1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KUKU RAADIOS! Simriti kontserdi korraldaja Laidi Sergejeva: Simrit on väga aus, puhas inimene
KUKU RAADIOS! Simriti kontserdi korraldaja Laidi Sergejeva: Simrit on väga aus, puhas inimene

KUKU RAADIOS! Simriti kontserdi korraldaja Laidi Sergejeva: Simrit on väga aus, puhas inimene

Mirell Merirand ja Laidi Sergejeva kontserti planeerimas

10. septembril esineb Tallinnas maailmamuusikat esitav Simrit. Kontserdi korraldaja Laidi Sergejeva andis intervjuu Jüri Aarmale Kuku Raadio saates “Publikumärk”.

Me räägime täna jälle inimese vaimsetest väärtustest, mis avalduvad ja võiksid avalduda läbi füüsise, läbi kehalise kasvatuse selle sõna kõige õigemas mõttes. Teiste sõnadega liigagi harjumuspäraseks siin maal saanud joogast. Kas ja kui palju te sellega tegelete ja kas me võime teid võtta tõsise joogaga tegelejana?

Mina tegelen joogaga igapäevaselt. See on saanud minu elu igapäevaseks osaks. Olen tegelenud sellega kolm aastat. Avastasin selle ja ei saa enam selleta.

Tarkpead on jooga lahterdanud mitmesse žanrisse või erialasse lahtrisse. Kas te olete ka mingi lahtri esindaja?

Mina olen ise hatha-jooga õpetaja ja praktiseerija, aga kuna korraldan ühte imelist kontserti…

Kontserti? Joogid tavaliselt kontserte ei korralda?

Ikka korraldavad.

Siin on tegemist millegi eripärasega?

Just, siin ei ole tegu tavalise popmuusikakontserdiga, vaid hääle-, heli- ja mantralaulikuga. Selleks lauljaks on võrratu Simrit Kaur, kes on ise kundalini jooga õpetaja ja reikimeister. Tänu sellele on ka kundalini jooga muutunud minu jaoks väga põnevaks uueks joogastiiliks.

Kust antud põnev Simrit Kaur pärit on?

Simrit on pärit Kreekast, aga lapsena ta lapsendati ja kasvatati üles USA-s. Ta on väga ilus ja imeline artist.

Ta on ühtlasi joogaharrastaja ja ka laulja?

Ta on joogaõpetaja, -harrastaja ja mantralaulik.

Tema laulus peaks siis olema ka sees mingi tervendav sõnum?

Tema laulud ongi mantrad ja mantrad on tervendavad sõnumid. Eestlasele on sõna „mantra“ võib-olla natuke võõras, aga me kõik teame loitsimist. Eestlane on tegelikult ju vana loitsurahvas. See mantra ongi loits ja loitsimine. Tema laulus ja hääles on tervendav vägi sees ja annab meile kõigile rahu.

Millal ta tuleb meie juurde mantraid laulma?

Ta tuleb meie juurde 10. septembril Vabale Lavale. Imeline koht, kus kontserti teha, kuna Simrit Kaur on ise selline hing, kes laulab ja tunneb metsaga hästi suurt ühendust. Me loome Vabast Lavast müstilise metsa. Seal on selleks juba palju tehtud. Me loome sellise atmosfääri, mida Eestis ei olegi veel sellisel kontserdil tehtud.

Olete teie kui joogaõpetaja Simrit Kauri laululoominguga ka juba varasemalt tuttav?

Sellega on huvitav lugu, et minu kaaskorraldaja tutvustas mulle Simrit Kauri loomingut ning esimesest loost peale ma olin võlutud ja lummatud. Ma kuulan teda nüüdseks ikka iga päev.

Öelge nüüd ausalt jooganduse spetsialistina, on siis mantra seal sees? On tal tervendav mõju? Sest joogaga tegeleja peab olema ühel määral ka skeptik. Maailm on šarlatane täis ja nii mõnigi kavalpea võib tulla ja uriseda meile mida iganes kõrva ja pärast öelda, et anna raha.

Jah, ma olen väga suur skeptik. Ma olen näinud ja kogenud väga palju kummalisi asju. See skeptitsism on minus täiesti olemas. Saan aru, kes ajab jura ja kes mitte. Simrit on väga aus, puhas inimene. Meil on maailmas teine joogalaulik Snatam Kaur, keda inimesed võib-olla teavad natuke rohkem.

Kaur on kõigil lõpus.

Kaur on kundalini jooga lisanimetus. Snatam Kaur, kes on Simrit Kaurist natuke tuntum nimi, on öelnud, et Simrit on juba temast parem, kuigi noorem. Ta on parem hääleulatuselt ja mantrate sisu ja oskuse poolest.

Mis tunne teil oli pärast Simrit Kauri tervendavat mantrat ära kuulates?

Minul on alati peale sellist tervendavate laulude kuulamist väga helge tunne. Mul on meeles selgus, südames rahu, armastus ja õndsus. Tõesti on meeleselgus, on hea olla.

Kui ta tuleb siia esinema, kas siis peab publik tegema ka mingeid liigutusi või võib tulla lihtsalt kuulama?

Meie soovitus on kaasa laulda, kuna kaasalaulmine annab mantrale väge. Mantrate laulmise skeem ongi välja töötatud nii, et meil on suus spetsiifilised punktid, mida puudutades aktiveerib keel meie ajukeemia nüansse ning loob rahu- ja õndsustunde. Mantra laulmise taga on tegelikult veel suur teadus ja kindlasti me soovitame kaasa laulda. Kõik oskavad laulda ja see on võimalus.

Pigem on siis tegu silpide ja aastatega hoolega välja valitud ja kontrollitud häälikutega, mitte niivõrd laulu sisulisusega?

Jah ja need silbid kõik tähendavad midagi. Silpidel ongi päike ja jõud ja raviv vägi taga. Igaühel on tähendus ja sageli need laulikud ka räägivad meile selle mantra sisu ära, et me teaksime, millest me laulma hakkama, et me saaksime aru, et see on meile vajalik.

KUULA RAADIOSAATE KORDUST SIIT!

Head Uudised GoodNews