1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Lisatud nõuanded! Millal ja miks mediteerida?
Lisatud nõuanded! Millal ja miks mediteerida?

Lisatud nõuanded! Millal ja miks mediteerida?

Uuringud tõestavad, et meditatsioon lõõgastab keha, rahustab meelt, vähendab stressi ja suurendab head enesetunnet. 35 aastat meditatsiooniga tegelenud Stephan Bodian õpetab raamatus “Meditatsioon võhikutele”, kuidas õppida tundma efektiivseid meditatsioonitehnikaid, kujundada oma mediteerimisviis ja hakata mõistma mediteerimise ajalugu ning uusimaid teaduslikke uuringuid.

Miks ja millas siis ikkagi mediteerida? 

Kui sul on uskumatult kiire, märgi endale kalendrisse meditatsiooniseansid, kus vähegi aega leiad. Aga kui sul on võimalik valida või sa soovid mediteerida nii sageli, kui saad, siis soovitab autor järgmistes alajaotustes mõned parimad ajad, mis sobivad istumiseks ja mediteerimiseks.

Hommikul tõustes 

Traditsiooniliselt peetakse parimaks meditatsiooniajaks tundi või paari pärast ärkamist – eelistatavalt päikesetõusu ajal. Su meel ja keha on värsked ning sügavast unest energiat saanud, samas ei piina sind veel tavanured. Järelikult on sul kergem keskenduda ja antud hetkes viibida. Kui alustad mediteerimisega, siis lood sellega meeleolu ka ülejäänud päevaks ning kannad leitud meelerahu üle ka teistele tegevustele.

Enne magamaminekut 

Mõnedel inimestel kulub tund või paar uneuimast ärkamiseks, teistele piisab vaid voodist üleskargamisest ja kohvi kulistamisest ning juba tormavad nad bussipeatusesse. Kui oled üles tõustes uimane, pead panema kiirema käigu sisse kohe, kui jalg põrandat puutub, siis proovi mediteerida õhtul enne magama heitmist. See on hea ettevalmistus uneks, sest võimaldab su meelel rahuneda ja libiseda ärkvelolekust loomulikult ning kergelt uinumisele. Tõepoolest, mediteerijad, kes seavad oma seansi magamaminekueelsele ajale, teatavad sageli, et nende uni on rahulikum ja nad vajavad seda vähem. Muidugi, miinuseks on see, et sa võid päeva lõpul olla liiga väsinud või pinge all ning eelistad kuuma vanni või televiisori vaatamist. Aga kui harjud ära, siis leiad, et õhtused meditatsioonid on suurepärane lahendus, mil on oma kindlad eelised.

Kohe pärast tööd 

Kuigi see pole nii kindel aeg kui hommik või une-eelne, sest siis on sageli asjaajamisi, varaseid õhtusööke või perekondlikke edasilükkamatuid olukordi, võid töö ja koduse elu vaheline üleminek olla paras aeg, et tõmmata mõni kord sügavalt hinge ja lasta oma kehal ning meelel rahuneda – selle aseml et sirutada käsi ajalehe järele või hakata telekanaleid vahetama.

Lõunavaheajal ja kohvipausi ajal 

Kui sul on oma kabinet ja lõunaks või kohvijoomiseks ettenähtud aeg, siis too toit varem valmis ning kuluta ülejäänud aeg meditatsioonile. Võid selleks pühendada kabinetis koguni spetsiaalse koha – altariga, kui sulle nii meeldib.

Lapsi oodates ja muude teada olevate ootepauside ajal 

Võib-olla kulub sul nagu paljudel lapsevanematel iga nädal hulk tunde laste viimiseks ühelt tegevuselt või mängupaigalt teise ja autos istumisele või asjaajamisele, kuni ootad, millal nad lõpetavad. Ajakirja lugemise või raadio kuulamise asemel proovi mediteerida. Ümbrus pole ehk parim ja sinu asend ideaalne, aga mõtle, et see on tükike hinnalist vaba aega. Kasuta seda targalt.

Monika Kuzmina Peatoimetaja