1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Luis Paniagua toob Eestisse lüüra maagilise meloodia ja iidse pilli saladused
Luis Paniagua toob Eestisse lüüra maagilise meloodia ja iidse pilli saladused

Luis Paniagua toob Eestisse lüüra maagilise meloodia ja iidse pilli saladused

Luis Paniagua(1)12. ja 13. mail toimub Tallinnas Tervendavate Helide Keskuses Hispaania hingemuusiku Luis Paniagua kontsertprogramm “Gran Misterio”, kus läbi imetabase iidse Kreeka lüüra meloodiate saab kuulda osakest Universumi saladustest. Laupäeval, 12. mail toimub eksklusiivne lüüra- ja helikontsert, 13. mail kell 12-15 aga workshop ning 19-21 tervendavad helid koos Jagaspace`ga ja Denis Vinogradoviga.

“Gran Misterio” on Luis Paniagua poolt koostatud maagiline sessioon, mis laseb meelel puhata igapäevastest mõtetest ja annab kogemuse puhtast helist, kus sõnad on üleliigsed. Luis loob ruumi, kus emotsioonid, tunded, sisehääle kuulamine ja vaikus on selgelt äratuntavad, tekib sügava rahu hetk, mis puudutab sisemiselt, see viib kuulaja meeled õrnalt ja ingellikult imelistesse kohtadesse ja avab uskumatud energiaväravaid. Sel kontserdil kõlavad koos ka teised pillid, mis on häälestatud 432 Hz sagedusele, ühendades muusikanautijad Universumi puhta energia ja olemusega.

Luis Paniagua(6)

Korraldaja, Kadi-Johanna Reial ütleb, et Luis Paniagua workshopile tulles ei pea enesega tegelemise ja enese muutmise kogemust olema, ja kui ennast lõdvaks lasta ja keskenduda, saab igaüks minna sügavuti sellesse imelisse maailma. “Paljud ütlevad, et tema lüürahelid, saadetuna häälest ja erinevatest vibratsioonides, tekitavad tunde, nagu oleks tuba ingleid täis, need avavad uskumatud väravad ja viivad rännakule, kuid avanemine oleneb muidugi inimesest,” räägib ta. „Iga helis viibimise kogemus on ainulaadne, hea on lasta end lõdvaks, anduda, viibida helis ilma eelarvamuste ja hinnanguteta, siis võtame vastu seda kogemust kõige sügavamal viisil ja just nii, nagu ta tahab saabuda, siis kaob ka aja tähtsus.“

Luis Paniagua on sündinud Hispaanias, Madriidis. Tema esimene kokkupuude lüüraga oli 1974. aastal trupiga “Atrium Musicae”. Pärast õpinguid Indias maestro T. N. Nagari käe all pühendus Luis enda muusika loomisele, kasutades erinevaid maailma pille. Kümnendeid hiljem, alates 1999. aastast sai tema peamiseks muusikariistaks lüüra, mida mängides ja saateks lauldes jätkab ta tõe, ilu ja eheduse teed, mida just nimelt sümboliseerib ajalooliselt iidne lüüra, ülistades elu, rõõmu, õilsust, selgelt mõistust ja armastust.

Luis Paniagua(8)

Luis on enda loodud muusikaga lindistanud 16 albumit. Ta on saanud rahvusvahelise auhinna Hispaania kunstide ja teaduste akadeemia poolt — aasta parim nüüdismuusika album (2002, album “Nanas de Sol”) ja 2003 sama auhinna nominatsioon album “Bienvenida” eest, lisaks Maailma Muusika “Torchbearer” Auhind (2012).

Luis Paniagua tehnika on peamiselt iseõpitu, kuna lüüra traditsioon ja interpretatsioon on olnud Lääne kultuuris kadunud, see aga annab unikaalse väärtuse tema elutööle, tuues uuesti ellu selle imelise ja õrna ning samas sügava muusika.

Kilpkonna kilp, paar sarvi, nahk ja 7 soolestikust keelt on moodus,  kuidas Kreeka mütoloogias Hermese poolt leiutatud lüürasid loodi. Luisi oskuslike käte all saab sellest instrument, mis põimib ida ja lääne muusika, kiirates iidsete ja Vahemere kultuuride helisid. Need on erutavad ja energilised rütmid, vastandudes pikkade nootidega, kooskõlas sametiselt pehme häälega, peegeldades väsimatu maise elu peaaegu lõpmatuid mõtteid ning teiselt poolt meditatiivse seisundi meelerahu.

Luis Paniagua(9)

Lüüra viib iga kuulaja sügavale meelte ja sõnadeta keelte maailma, luues ruumi sügavale meditatiivsele seisundile, kus sisehääle kuulamine ja vaikus on selgelt äratuntavad ning tervenemine saab alata. Kõigi meistrite helidest saali võnkuv vibratsioon puhastab kuulaja energiakeha ja tõstab energiasagedust. Suureneb valmisolek võtta oma ellu vastu rohkem kergust, rõõmu ja küllust.

Muusikat on soovitatav kuulata sügavalt lõdvestunud seisundis, selleks oleks hea võtta kaasa padi või pleed, aga kui pole võimalik asju kaasa võtta, siis tasub sellest teada anda, ja korraldajad leiavad midagi kohapeal.

Laupäevaste sündmuste pileteid saab Piletilevist, reedesele kontserdile eest saab pileteid osta eelmüügist ülekandega (Kadi Reial, EE387700771000678965, selgitus: enda nimi, Luis kontsert) või sularaha eest kohapeal.

Head Uudised GoodNews