1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. MOTIVATSIOONIVIDEO! Kodanikuõigusteaktivist Maya Angelou: armastus vabastab
MOTIVATSIOONIVIDEO! Kodanikuõigusteaktivist Maya Angelou: armastus vabastab

MOTIVATSIOONIVIDEO! Kodanikuõigusteaktivist Maya Angelou: armastus vabastab

Kui Maya Angelou polnud veel kirjanik, luuletaja ja kodanikuõigusteaktivist, vaid 17-aastane, sündis tal poeg. Maya ütles emale, et nüüd ta lahkub. Emal oli kunagi olnud probleeme ja tema lapsed elasid vahepeal aastaid vanaema juures, kuid nüüd oli emal tohutu maja, 14 toaga. Maya oli aga leidnud endale elamise ja majaomanik lubas olla lapsehoidja.

Ema ütles: „Olgu, aga pea meeles seda, et kui sa astud üle minu maja läve, siis oled sa selline, nagu sa oled, minu kasvatatud. Sa teed vahet heal ja halval. Tee siis head. Ära lase kellelgi end kasvatada ega muuta. Ja tea seda, et sa võid alati koju tulla.”

Maya käis mitu korda kodus ebaõnnestumistest rääkimas, kuid ema ei öelnud kunagi: „Ma ju ütlesin sulle.” Ta oli alati rõõmus: „Mu kullake on kodus! Ma küpsetan sulle midagi.”

„Emaarmastus oli see, mis andis mulle vabaduse elada,” räägib Angelou.

Kui Maya poeg oli 5-aastane, käisid nad Maya ema juures regulaarselt kord kuus. Ema hoidis Maya last ja tegi neile alati süüa. Kord valmistas ta Maya lemmiktoitu ja kui ta Mayat ära saatis, ütles ta: „Sa oled kõige vägevam naine, keda ma tean. Sama vägev kui Eleonor Roosevelt või minu ema.”

„Ma läksin trammi peale ja ma mäletan, kuidas päike langes selle puust istmetele. Mõtlesin, et mis siis, kui tal on õigus? Ta on nii karm, et ta ei valeta. Võib-olla minust saab tõesti keegi. Ta andis mu vabaks. Vabastas mu. Ta ütles, et minus võib leiduda midagi väärtuslikku ja mitte ainult minu jaoks,” ütleb Angelou.

Kui ema oli kopsuvähi lõppfaasis, läks Maya talle San Franciscosse külla. Arst ütles, et emal on elada kolm nädalat. Maya kutsus ema enda juurde Põhja-Carolinasse. Ema elas seal poolteist aastat. Kui käes olid viimased hetked, meenus Mayale see, kuidas ema oli vabastanud tema ja ta lootis, et tal õnnestub vabastada ema. „Ta vääris seda minult,” sõnab Angelou.

Mõned inimesed vajavad nõusolekut selleks, et nad saaksid lahkuda. Maya ütles emale: „Sa tegid seda, milleks jumal sind siia lõi. Sa olid hea tööline. Sa olid ilmselt hea armastaja, sest paljud mehed ja minu teada ka paar naist riskisid eluga, et sind armastada. Sa olid vaene kui kirikurott, kui sul olid väiksed lapsed, aga suurepärane ema teismelistele. Sa võid lahkuda, kui soovid.” Maya lahkus haiglast, aga miski ütles talle, et ta peaks kohe tagasi minema. Kui ta tagasi tuli, ütles medõde, et ema suri just.

„Armastus vabastab. See ei hoia kinni,” lausub Angelou. „Armastus ütleb, et ma armastan sind. Ma armastan sind, kui sa elad Hiinas või linna teises otsas. Mulle meeldiks olla su lähedal. Mulle meeldiks, kui su käed on mu ümber. Meeldiks kuulda sinu häält kõrvus. See pole hetkel võimalik, aga ma siiski armastan sind. Mine.”

Head Uudised GoodNews