1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Maga end õnnelikuks
Maga end õnnelikuks

Maga end õnnelikuks

Foto: Pixabay

Kas sa oled mõelnud, miks mõned inimesed on õnnelikumad kui teised. Kui istud sõbraga mõnes kohvikus ning ta küsiks: “Kas sa oled õnnelik?”, mida sa siis vastaksid? Mõned ütleksid: “Loomulikult – enam õnnelikum ei saagi olla!” (Olgu, nii vastaksid vähesed). Paljud vastaksid tõenäoliselt: “Mõnikord.” Kuid raamatu “Lihtsalt õnnelik” autorid Marci Shimoff ja Carol Kline on veendunud, et vähemalt pooled meist vastaks: “Ei, tegelikult mitte!”

Osad inimesed naudivad elu, juhtugu mis tahes, kuid mõned ei suuda õnne leida, ükskõik kui palju nad ka püüavad. Enamus meist jääb kusagile vahepeale. Teadlased on leidnud, et ükskõik, mis sinuga elus juhtub, on meil tavaks naasta kindlaks määratud piiridega õnnetaseme juurde. Nagu massi kese, mis hoiab kaalu ühe ja sama numbri lähedal, jääb ka õnne põhitase samaks, kui sa ei pinguta, et seda muuta.

Raamatu “Lihtsalt õnnelik” autorid soovitavad hakata ise oma õnne peremeheks, keskendudes lahendustele, mitte muretsemisele. Üks osa õnneliku inimese elus on hea tervis ja hea tervise üheks aluseks on korralik väljapuhkamine. Seega, siit tuleb autorite üks hea soovitus – maga ennast õnnelikuks!

Magamine on loomulik viis patareisid laadida

Kuigi teame, et oleme õnnelikumad, kui saame piisavalt magada, siis magame ikkagi liiga vähe. Mis iganes me selle põhjuseks ka toome: vaja on vaadata lemmikseriaale, teha tööd, et maksta arveid, hoolitseda laste eest vms. Liiga väge magamine pole ilmselgelt miski, millega hoobelda. USA Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskuse kohaselt on rahutu une ja õnne taseme vahel tugev seos. 2004. aasta detsembikuu ajakirjas Science avaldatud uurimuses selgub, et une kvaliteedil on suurem mõju võimele päeva nautida kui seda suudab pere sissetulek või perekondlik staatus. Kes oleks võinud arvata, et tukastamine trumpab üle nii palgad kui ka abikaasad?

Ajurveeda tarkus 

Ajurveeda tarkus ütleb, et tunnike und enne keskööd on võrdne kahe tunniga pärast keskööd. Kui tunned end kunagi õnnetuna või oled tujust ära, proovi kolm õhtut järjest minna magama kell 22 või veel parem, kell 21 ja vaata, millised muutused sinuga toimuvad. Võib juhtuda, et kolmandal päeval avaneb sinu ees täiesti uus maailm. Muutud taas energiliseks, rõõmsaks ja puhanud inimeseks.

Tee väljapuhkamisest isiklik eksperiment 

Tee väljapuhkamisest oma järgmise nädala eksperiment. Et kehale energiat anda, naase nende põhiliste punktide juurde: hoia keha liikumises, hinga sügavalt ja puhka korralikult.

Monika Kuzmina Peatoimetaja