1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Milles seisneb elu väärtus?
Milles seisneb elu väärtus?

Milles seisneb elu väärtus?

Meile kõigile on antud kingitus, mina nimetatakse eluks ning mõnel on see pikem kui teisel. Mitmed meist mõõdavad elu selle kestvuse järgi ning loodavad ja palvetavad selle pikkuse ja tervise eest, et nautida selle hüvesid. Mõned võivad oma eluteele tagasi vaadata kahetsuse ja pettumusega, samas kui teised näevad seda kui maitsetut sündmuste jada, mis liigub oma sündmustevaese lõpu poole. Raamatu “Kuidas saavutada oma elu eesmärke” autor Peter J. Daniels on veendunud aga, et elu peab mõõtma millegi tähendusrikkamaga, kui seda on aeg. Edukas ettevõtja ja maailma üks kõrgelttasustatavaima  kõneleja hinnangul seisneb elu väärtus milleski enamas, kui seda on elu pikkus.

On inimese, kes jätavad ajalukku kustumatu märgi

Mõned tulevad ja lähevad oma lühikese elu jooksul, kuid neil õnnestub jätta endast ajalukku kustumatu märk, mis avaldab mõju tulevastele põlvkondadele. Jeesus Kristus mõjutas ajaloo kulgu, kuigi tema maapealne aeg oli piiratud kolmekümne kolme aastaga.

Eluiga, aeg ja unistamine  

Aega, mis sulle siin maa peal on antud, ei ole sulle ilmutatud. Kuid jättes kõrvale õnnetuse tõttu suremise, on eluiga pidevalt pikenenud ning arstiteaduse kaasabil on see keskmiselt seitsekümmend eluaastat. Aga isegi meie arstid võivad eksida, hinnates elu lõppu nende arust selgete ja etteennustatavate tingimuste alusel. Kord kutsuti raamatu autor koos abikaasaga arsti kabinetti ning neile öeldi, et abikaasal ei ole lootust elada üle aasta, sest tema süda oli nii halvas seisundis. Kuid ta elas veel kümme aastat ning andis väga palju neile, kes tema ümber olid. Peter J. Daniels uskus, et see pikendus oli seotud naise unistusega.

Aktiivsuse eest “elu rendiaega” 

Sulle on antud su elu, kui suur selle ajalimiit ka ei oleks, tuleks elu elada targalt ning hästi. Raamatu autor soovitab elada nii, et me inimesena kasvaks ning teostaks kavatsusi enese ja teiste heaks. Kui vahetada see võimalus piiratud eesmärgi ja piiratud aja vastu ning mitte seda täiel määral kasutada, heidab see tegelikult kõrvale elu kasulikkuse ja väärtuse. Peter kirjutab raamatus, et on märganud, et need, kes lähevad pensionile ilma, et neil oleks edasisi eesmärke, on täielikult meditsiinilisest abist sõltuvuses või surevad lühikese aja jooksul. Kuid need, kes lähevad pensionile positiivse meelsusega, näivad sisse panevad järgmise käigu ja astuvad uude rolli. Nad saavad oma aktiivsuse eest “elu rendiaega” juurde ja pikendavad oma eluiga veelgi rohkem.

Inspiratsiooniks teistele 

Tõeliselt silmapaistvad on need, kellel on nõnda märkimisväärne idee, et see kestaks järgmised tuhat aastat. Nad püüavad, planeerivad, pingutavad viimse hingetõmbeni, seda ise viimase hetkeni nautida. Lühike elu, mis kustutatakse keset eesmärgi poole püüdlemist, jätab endast siiski maha saavutuste tasandi, milleni küündida, ja veel midagi – inspiratsiooni neile, kes olid ise õnnelikud, et tunda ja töötada koos selle inimesega.

Meie endi teha on, kuidas me oma elu elame ning seda mõõdame

Suures pildis on ajalised raamid on siiski suhteliselt etteaimatavad ja nende arv, kes küündivad pensioniaastateni, kasvab arvatavasti iga kümnendiga. Niisiis oled sa etteaimataval poolel ja sinu võimalused elada kõrge vanuseni on peaaegu garanteeritud. See aga, kuidas me oma elu elame, ja et meie elusid saaks tõeliste tegudega mõõta, on meie endi kätes.

Head tegusat elu elamist!

Monika Kuzmina Peatoimetaja