1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kuidas olla lihtsalt õnnelik?
Kuidas olla lihtsalt õnnelik?

Kuidas olla lihtsalt õnnelik?

26.06.13 Maarja Mägi_Pärnus kohvikus hakkas silma
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Maarja Mägi

Küsimus, mis on õnn, osutub inimeste jaoks sama keeruliseks, kui küsimus, mis on armastus? Õnn peitub mõne inimese jaoks rahas, teise jaoks rahus või armastuses. Kui ühe jaoks on õnn elada lihtsalt heal järjel, siis teisele inimesele piisab väga vähesest. Seega on õnn ning armastus igaühe jaoks erineva tähendusega. Mis on need sinu jaoks? Mis on õnn?

Aitame Sul leida õnne nende väikeste mõtete abil.

Iga probleem on tegelikkuses võimalus

Oluline on aru saada, et igas probleemis, mis su eluteele satub, peitub tegelikult võimalus millekski. Sinu ellu kandub suurel määral see, millest mõtled või räägid. Kui su mõtted on negatiivsed, siis just negatiivne hakkabki su elu valitsema. Samas on sul alati võimalus mõelda vaid häid asju, rääkida ilusatest asjadest ning olla positiivne. Selline saab ka sinu elu olema, kui nii mõtled.

Iga probleem on uus väljakutse ning millegi õpetamiseks. Iga raskuse ületamine teeb sind tugevamaks ning targemaks. Seega, kui tunned, et sul on praegu valus või raske, siis tea, et igale raskusele järgneb tõus ning palju parem seisund.

Tee häid asju!

Tee igapäevaselt tegevusi, mis aitavad õnnetunnet tekitada ja hoida.

Toome näited Shawn Achor-i näite varal:

3 tänulikkust – 3 unikaalset tänulikkust iga päev kui ärkad üles, ütle välja ja märgi üles vähemalt 21 päeva järjest. Täna näiteks oma riidekomplekti eest, mis hästi seljas on, voodit, kus hea magada oli, juuksurit, kes sulle võrratu soengu lõikas jne.

Neid asju ja tegusid on palju, mida saad tänada, vaata ringi ja tunne, kuidas tänulikkuse praktiseerimine sisendab iga päev sinusse jõudu ning aju programmeerib end ümber otsima maailmast positiivseid asju negatiivsete asemel.

Päevik või blogi – kirjuta iga päev ühest positiivsest kogemusest, mida kogesid viimase 24h jooksul, sedasi võimaldad oma ajul seda kogemust uuesti läbi elada.

Treenimine – õpetad enda ajule, et sinu käitumisel on mõju ja see on oluline.

Mediteerimine – aitad ajul vabaneda multitaskinguga (mida me alati üritame) kaasnevast koormast ning parandada võimet keskenduda ühele asjale, mis hetkel käsil.

Juhuslikud lahked teod – ehk random acts of kindness – täna kedagi tema teenuse või teo eest otseselt. Tee midagi head, see aitab arendada enese väärtustunnetust läbi panuse teistesse.

Vali tegevused, mis teevad hingele pai

Kui sulle meeldib sõita autoga, võta nädalavahetusel selleks aeg. Kui sulle meeldib mängida arvutiga, võta selleks endale aeg. Kui sulle meeldib lugeda, jõusaalis käia, korvpalli mängida, loomadega tegeleda, teisi aidata või ükstapuha, mis muu huvitegevus – võta selleks endale aeg.

Sa ei saa õnnelikuks, kui mõtled 16 tundi päevas oma tööle või äri arendamisele. Su keha hakkab protesteerima varem või hiljem. Leia endas tasakaal ning mõtle pikemalt ette, sest tahad olla heas vormis ja hea vaimse tervise juures ka kümnete aastate pärast.

Armasta ennast, lihtsalt armasta 

Vaata peeglisse ning ütle endale, kui ilus ja hea sa oled. Järgmiseks tee endale pikk pai. Siis võta käed ning kallista iseennast pikalt. Sa oled seda väärt! Vaata ja tunneta, kui kaunis on su süda ja hing. Pea meeles, et armastades iseennast ei ole sul vaja kellegi teise armastust oodata. Sinu enda armastamine saab täita kogu maailmaruumi, kus viibid, täites eelkõige sinu enda südame.

Ära unusta, et parim suhe, mis sul elus saab olla on suhe sinu endaga!

Kui Sul on raske siis tea, et homme on parem!

Tegelikult võib sul juba kohe praegu olla parem! Iga inimene vajub vahel väsinud olukorda, kus kõik tundub tühine ja motivatsioon kaob. Tegelikuses saad sa sellest olukorrast välja tulla kohe, siin ja praegu. Suuna oma mõtted ja tunded millelegi, mis paneb sind tundma jälle erilisena. Tee midagi enese heaks või saa kokku kellegiga, kes loob sinus hea tunde. Suurim viga, mis teha raskes seisus, on üksi jääda. Üksinduses sa toidad oma halba tunnet veelgi ning nii ei lahenegi see. Tea, et alati on kuskil keegi, kes toob sinusse jälle valguse ja kui see ei ole hetkel sina ise, siis võib-olla on selleks keegi teine!

Seega, mis sa tegema pead – armastama ennast, tegema head teistele, tegelema lemmikute tegevustega ning lihtsalt ÕNNELIK olema!

 
Tuuli Mäemat 

Head Uudised GoodNews