1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Monika Kuzmina: Millised on väikese tiibadeta inimese tunnused?
Monika Kuzmina: Millised on väikese tiibadeta inimese tunnused?

Monika Kuzmina: Millised on väikese tiibadeta inimese tunnused?

Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Justkui tahaks lennata aga ei suuda. Millest see tuleb?

Väikese inimese tunnused on ahnus, kadedus, väiklus ja viha. Kindlasti on neid tunnuseid veelgi aga täna peatun neil.

Vaimult väikene inimene on vihane inimene. Ta on enamuse ajast vihane. Enamus asju tema ümber ajavad teda vihale. Teate neid vihaseid vanainimesi? Või neid, kel paistab, et kõik on justkui kogu aeg kohutavalt halvasti? Kutsungi taolisi inimesi kibestunud väikesteks vanainimesteks. Tegelikkuses ei pruugi nad veel pensionieas olla.

Mul on üks lootus. Loodan, et ma ei muutu selliseks. Kui aga peaks juhtuma, et ma ka vastikuks inimahistajaks hakkan, siis loodan, et mul piisavalt armastavaid sõpru. Sõpru, kes mind minu südamejuurte sees olevasse rõõmu ja rahu seisundisse oskavad tagasi juhatada. Kasvõi väevõimuga. Loodan, et ma eksides kiiresti õpin ja ikka uuesti paremaks saan. Loodan, et ka sinul on selline lootus.

Olgu. Kes meist siis poleks olnud kade? Kes meist pole tundnud midagi veidi saades, et tahaks aina rohkem ja rohkem? Kes meist ei vihasta? Kes meist poleks väiklusest vallutatud seisundis kedagi ahistanud, alla surunud või mõnel muul viisil teist inimest väiksemaks teinud, kui ta tegelikkuses on? Kõiki neid ja teisi hävitavaid tundeid tunneme me kõik – see on selge. Mis aga juhtub inimesega, kes ei soovi, oska ega suuda ahnuse, kadeduse, väikluse ja viha nõiaringist välja rabeleda?

Juhtub see, et elu mitte kuidagi ei kipu tegelikkuses paremaks minema. Ikka ja jälle tulevad teele samad probleemid. Ikka põrkutakse eluteel kokku samasuguste kehvade väärtushinnangutega inimestega. Ikka tehakse samasid vigasid hommikul ja siis õhtul uuesti. Vahel tundub inimesele, et päike korraks paistab koduõuel ja kohe on uuesti torm. Mõnikord saab isegi korraks naeratada aga südamest tulevat naeru siiski ei tunne. Sõbrad on pigem tuttavad, kindlasti aga mitte hingesugulastest armsamad. Alustad aga uusi projekte ja lõpetad tulemusteta ikka ja jälle. Usud uude inimesesse ja petta saad just nii nagu vanati. Ja siis küsid, miks mu elu paremaks ei lähe?

Ei saagi minna! Elu ei saa minna paremaks, kui inimene ei muutu paremaks. Ei saa soovida õnnelikku elu, kui elu on täis viha. Ei saa tunda jumalikku rõõmu headusest ja hetkedest meie ümber, kui meie südames on kadedus. Ei saa kunagi tõeliselt midagi omada, kui me meile kuuluvat ja mis veel hullem, mitte kuuluvat, vaimuväega ahnusest vägistame. Ei saa kunagi tunda inimsoo suurvaime, kui tegeleda teiste inimeste ahistamise, alandamise või mis iganes viisil väikemaks tegemisega.

Halb uudis on see, et keskpärased inimesed miskipärast “söövad” geeniuseid. Hea uudis on aga see, et meis kõigis on peidus geenius. Mille valid sina? Oled sa suur või väike? Ja kui sa oled väike, siis millal sa kavatsed suureks saada? Ja kui sa oled suur, siis millal sa oma geeniuse vabaks lased?

Mina usun sinu sees olevasse geeniusesse!
Usu sina ka!

Monika Kuzmina
GoodNews peatoimetaja

Head Uudised GoodNews