1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Millised on liidrite kuldaväärt tarkused?
Millised on liidrite kuldaväärt tarkused?

Millised on liidrite kuldaväärt tarkused?

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

John C. Maxwelli raamat “Liidrite kuldaväärt tarkus” aitab saada arukaimaks juhiks, mis võimalik. Raamat on Johni kokkuvõte aastepikkusest juhtimiskeskkonnas veedetud elust ja katse-eksituse meetodil omandatud õppetundidest. Kui oled juht või soovid selleks saada, siis sul on nendest õpetustest kindlasti kasu.

Kui tipus on üksildane, teed sa midagi valesti 

Üksindustunne ei ole ametikoha probleem, see on isiksuse probleem. Head juhid viivad ka teised tippu. Keegi pole kunagi tõusnud tippu üksi ning tippu jõudmine on vajalik selleks, et viia sinna ka teisi. Juhi usaldusväärsus algab isiklikust edust ja see lõped, aidates teistel saavutada isiklikku edu.

Juhtimine on nii suhtepõhine kui positsiooniline. Inimene, kes valib suhtepõhise lähenemise, ei tunne end kunagi üksi.

Raskeim on alati juhtida iseennast 

Inimloomus on andnud meile võime mõõta kõiki teisi peale iseenda. Enamik inimesi kasutab enda ja teiste inimeste hindamisel kahte täiesti erinevat kriteeriumi. Teisi me kipume hindama vastavalt nende tegudele. Ennast aga vastavalt oma kavatsustele. Kui teemegi midagi valesti, usume, et meie motiivid olid head ja vaatame endale läbi sõrmede.

Selleks, et teisi juhtida, tuleb eeltingimusena kõigepealt ise ennast hästi juhtida.

Neli praktilist sammu iseenda paremaks juhtimiseks:

  • Õpi järgimist – ainult see, kes on olnud hea järgija, teab, kuidas teisi hästi juhtida. Hea juhtimine eeldab selle maailma mõistmist, milles järgijad elavad. Hea juht mõistab inimesi, kes on nende kingades kõndinud. Õpi alluma teiste inimeste juhtimisele ja sa muutud alandlikumaks – ja paremaks – juhiks.
  • Õpi enesedistsipliini – me oleme kõik oma elu kuningad. Meil on vastutus valitseda oma tegude ja otsuste üle. Selleks et teha järjepidevaid häid otsuseid, astuda vajadusel õigeid samme ning hoiduda väärsammudest, on vaja iseloomu ja enesedistsipliini. Kui oleme rumalad, tahame võita tervet maailma. Kui oleme targad, tahame võita iseennast.
  • Harjuta kannatlikkust – vähe väärtuslikke asju tuleb elus kiiresti. Ei ole sellist asja nagu silmapilkne silmapaistvus või kohene küpsus. Juhiks ei saada üleöö. Juhid peavad meeles pidama, et juhtimine ei tähenda, et finišijoon ületatakse esimesena. See tähendab viia inimesed koos sinuga üle finišijoone.
  • Otsi aruandlussuhteid – inimesed, kes juhivad iseennast hästi, teavad saladust: nad ei saa ennast usaldada. Iseenese hea juhtimine tähendab, et sa allutad end kõrgema taseme aruandlusele kui teised. Miks? Sest juht vastutab mitte ainult enda tegude eest, vaid ka nende eest, keda juhib. Juhiamet tähendab usaldust, mitte õigust.

Otsustavad hetked näitavad, milline juht sa oled 

Meie kriitilistel hetkedel tehtud valikud aitavad meid vormida ja annavad teistele teada, kes me oleme. Otsustavad hetked seavad meid rambivalgusesse. Need ajad ei vormi me iseloomu – need paljastavad selle. Otsustavad hetked kui elu ristteed annavad meile võimaluse pöörata tagasi või muuta suunda ja valida teine sihtkoht. Juhid saavad paremateks juhtideks seeläbi, et tunnevad ära otsustavad hetked ja reageerivad neile õigesti.

Kui saab hoobi tagumikku, siis tead, et oled ees 

Üks juhtimise hindadest on kriitika. Kui publik jälgib võidusõitu, siis kellele nad kinnitavad tähelepanu? Esimestele! Vähesed tunnevad huvi võidusõitjate vastu, kes on konkurentsist väljas.

Olla see, kes sa tegelikult oled, on esimene samm, muutumaks paremaks, kui sa praegu oled.

Ära tööta päevagi oma elust 

Tee seda, mida armastad. Oma kire järgimine on võti, kuidas avastada oma võimeid. Kirg on uskumatu eelis kellel tahes, eriti aga juhtidele. See hoiab meid jätkamas, sellal kui teised alla annavad. See on nakkav. See lükkab meid läbi ka raskeimatest aegadest ja annab energiat, mida me ei teadnud endal olevat.

Maailm kuulub kirglikele, eesmärgiteadlikele juhtidele, inimestele, kes pole mitte ainult tohutult energiat, vaid kes nakatavad selle energiaga ka neid, keda juhivad.

Seega, head juhid juhivad ennekõige iseennast, alles peale iseenda hästi juhtimise on nad võimelised astuma liidripositsioonile. 

Toimetas Monika Kuzmina 

Monika Kuzmina Peatoimetaja