kujundatakse. Mõjude all peetakse silmas peret, sugulasi, õpetajaid, sõpru, kooli- ja töökaaslasi, meediat, elukogemusi, kultuuri jne.

Mõned uurijad väidavad, et meie põhiväärtused on paigas juba hilises lapsepõlves ja et ehkki nad ei muutu elu lõpuni, võib muutuda nende prioriteetsus. Morris Massey (1979), kes uurib põhiväärtusi, väidab, et põhiväärtused kujunevad välja lapse kujunemiseas ja et neid saab muuta ainult mingi “suur emotsionaalne sündmus”.

Hoia meeles, et te olete unikaalne 

Igal inimesel on ainult temale iseloomulik põhiväärtuste kogum, mis on sama kordumatu nagu DNA ja sõrmejäljed. See teebki meid ainulaadseks ja eristab teistest inimestest. Mitte kunagi ei ela sellel planeedil teist täpselt samasugust inimest nagu teie!

Mitte kunagi ei ela sellel planeedil teist täpselt samasugust inimest nagu teie!

Austa ka teiste põhiväärtusi

Mõelge oma suhtele mõne teise inimesega ja sellele, millised võivad olla tema põhiväärtused. Kas on nii, et ühed teie põhiväärtused on sarnased, teised väga erinevad ja kolmandad isegi potentsiaalsed konfliktiallikad?

Võib-olla on teie töökaaslaste või sõprade hulgas keegi, kellega te millegipärast ei saa hästi läbi ja te ei tea täpselt, miks. Võib-olla on selle põhjuseks asjaolu, et sellel inimesel on teist väga erinevad põhiväärtused. Juba see arusaam võib aidata probleeme lahendada ja olla esimeseks sammuks inimestega leppimisel ning elus suurema vabaduse saavutamisel.

Monika Kuzmina Peatoimetaja