1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Mehed, see on teile! Raivo Juhanson õpetab Joogafestivalil meestejoogat
Mehed, see on teile! Raivo Juhanson õpetab Joogafestivalil meestejoogat

Mehed, see on teile! Raivo Juhanson õpetab Joogafestivalil meestejoogat

28.-29. juulini toimub Haapsalus järjekordne Joogafestival, mille üks esinejaid on Raivo Juhanson.

Juhendaja Raivo Juhanson on julge Eesti mees, kes 25 aastat olnud ettevõtja ning tundnud ühest küljest, et on saavutanud kõik, mida soovinud, ent teisest küljest on ta end vahel tundnud ka ebakindla, äreva ja rahulolematuna. Kümmekond aastat tagasi osales Raivo juhuse tahtel meditatsiooni kursusel, mis sõna otseses mõttes muutis tema arusaama elu tegelikust olemusest. Sellest kogemusest sai alguse huvitav ja inspireeriv teekond, mis Raivo elu tasapisi, kuid võimsalt muutma hakkas.

Varasemast elust kaasas olnud pilt hakkas muutuma pehmemaks ja värvilisemaks ning nii ongi Raivo tänasel päeval lisaks ettevõtja staatusele ka enesearengu nõustaja ning terapeut, kes läbinud palju erinevaid koolitusi. Lisaks tegeleb ta jooga ja meditatsioonide praktiseerija ja õpetajana ning korraldab lisaks „Vaba mehe tee“ seminaridele meeste väeringe. „Kõik muutub kogu aeg ja see ongi teekond. Ma olen seal, kus ma täna olen,“ ütleb Raivo.

Kõik muutub kogu aeg ja see ongi teekond.

Miks võiks või peaks üks mees tegelema joogaga?

Nii mõnigi mees käib joogas seetõttu, et hakkama saada selles kiires maailmas, kus kohustusi ja vastutust on rohkem kui kunagi varem. Jooga on üks võimalus läbi kehaliste harjutuste oma meel rahustada ja taastada eluenergia. Kui oled tasakaalus ja harmoonias, siis on kergem ka eluliste ülesannetega hakkama saada ja olla parem kaaslane iseendale ja oma lähedastele.

Jooga on üks võimalus läbi kehaliste harjutuste oma meel rahustada ja taastada eluenergia.

Kes võiks võtta osa joogafestivali meestejooga töötoast?

Kõik mehed, kes soovivad oma ellu muutusi tuua või midagi uut enda jaoks avastada. Samas ka need mehed, kes on juba varasemalt joogaga kokku puutunud. Iga kogemus elus on hindamatu väärtusega endast teadlikumaks saamisel.

Iga kogemus elus on hindamatu väärtusega endast teadlikumaks saamisel.

Mis oli teie esimene emotsioon joogaga kokku puutudes?

Sattusin 2009. aastal pooljuhuslikult ühte joogagruppi, kus enamik osalejaid olid naised, kuid joogaõpetaja oli mees. Mind väga paelus tema vitaalsus ja rahu, mida ta kiirgas. Oma vanuse kohta nägi ta välja tunduvalt noorem, see kuidagi innustas joogaga lähemalt tutvuma. Esmane emotsioon oli väga positiivne.

Mis on joogaliku elustiili juures see, mis köidab?

Minu jaoks on jooga praktika, mis aitab erinevate kehaliste harjutustega jõuda sisemise rahuni, taastada kontakti oma meesenergiaga, õppida keha tunnetama ja kuulama, vabastada sisemised pinged ja emotsioonid. Kui tunnen end kehas hästi, siis on elu palju rõõmsam ja kergem positiivne püsida.

Kui tunnen end kehas hästi, siis on elu palju rõõmsam.

Kui palju ja mida on teie kui mehe elus joogaga tegelemine muutnud?

Palju on muutnud. Seda on sõnadega isegi natuke raske kirjeldada. Ma ei ole pidanud varasemalt oma keha väga tähtsaks, olen söönud rämpstoitu, tarbinud alkoholi ja mõelnud negatiivseid mõtteid. On olnud väga tavaline, et raske on olla, kuskilt valutab või on pinges, sisemine ärevus jne. Jooga on aidanud mul iseendast rohkem aru saada, aidanud vabastada tundeid ja emotsioone, mille allasurumine võib tekitada reaalse läbipõlemisohu ja erinevaid haiguseid. Jooga on andnud võimaluse kontrollida oma mõistust ja meelt, saada teadlikumaks oma kehas toimuvast. See on olnud erinevate valude ja rõõmudega imeline teekond iseendaga kontakti leidmiseni.

Jooga on andnud võimaluse kontrollida oma mõistust ja meelt.

Millise nipiga tuua Joogafestivalile sõber, kes pole joogaga varem kokku puutunud?

Vägisi ei saa ja ei ole mõtet kedagi kaasa tuua, inimene peab ise selleks valmis olema. Me saame vaid jagada kogemusi, mida joogaga tegelemine on meile andnud. Siis saab igaüks juba ise otsustada, kas soovib ellu muutusi tuua ja enda jaoks midagi uut avastada. Meil on alati võimalus valida.

Meil on alati võimalus valida.

Rohkem infot leiab SIIT

Joanna Koovit Head sõnad on inimese hingele tõeline palsam. Uudiseid on igasuguseid, aga head on just need, mis panevad silma särama, annavad lootust ning kannavad sind julgelt edasi – teades, et headus on päriselt maailmas olemas!
Hea sõna muudab maailma.