1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KUKU RAADIOS! Rännaku maaletooja Eestis Joonas Saks: see meetod aitab vabaneda harjumustest, mis meid ei teeni
KUKU RAADIOS! Rännaku maaletooja Eestis Joonas Saks: see meetod aitab vabaneda harjumustest, mis meid ei teeni

KUKU RAADIOS! Rännaku maaletooja Eestis Joonas Saks: see meetod aitab vabaneda harjumustest, mis meid ei teeni

Rännak on paljude selle läbi teinud inimeste arvates üks erakordne ja võimas meetod lahendamaks kõikvõimalikke probleeme, millega elus silmitsi seisame – nii füüsilisi, vaimseid kui ka emotsionaalseid. Rännaku efektiivsus seisneb selles, et ta aitab jõuda otse probleemide algpõhjusteni ja tervendada need keha teadvuse tasandil. Kuku Raadio kultuurisaates Publikumärk käis Rännaku meetodi maaletooja Eestis Joonas Saks, et seda tutvustada ja kutsuda inimesi kohtuma tuleva aasta aprillis Rännaku looja Brandon Bays`iga.

Joonas, mida kujutab endast Rännaku meetod ja millisesse inimese kehaossa ta kõige paremini mõjub? Mida see tähendab?

Nagu nimi ütleb – on tegemist rännakuga. Inimestena me oleme kõik rännuhuvilised, seega kipume rändama mööda seda maailmaruumi ringi. See metoodika aitab meil rännata oma sisemaailma. Ta on disainitud selleks, et minna enda sisse, avastada oma sisemaailma ja leida erinevaid seoseid enda seest. Ta annab vastuseid küsimustele, miks kujunevad teatud olukorrad meie elus või teatud käitumuslikud, emotsionaalsed reaktsioonid.

Kas seda peab õppima?

Seda on kõige parem kogeda. Aga jah, absoluutselt – seda saab õppida. Õppida kogema. Ühtepidi seda läbi viima ja teistpidi iseendale teatud osades seda ka tegema. Revideerima oma sisemust.

Aga inimene ju rändab enda sees ka vaat et õppimata. Oma sisekaemuses küll kahetseme, küll kurjustame, küll süüdistame – kas teisi või iseennast – aga mitte avalikult, vaid endamisi. See on ka ju mingil määral rändamine enda sees?

Tihti on nii, et me jõuame selle parastava kohani, aga me ei lähe sellest läbi ja ei leia seda, miks me seda üldse teeme. Teadvus on väga-väga mitmekihiline ja -tahuline. Rännak on metoodika, millel on teatud eesmärk – tervendav eesmärk. Ja see ei ole see, et ma lihtsalt leiaks midagi üles, vaid et ma ka tegelikult läheksin sellest läbi ja tervendaksin selle mustri, et ma laseksin sellest lahti, muudaksin seda. See on eesmärk, kuhu sellega peaks jõudma. Aga enamasti me oma mõttetööga väga kaugele ei jõua. Me jõuame küll nii-öelda nende pealispinnaliste kihtideni, aga selle jaoks, et minna kusagile sügavale, kus on probleemide algpõhjused – seda me tavaliselt ei ole võimelised ise kätte saama. Meie mõistus on piisavalt osav selleks, et ära peita need tegelikud põhjused.

Selle kohta on igasuguseid õpetusi ka ilmunud. Kas on praegu ka tulemas midagi suurt või väikest, millele olete näiteks Teie joondunud?

Jaa! Eestis on juba kümmekond aastat olnud saadav Rännaku raamat, mis on Brandon Bays’i poolt kirjutatud. Ta on üks müüdavamaid niinimetatud eneseabiraamatuid.

Ja selle teejuhiga saab paremini rännata?

Jah. See on väga huvitav raamat. Juba selle raamatu lugemine viib Sind väga huvitavate küsimuste küsimiseni elus. Seal on olemas ka selged juhendid, kuidas neid rännakuid teha.

