1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Kuus nõuannet, kuidas valida uusi mõtteid vanade ja piiravate asemele?
Kuus nõuannet, kuidas valida uusi mõtteid vanade ja piiravate asemele?

Kuus nõuannet, kuidas valida uusi mõtteid vanade ja piiravate asemele?

Meie meelelaad kujundab sõna otseses mõttes meie elu. Kui usume teadlikult või alateadlikult, et meil on sünnipärane õigus tervisele, siis olemegi tõenäoliselt terved. Kui usume, et raha tuleb raskelt ja läheb kergelt, siis avaldub meie elus seegi tõekspidamine, kirjutab raamatu “Edu teadus” autor James Arthur Ray.

Kuidas siis tõmmata ligi küllust ja luua harmoonilist rikkust? James Arthur Ray esitleb oma raamatus meetodit elus sammhaaval tõelise külluse ja harmoonia loomiseks, tuginedes ajatutele seadustele ning põhimõtetele. Raamatu “Edu teadus” autor annab vahendid omaenda vaimse jõukeskuse kasutamiseks. Lihtsalt mõistetav raamat annab jõudu ja tarkust oma unelmate elu loomiseks.

Mõtted on reaalsed esemed 

Me teame, et mõtted on reaalsed esemed ja me tõmbame ligi füüsilist reaalsust, mis peegeldab meie mõtteid. Kui mõteleme negatiivseid mõtteid, siis tõmbame ligi negatiivseid inimesi ja ajaolusid. Kui mõtleme positiivseid mõtteid, siis muutume magnetiks positiivsetele inimesetele ja olukordadele. Meie edu sõltub otseselt mõtete kvaliteedist, sagedusest ja jõulisusest. Kui me mingil alal edu ei saavuta, peame tegema mõtetes inventuuri. Pole välistatud, et lähtume aegunud ja piiravatest ideedest, harjumustest, kommetest, hoiakutest, väärtushinnangutest, tõekspidamistest ning ootustest. Ajast ja arust mõttemustrid ei lase meil puudusest ja piirangutest vabaneda. Selline vana negatiivne programm tuleb vahetada uue toimiva vastu, mis võimaldab meil olla, teha ja omada kõike, mis elus on kättesaadav.

Kuidas uut meelestatust leida? 

Kuidas valida uusi mõtteid vanade ja piiravate asemele? Siin on mõned näpunäited uue meelelaadi kujundamiseks.

Muuda oma meelelaad võimalikult reaalseks, konkreetseks ja põhjalikuks 

See tähendab enda soovide täpset kirjapanekut. Missuguste uute tõekspidamiste järgi kavatsed elada? Missugused uued hoiakud ja arvamused tahaksid omaks võtta? Missugused uued mõtteviisid ja reeglid tasub oma ellu juurutada? Missugused on sinu tegelikud väärtushinnangud? Missugused ootused sulle edu toovad? Kes sa tahaksid olla? Kui analüüsid oma uut meelestatust ja kujutled end sellega elamas, kuidas see siis välja näeb? Kus sa oled? Mis tunne sellega kaasneb? Mida sa näed? Kes sind ümbritsevad? Missugune oleks tüüpiline päev uute hoiakute, tõekspidamiste ja mõtetega?

Alusta kirjutamist sõnadega: “Olen väga õnnelik, nüüd kui…” Seejärel kirjelda oma tõekspidamisi, hoiakuid, arvamusi, mõtteviise, väärtushinnanguid ja ootusi täpselt sellistena, nagu soovid neid olevat.

Mõtle piiranguteta 

Anna endale luba visualiseerida ennast ja oma hoiakuid enda, teiste ning maailma toimimise suhtes täpselt sellistena, nagu soovid. Ära jahi seda, mida arvad kindlalt saavat. Siruta käsi elu järele, mida tõeliselt ihkad?

Mõtle kindlasti oleviku vormis 

Sa ei tohi mõelda “ühel päeval” või “kunagi tulevikus”. Pane oma soovid kirja ja koge neid olevikuvormis, isegi kui tulemused pole veel avaldunud. Kirjuta näiteks nii: “Ma jumaldan rahateenimist ja eduka firma juhatamist, sest see võimaldab mul teiste vastu helde olla.” Edasta alateadvusele sõnum, et see reaalsus on su elus juba avaldunud. Pea meeles, et alateadvus võtab vastu kõik, mis antakse, muutama, tsenseerimata ja hinnangut andmata. Kui kirjutad tulevikuvormis, siis järeldab alateadvus, et sul pole soovitut ja sa pole veel see, kes sa tahaksid olla. Kui ütled “minust saab”, siis annad alateadvusele mõista, et sa veel pole. Sattusin ükskord lugema ühe ettevõtte missiooni: “Püüdleme selle poole, et olla parimad.” Arva ära, mida see firma jäigi tegema? Püüdelma! Missiooni sõnastuse tõttu nad jäävadki püüdlema ega saa kunagi parimaks. Kui märkad, et kipud tulevikuvormi kasutama, siis astu sammu võrra tagasi ja kanna meelelaadi kirjeldus olevikku üle.

Ole emotsionaalselt meelestatud 

Lisaks olevikuvormis kirjutamisele kasuta emotsionaalseid sõnu ja loo kirjutatuga emotsionaalne side. Pea meeles, et tunded on alateadvuse väravavõti ja alateadvus on sinu tähtsaim abivahend edu saavutamisel. Emotsioonid motiveerivad. Sa pead olema kirglik! Kui uus meelestatus ei tekita sinus kirge, kui sa sellesse kõrvuni ei armu, siis ei saa see kunagi tõeks. Inimhing ei püüdle keskpärasuse poole! Kui sa pole isegi uue meelelaadi kirjeldust koostades elevil, siis pead midagi ümber tegema. Kui miski sind tugevalt erutab, siis oled valmis seda teostama.

Jälgi hoolikalt, et keskendud soovitule, mitte sellele, mida sa ei taha

Meie mõistus ei tunne eitust. Kui keelata endal vahvlijäätisest mõelda, siis millest me mõtleme? Kõigepealt oleme sunnitud keelatud asjast mõtlema, enne kui suudame anda mõistusele käsu hoiduda sellele mõtlemast. Ja säärane mõtlemine tõmbab ligi soovimatut. Sellepärast peabki meeles pidama, et väljendada tuleb üksnes seda, mida soovid.

Loo meelestatust pilt ja ole osa sellest pildist, mitte pealtvaataja 

Uue meelelaadi pildis tuleb ise osaleda. Kui vaatad ennast kõrvalt, siis ütled alateadvusele, et see pole sina, et sa pole veel vajalikule tasemele jõudnud. Aga kui oled osa pildist, siis tajud uue eluga kaasnevaid emotsioone ja tulemusi. Sa ütled alateadvusele: “See on tõeline!” Sinu alateadvus hakkab viivitamatult seda reaalsust looma. Näe seda, mida näeksid pildis osaledes, mitte seda eemalt vaadates.

Monika Kuzmina Peatoimetaja