1. Avaleht
  2. Hingele
  3. MEHED JA JOOGA! Vandeadvokaat Allar Jõks on Ashtanga joogat harrastanud seitse ja pool aastat
MEHED JA JOOGA! Vandeadvokaat Allar Jõks on Ashtanga joogat harrastanud seitse ja pool aastat

MEHED JA JOOGA! Vandeadvokaat Allar Jõks on Ashtanga joogat harrastanud seitse ja pool aastat

Allar JõksJuulikuine Joogafestival Haapsalus paneb mõnegi mehe kukalt kratsima – tundub päris põnev asi, aga kas mul mehena sobib seda proovima minna? Ehk on liiga naiselik tegevus? Või liiga esoteeriline – istud rätsepaistes ja lebotad nii mõtetes kui oma liikumatuses?

Lugegem, mida on Postimehele öelnud joogaga tegelevad mehed oma huvi kohta ja kuidas kirjeldanud jõudmist selleni.

Vandeadvokaat Allar Jõks on Ashtanga joogat pikemate ja lühemate pausidega harrastanud seitse ja pool aastat. “Tegemist on dünaamilise stiiliga, kus mediteerimise osa on vähem. Parematel aegadel olen teinud seda viis korda nädalas.” Allar Jõks on oma kogemustest rääkinud varasemal Joogafestivalil, on toonud selle juurde paarkümmend sõpra ja lisab, et ükski neist pole seda kahetsenud.

Lavastaja ja õpetaja Tamur Tohver on joogaga tegelenud kolm aastat. “Alustasin füüsilise krija hatha joogaga ja kiirelt lisandus vaimsete vahendite sihipärane kasutamine: hingamisharjutused, intuitsiooni ja improvisatsiooni arendamise ning teadlikkuse suunamise harjutused, energiajuhtimine jpm. Alustasin paarikümne minutiga hommikul, nüüdseks on praktika kasvanud pooleteise tunni peale. Hatha jooga hoiab keha ideaalses vormis. Hingamisharjutused kompenseerivad vaimse energia kulu. Ma ei ole kohanud 40ndates meeste füüsilise ega vaimse tervise probleeme nagu rasvumine ja liigeste vaevused ning stress ja läbipõlemine.”

Näitleja Kristjan Sarv alustas joogaga 2012. aastal. “Käisin kõigepealt abikaasa Maria juures Anusara jooga tundides, sain mingi põhja alla ning olen pärast iseseisvalt jätkanud kodus arvuti vahendusel. Aga oleme koos naisega ka joogalaagris käinud ja aeg-ajalt võtan tema grupitundidest osa.”

Koolitaja Peep Vain leidis tee joogani ühelt oma ettevõtmiselt. “Alustasin joogaga tänu Tallinna Ashtanga Jooga Kooli asutajale Jocke Salokorpile, kes käis neli-viis korda aastas mu suurtel koolitustel inimesi kolm-neli korda päevas virgutamas. Sealt tekkis mul tema ja ta tegemiste vastu huvi. Sellest kulus ligi kaks aastat esimese joogatunnini. Praegu teen kaks korda nädalas pikemalt joogat ja korra-paar iseseisvalt lühemalt.”

Joogafestivali korraldaja Merit Raju tutvusringkonnas on sageli just mehed joogasse tulnud ja naised sinna kaasa vedanud. “Ei teagi, kuidas see reaalses elus võib olla, sest oleme kutsunud kõiki, kes on joogale kasvõi mõelnud, et tulge vaatama, kas sobib,” seletab ta. Raju sõnul on joogamehed heas vormis ja elurõõmsad ning ka enamik joogafestivali õpetajaid on läbi aastate olnud mehed. Festivalikülalistest on umbes iga kümnes karmimast soost.

Kahtlemata pole Joogafestival meestele õlu-näpus-üritus, vastupidi, 72 tundi enne joogaga tegelemist ei tohiks alkoholi pruukida. “Kuna jooga mõjutab ka ajuprotsesse, siis sama toimega ravimeid (antidepressandid, valuvaigistid) ja ka alkoholi ei tohi koos joogaga pruukida, sest nende ristmõju võib olla ettearvamatu. Aktiivne meditatsioon ja füüsiline jooga võivad siis halvasti mõjuda ning seda tuleb välistada,” täpsustab festivalikorraldaja Merit Raju, kes on ka ise joogaõpetaja. Küll aga on kõik Joogafestivali ettevõtmised sobivad ja paslikud ka Aadamapoegadele ning neile, kes Idamaade tarkusi veidi veidrateks peavad – mehelikkust ei vähenda need põrmugi, küll aga teevad harrastaja tugevamaks, paindlikumaks, tasakaalukamaks ja elujõulisemaks nii vaimselt kui füüsiliselt.

 

Head Uudised GoodNews