1. Avaleht
  2. Hingele
  3. LUGEMIST! Kui soovid, et su elus oleks rohkem kergust
LUGEMIST! Kui soovid, et su elus oleks rohkem kergust

LUGEMIST! Kui soovid, et su elus oleks rohkem kergust

Fotod: Pixabay

Holistilise regressiooni terapeut ja koolitaja Katrin Alujev arutleb raamatus “Elamise kergus” oma kogemustele toetudes selle üle, kuidas luua elus rohkem kergust. Raamatu ootavad lugejat ees mitmed mõttekäigud ning küsimused, mis aitavad sul endaga parema kontakti saavutada.

Kerguse loomine on pidev protsess nagu lihase vormis hoidmine – see vajab pidevat tähelepanu ja panust. Iga risttee ja kurv toob endaga kaasa uued avastused ja alati on midagi õppida.

Autor kirjutab raamatus tajumise rollist, kehaga sõbraks saamiseks, tunnetest, harjumuste väest, juurpõhjustest, õnnest, tänulikkusest, edust, eesmärgistatud elust, unistamise väest, egoismist, otsuste tegemisest, hirmudest, surmast, enese väiksemaks tegemisest, tugevustest, kergusest lähisuhetes, andestamisest, saladustest ja kergusest igapäevases elus.

Jagan Sinuga raamatust 7 autori mõttekäiku, mis ehk aitavad leida mõtteainet, kuidas leida üles enda jaoks elamise kergus.

Tajumise roll 

Üks viis, kuidas me loome oma elu, on see, kuidas me asju tajume; millise tähenduse me asjadele anname. Me tajume asju enda ümber erinevalt. Me võime isegi sama asja eri ajal ja põhjustel teismoodi tajuda. Seesama asi võib meid ühel hetkel täita tõelise rõõmuga ja järgmisel kurvastada hingepõhjani. Mida avaram on su silmaring, seda rohkem värve on su tajuspektris. Hea on teada, et kasvamise käigus tuleb meil kõigil ette mingeid ärkamisi ja taipamisi. Hetki, kui kõik lööb äkki selgeks. Kuid enne seda tuleb reeglina kaos – periood, kus sulle tundub, et sa ei tea midagi ja kõik on justkui katastroofi äärel. On isegi ütlus, et kaos on korra ema. Lase vabalt sellel kaosel oma elus tekkida, et saaksid ennast viia järgmisele tajumise tasemele. Järjest selgemale tajumisele.

On isegi ütlus, et kaos on korra ema.

Harjumuste vägi 

Meil kõigil on oma harjumused. Mõned nendest on kasulikud ja tervislikud, annavad energiat ja teenivad seega meid. Need harjumused teevad meie elu kergemaks. Mõned harjumused aga kahjustavad tervist, rikuvad tuju ja suhteid ning teevad seega märkamatult meie elu raskemaks. Mõnedest harjumustest oleme teadlikud, paljudest aga mitte. Harjumuste muutmiseks on vaja teadlikkust, tahet, tahtejõudu ja järjekindlust. Kui ühest neist on vajaka, jääb harjumus muutmata. Kui puudub teadlikkus harjumusest või selle tegelikust mõjust, siis sa ei teagi, et oleks midagi vaja muuta. Kui oled harjumusest teadlikuks saanud, siis on vaja tahet. Miski meie sees peab tekitama motivatsiooni. Väga sageli on esmalt vaja õppida ennast rohkem armastama. Harjumuste muutmiseks läheb eri koolkondade järgi vaja 21, 28 või hoopis 31 päeva. Neil kõigil võib õigus olla, sest inimesed, harjumused ja nendest vabanemise meetodid on erinevad. Igal juhul aga vajab see teekond aega ja teadlikku tähelepanu. Samuti tahtejõudu ja sisemist distsipliini.

Väga sageli on esmalt vaja õppida ennast rohkem armastama.

Tänulikkus

Küsi endalt küsimusi: kui palju on tänulikkust sinu päevas, mille eest sa oled tänulik ning millal ja kelle sa viimati oma tänulikkust väljendasid? Arenda endas tänutunnet. See pole lihtsalt see, et sa oled tänulik millegi või kellegi eest. Ela tänutundega. Tänutunne arendab positiivsust, sest tänulikkuse kaudu õpid sa järjest rohkem oma elus positiivset otsima. Tänulikkus on ka oskus leida leida raskustes vajalikke õppetunde. See on rõõmuga elamine. See ongi kohalolu ja tunne, et sa elad. See ongi pidevalt õnnelik olemine.

Tänutunne arendab positiivsust, sest tänulikkuse kaudu õpid sa järjest rohkem oma elus positiivset otsima.

Unistamise vägi 

Selleks, et endale elus eesmärke seada, on vaja unistada. Julgelt unistada, sest muidu tulevad eesmärgid liiga väikesed, laskmata sul oma potentsiaali täielikult ära kasutada. Kuid me ei luba endal sugugi mitte alati unistada, vaid loome vahel hoopis tulevikust hirmuäratavaid lugusid. Mõned meist ei julgegi oma tulevikust lugusid teha, kartes seda ära sõnuda või uskudes, et kõik on nagunii saatusest määratud. Kui julgelt sina unistad? Millised on su kõige metsikumad unistused – unistused, millele sa pole julgenud isegi eriti mõelda? Milliste unistustega sa oma päeva alustad? Unista mõnuga ja alles siis, kui oled saanud oma unistused kirja panna ning need läbi oma vajaduste ja väärtuste filtri lasknud, hakka plaane tegema. Planeeri väikeste sammude kaupa, mõeldes, kuidas sa saad liikuda oma unistuste poole. Tasakesi. Samm sammu haaval.

Unista mõnuga!

Otsuste tegemise kergus 

Otsuste tegemiseks on meil vaja suurepärast suhtlust ja koostööd pea ning südame vahel. Me vajame nii fakte kui ka tundeid. Vahet ei ole, milliseid otsuseid me teeme, ikka on vaja mõlemat poolt.

Otsuste tegemiseks on meil vaja suurepärast suhtlust ja koostööd pea ning südame vahel.

Uudishimu 

Kui me oleksime uudishimulikumad enda ja teiste suhtes, siis pakuks arvamuste erinevus meile palju põnevat. Tänu uudishimule saame uurida asjade tagamaid; uurida, kuidas me saame teisi paremini mõista. Uurida, miks teine inimene on jõudnud ühe või teise järelduse, harjumuse või vaatenurgani. Uurida, miks meid häirib ühe või teise inimese arvamus. Uurida, mis saaks siis, kui me ei mõtleks nii – kuidas see meie elu muudaks. Ole nagu teadlane, kes uurib oma suhet lähedastega. Pane mõtted selga teadlase kittel, lükka prillid ninale ning asu süvenema. Teadlased teevad vahel tuhandeid katseid enne, kui leiavad asjale tõestuse või lahenduse. Meie teeme sageli otsuse ühe teo või ütluse järel. Aga mis siis, kui sa teeksid nüüd veidi teistmoodi? Kui oleksid uudishimulik.

Tänu uudishimule saame uurida asjade tagamaid.

Andestamine teistele ja endale 

Me ei saa minevikku ümber teha. See on selline, nagu ta on. Seal on meie ja teiste teod ning sõnad. Vahel võivad need olla valusad ja jätta meisse suuri haavu. Ja need ei parane enne, kui oleme andeks andnud või palunud. Tea, et andestamises on vägi ja see aitab ära lahendada takistused, mis sul ees on.

Andestamises on vägi.

Monika Kuzmina Peatoimetaja