1. Avaleht
  2. Hingele
  3. MIDA TEHA, ET INIMESED OLEKS ÜKSTEISE VASTU HOOLIVAMAD? Hardus teeb hoolivaks
MIDA TEHA, ET INIMESED OLEKS ÜKSTEISE VASTU HOOLIVAMAD? Hardus teeb hoolivaks

MIDA TEHA, ET INIMESED OLEKS ÜKSTEISE VASTU HOOLIVAMAD? Hardus teeb hoolivaks

MaleMida teha, et inimesed oleksid üksteise vastu sõbralikumad, tähelepanelikumad ja hoolivamad? Ameerika psühholoogid on avastanud, et neid meeldivaid ja häid hoiakuid soosib hardustunne. Kui oleme olukorras, kus tunneme millegi suhtes hardust, kui saame viibida millegi suure, võimsa ja ilusa juures, siis käitume teiste suhtes paremini.

Paul Piff Irvine’i California ülikoolist ja ta kolleegid tekitasid katseisikutes hardustunnet seeläbi, et palusid neil minut aega seista 60-meetrise Tasmaania eukalüptipuu kõrval ja vaadata alt üles. Kontrollrühma liikmetel paluti aga seista kõrghoone kõrval ja samuti üles vaadata. Selgus, et kõrghoone tekitab vähem hardust kui eukalüpt.
Katse ise seisnes selles, et teadlaste abiline pillas justkui kogemata maha mõned pliiatsid. Selgus, et need katseisikud, kes olid imetlenud kõrgeid eukalüpte, olid ses olukorras abivalmimad kui need, kes olid hoonet silmitsenud. Edasistes katsetes ilmnes veel, et puuvaatlejad olid oma otsustustes eetilisemad ja käitusid pretensioonitumalt kui majavaatlejad.

Hardustundel oli selline toime igasugustele inimestele. Hoolimata sellest, millistesse kategooriatesse katseisikud analüüsi mõttes jagati.

Piff ja kolleegid kirjutavad neist tulemustest nüüd ajakirjas Journal of Personality & Social Psyhology.

TerviseLeht-logo-1024x333

Terviselehe saab tellida SIIN!

Allikas: Terviseleht, ERR Novaator

Head Uudised GoodNews