Sa oled ise kogenud rändaja? Võid siis omast kogemusest öelda, et “Jah, on küll parem”, kui raamatu läbi loen ja sellega justkui oma mikrokosmoses rändama hakkan?

Jah. Loomulikult aitab see väga palju. See annab teisi perspektiive. Esiteks on raamatu läbilugemine, teiseks Rännaku meetodit praktiseerivaid inimesed, kelle juurde vastuvõtule minna, siis juba tõelisele nii-öelda juhendatud rännakule! Lisaks teeme me ka koolitusi. Meil ongi nüüd Brandon Bays ise järgmise aasta alguses aprillis Eestisse tulemas. Selle kohta leiab infot meie kodulehelt rännak.ee. See on põhjus, miks ma seda sõnumit nüüd nii-öelda edasi viin – ta on väga vinge tegija maailmas ning väga tuntud ja hinnatud omal alal.

Sa väitsid, et on ka siin Eestis koolitused käimas. Oled Sina üks koolitajatest?

Olen küll.

Sinu juurde võiksid siis mõned inimesed tulla, kes oma sisemisi rännakuid rohkem eksirännakutena teevad ja nõu küsida? Mida kujutavad endast need rännakud?

Põhimõtteliselt nad käivad tavaliselt selles vormis, et inimene, kes tuleb vastuvõtule, istub maha, paneb silmad kinni ja ma siis hakkan teda vaikselt juhendama.

Kumb rohkem rääkima peab – kas abivajaja või juhendaja?

Mina suunan ja aitan nii-öelda edasi juhatada sellel teel, räägib pigem tema.

Sedalaadi rännakud on ju sügavalt intiimsed. Kuidas abivajaja julgeb oma suurimaid saladusi jagada?

Kui mina sellega alustasin, siis mul oli näiteks tohutu hirm avaliku esinemise ees. Mind ei oleks siis väga lihtsalt siia stuudiosse saanud. Minu jaoks oligi see vastuvõtmise küsimus, et kust see alguse sai. Pinnale hakkasid tulema esimesed mälestused kooliajast, kus sa lähed klassi ette ja sul ei ole luuletus pähe õpitud, siis terve klass naerab, sina lähed näost punaseks ning vajud häbist maa alla. See on selline programm, mis meie teadvuses istub. Ja siis hakkad vältima esinemist üldse. Järgmised olukorrad võib-olla veel tõestavad sedasama ja edaspidi elus ongi nii, et iga kord kui sul on võimalik kusagil midagi rääkida, sa pigem ei tee seda. Sest emotsionaalne reaktsioon esinemisele on lihtsalt niivõrd tugev.

Ja siin Rännaku meetod aitab? Kasvõi sellest vabaneda?

Jaa, absoluutselt! Meil on hästi palju igasuguseid hirme ning käitumuslikke ja mõtlemuslikke harjumusi, mis meid absoluutselt ei teeni, ja Rännak aitab väga efektiivselt nendest vabaneda.

Kui nüüd mõni tahab oma eksirännakutes korda luua ja Rännaku meetodit selleks kasutada, siis piisab hakatuseks toksida sisse rännak.ee? Nii lihtne see ongi? Ja sealt saab siis juba kontakti inimestega, kes võiksid aidata?

Jah. Rännakut praktiseerivad… ma ei tahaks kasutada sõna „terapeudid“, mulle see sõna ei meeldi, aga inimesed, kes on seda enda peal praktiseerinud ja seda pikalt kasutanud, nad on litsentseeritud seda läbi viima. Neid leiab sealt ja nad on täiesti fantastilised inimesed. Soovitan soojalt nende juurde vastuvõtule minna. Lisaks saab seal kodulehel panna ennast uudiskirja listi ja me üsna pea saadame infot järgmiste sündmuste kohta.

Intervjueeris Jüri Aarma

Rohkem infot leiab SIIT! 

VAATA KA BRANDON BAYS JA JOONAS SAKSI INTERVJUUD TELESAATELE “LOOV MAATRIKS”!

Head Uudised GoodNews