1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Olge kõikjal vabad
Olge kõikjal vabad

Olge kõikjal vabad

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

“Olge kõikjal vabad” on lühikokkuvõte Thich Nhat Hanhi õpetusest ning põhineb ühel vanglas peetud kõnel. See näitab, kuidas teadlikkust arendades saab inimene luua vabadust kõikjal, sõltumata oma asukohast, ning võtab esimest korda kokku kõik selle tänapäeval suurima budistist õpetlase ideed ja harjumused.

Thich Nhat Hanh on Vietnami päritolu budistlik munk ja üks tänapäeva tuntumaid budistlikke õpetajaid, kes võitleb sotsiaalsete olude parandamise eest maailmas. Pariisi rahuläbirääkimistel oli ta Vietnami Budistliku Rahudelegatsiooni juht ning Martin Luther King esitas ta 1967. aastal Nobeli rahupreemia kandidaadiks.

Tegele oma vihaga
 
Viha on jõud, mis paneb meid ja inimesi meie ümber kannatama. Kui me vihastame, siis tuleb selle viha eest hoolitseda. Me ei tohi lasta vihal kannatusi põhjustada või meid ennast hävitada. Kui hoolitseme oma viha eest ja leiame kergendust, siis tunneme õnnelikult elades suurt rõõmu. Viha eest hoolitsedes tuleks pöörata suurt tähelepanu hingamisele ning vaadata tähelepanelikult iseendasse. Viha eest hoolitsemiseks vajame jõudu nimega teadlikkus. Teadlikkus on jõud, mis aitab meil olla teadlik meie ümber toimuvast. Igaüks suudab olla tähelepanelik. Need meie hulgast, kes iga päev harjutavad, suudavad olla tähelepanelikumad, kui need, kes ei harjuta. Nendes, kes ei harjuta, on samuti teadlikkuse seeme, kuid selle vägi on väga nõrk. Juba kolmepäevase harjutamise järel hakkab teadlikkuse jõud suurenema.

Teadlikkus võib olla osa igast teie tegevusest. Kui joote vett ja teate, et te sel hetkel vett joote, ning te ei mõtle millelegi muule, siis te joote teadlikult. Kui te kogu oma olemuse, kogu keha ja vaimuga veele keskendute, on selles teadlikkus ja kontsentratsioon ning joomist võib kirjeldada teadliku tegevusega. Te ei joo vett mitte ainult suuga, vaid kogu oma keha ja teadvusega. Igaüks suudab teadlikult vett juua. Thich Nhat Hanh’ile õpetati seda, kui temast sai munkade õpilane.

Samuti on teadlikult võimalik süüa, kõndida ja tööd teha.

Kasvata vabadust 

Thich Nhat Hanh’i jaoks ei ole õnne ilma vabaduseta olemas. Tema sõnade järgi pole vabadus meile kellegi poolt antud. Me peame seda ise kasvatama. Istudes, kõndides, süües või väljas töötades me kasvatame oma vabadust. Vabadus on see, mida me iga päev teostame. Vabadusena mõistab budistist õpetlane vabadust vaevast, vihast ja meeleheitest.

Kui teis on viha, siis peate viha ümber muutma, et oma vabadus tagasi saada. Kui teis on meeleheide, siis tuleb teil sellest jõust aru saada ning mitte lasta sel enda üle võimust võtta. Teil tuleb harjutada nii, et te suudaksite meeleheite  jõu ümber muuta ning saavutada vabaduse meeleheitest.

Vabaduse kasvatamist saate harjutada oma argipäeva elu elades igal hetkel. Iga astutud samm aitab teil vabadust tagasi võita. Iga hingetõmme võib aidata vabadust arendada ja kasvatada. Süües sööge vaba inimesena. Kõndides kõndige vaba inimesena. Hingates hingake vaba inimesena. Seda on kõikjal võimalik teha.

See, kuidas te kõnnite, istute ja sööte, avaldab inimestel sügavat muljet. Kuigi te elate ehk samades tingimustes ja samas kohas, on teie sees peale teadlikkuse harjutusi tehes miski muutunud. Ka teised näevad teie muutusi. Nad märkavad, et rõõm ja õnn on teie jaoks võimalik, ning tahavad teiega sarnaneda, sest te ei ole enam viha, rusutuse ega meeleheide ohver,  te olete iseenda peremees.

Märka imesid 

Buddha sõnade kohaselt on elu võimalik ainult siin ja praeguses hetkes. Minevik on juba möödas ja tulevik pole veel käes. Elamiseks on ainult hetk ja see hetk on praegu. Esimese asjana tuleks pöörduda tagasi praeguse hetke juurde. Seda tehes oleme eluga sügavas ühenduses. Kui suudame tagasi pöörduda praegusesse ajahetke, olla siin ja praegu, siis võime kokku puutuda paljude elu imedega.

Paljud meist arvavad, et õnne ei ole praegu võimalik. Enamik meist usub, et enne, kui võime ennast õnnelikuna tunda, tuleb veel teatud tingimused täita. Seepärast oleme tulevikku naelutatud ega suuda püsida praeguses ajas  ning siinses kohas. Seepärast astume üle paljudest elu imedest. Kui jätkame tulevikku põgenemist, ei suuda me elu imedega ühendust saada – me ei suuda olla praeguses hetkes, kus on tervenemine, muutumine ja rõõm.

Teie olete ime 

Armsad sõbrad, te pole midagi muud, kui ime. Võib olla aegu, mil te ennast väärtusetuna tunnete. Kuid te ei ole midagi vähemat kui ime. Tõsiasi, et te olete siin – elusad ja hingavad – tõendab teie imelisust. Hea ja halva valiku tegemine sõltub meist. Kui me iga päev endas negatiivsuse seemet kasvatame, siis on negatiivsus selleks reaalsuseks, milles me kakskümmend neli tundi päevas elame. Kuid kui teame, kuidas  iga päev endas positiivsuse seemet kasta,saab  positiivne elu reaalsuseks.

Lugedes raamatut “Olge kõikjal vabad”, sain endale justkui uue elujõu. Soovitan raamatut kõikidele, kes otsivad vastuseid vabadusega seotud küsimustele ning neile, kelle jaoks on elu olulisim hetk just siin ja praegu. Raamat jagab praktilisi nõuandeid viha jõu eest hoolitsemiseks ning teadlikuks saamise kohta. 
 
Kes aga soovib budistliku munga Thich Nhat Hanh’i kogukondade kohta rohkem teada saada, siis see leiab informatsiooni SIIT: 
 
Plum Village
13 Martineau
33580 Dieulivol, France
www.plumvillage.com

Green Mauntain Dharma Center
P.O. Box 182
Hartland Fuor Corners, VT 05049

Deer Park Monastery
2499 Melru Lane
Escondido, CA 92026

Monika Kuzmina
GoodNews peatoimetaja

Head Uudised GoodNews