1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. MÜÜGIKOOLITAJA ANNAB NÕU I Kuidas lõpetada enda odavmüük ja saada turu parimat palka?
MÜÜGIKOOLITAJA ANNAB NÕU I Kuidas lõpetada enda odavmüük ja saada turu parimat palka?

MÜÜGIKOOLITAJA ANNAB NÕU I Kuidas lõpetada enda odavmüük ja saada turu parimat palka?

Ekke Lainsalu on Eesti üks tuntumaid müügikoolitajaid, kes on aidanud paljudel ettevõtetel müügitiime luua ja koolitanud 20 aasta jooksul kümneid tuhandeid müügiinimesi. Ta on kirjutanud raamatud „Kuidas jõuda müügis tippu?“ ja „Hinna kaitsmise saladused“, tema viimane teos kannab aga pealkirja „Palgatööga rikkaks”.

Sa pole oma palgaga rahul? Sel juhul on aeg asuda sel teemal läbirääkimisi pidama. Need, kes seda teevad, saavad keskmiselt 15% kõrgemat palka kui need, kes seda ei tee. Pane oma palgale 15% juurde ja vaata, mis numbri saad. „Palgatööga rikkaks” annab täieliku varustuse, kuidas saada senisest palju suurem töötasu ja teenida reaalselt tuhandeid eurosid rohkem.

Avaldame mõtteid raamatust.

  • Ülemus tuleb su juurde. Päikeseliselt naeratades ütleb ta: „Nüüd on käes aeg, mil sa oled ära teeninud väärilise tasu oma töö eest. Sa oled teinud nii head tööd, et aeg on viia su sissetulek järgmisele tasemele. Sind ootab järgmisel kuul ees tõeliselt suur palgatõus!“ Kas see juhtub päriselt? Ainult sinu erootilises unenäos. Reaalselt on suurem šanss lotoga võita kui sellist stsenaariumi päriselt kogeda. Tõenäoliselt tuleb ülemus su juurde hoopis vingus näoga ja ütleb, et kuna firmal läheb hetkel sitasti, siis sellel aastal palgatõusu loota ei ole.
  • Enamus teenusepakkujaid on valmis oma klientidele soodsamaid tingimusi pakkuma, et neid hoida. Ainuke asi on siinjuures see, et seda tuleb küsida. Olin üle kahekümne aasta ühe mobiilioperaatori klient ja sain neilt iga kuu arveid… kuni lõpuks avastasin, et tuttavad maksavad sama teenuse eest palju vähem. Kui ma kisa tõstsin, siis langetati minu teenustasu ka rohkem kui poole võrra. Esimese pöördumise peale öeldi loomulikult seda, et hinda langetada ei saa ja et see on nende parim pakkumine. Miskipärast kukkus aga hind rohkem kui poole võrra siis, kui saatsin neile kirja, et lähen teise operaatori juurde.
  • „Mis juhtub siis, kui ma küsin? Äkki hakatakse mu peale viltu vaatama ja ma kaotan lõpuks sellegi koha? Ah, parem ei hakka torkima, saan veel pärast jama kaela!“ Ühest küljest saan sellest aru, aga teisalt on see orjamentaliteet. Parem on olla nähtamatu, muidu saan veel ülevaatajalt piitsaga üle turja. See mõtteviis takistab sul elus täit potentsiaali saavutamast ja on sulle suureks nuhtluseks. Sa ei saa elus enamasti mitte midagi ilma küsimata. Sa pead võtma ise initsiatiivi, mitte ootama almust, vaid minema, küsima ja end kehtestama. Julgustan sind seda tegema.
  • Inimesed teevad tihtipeale ennast ise maha ilma igasuguse reaalse põhjuseta. See on sisuliselt negatiivne enesesugestioon ja firmal endal polegi vaja midagi teha, sest inimene ise saab endale tahapanemisega väga edukalt hakkama. Sa ise ehitad endale tara ette ja määgid seal sees, samal ajal kui sult seitse nahka kooritakse.
  • Ma ei hakka rääkima siin sellest, kuidas küsida palka siis, kui teil on firma väljasõit ja ülemus on saavutanud korraliku teise astme joobe ning on lõbus nagu kloun või tirib sekretäri tantsuplatsilt külmkapi suunas. Ma räägin sellest, kuidas seda teha asjalikul ajal.

KÕRGE PALGA REEGEL

SU PALK SÕLTUB TURU KESKMISEST AINULT VÄHESEL MÄÄRAL.

ÜLEJÄÄNU MÄÄRAB SEE, KUI KALLILT SA OSKAD END MAHA MÜÜA.

Näiteks: „Ma pakun välja kaks varianti: kas korrigeerime mu palka 400 euro võrra või siis 300 euro võrra koos iganädalase lisa vaba päevaga. Kumma juurde me jääme?“

Lihtne ja tõhus. Su ülemus ei mõtle enam sellele, et metsa, mina talle 400 eurot küll anda ei saa! Ta mõtleb, kumb variant talle mõistlikum tundub. Oluliselt parem, kas pole?

UKSEGA NÄKKU

Näiteks annetuse koguja küsib: „Kas te annetaksite meie heategevusfondile 50 eurot?“

„Mitte mingil juhul!“

„Hea küll, aga 5 eurot?“

Kuna viis eurot tundub väga mõistlik selle suure summa kõrval, siis on annetuse saamine üsna tõenäoline.

Sama lähenemist võid proovida palga küsimisel. „Ma soovin palga korrigeerimist 900 euro võrra!“

„Lolliks oled läinud või?“

„Olgu. Aga 190 eurot ei tohiks probleem olla?“

Annan sulle erinevaid lähenemisi, mida saad palganumbri väljaütlemise edasilükkamiseks kasutada töövestlusel.

„Mis palka te soovite?“

„Sõltub“

„Sõltub millest?“

„Sõltub sellest, kui palju saab teha kaugtööd, kui palju saab vabu päevi, palju on tegelik koormus ja paljust muust. Ilmselt saab nendele küsimustele ammendava vastuse anda mu tulevane otsene juht, kuid ma usun, et me jõuame palgas kokkuleppele.“

Erlis Laur 

Head Uudised GoodNews